Jalkapallojumalat käänsivät selkänsä Niko Markkulalle

Maajoukkuevalmentaja Markku Kanervalta tuli mieluinen soitto. FC Interin Niko Markkula oli valittu edustamaan Suomea. Valita ei tullut yllätyksenä, sillä siksi hyvin Veikkausliigapelit olivat sujuneet.

Harva pelaaja on yhtä lyhyessä ajassa noussut fanien suosioon. Jyväskylästä Turkuun saapunut puolustaja Niko Markkula vakuutti otteillaan jo muutaman pelin jälkeen. Pian alkoi kuitenkin orastavan jalkapallouran taivaalle ilmestyä pilviä, aluksi harmaita ja lopuksi sysimustia. Jalkapallojumalat olivat päättäneet kääntää selkänsä.

Markkula on kokenut ennenkin loukkaantumisia. Niistä on toivottu ja pelit ovat jatkuneet. Viimeisin vamma, vasempaan jalkapohjaan ilmestynyt mystinen kipu, on pitänyt miestä kurimuksessa jo neljäntoista kuukauden ajan. Vaikka nyt kevätauringon myötä, valoa näkyy jo pilvenreunan takaa, on Markkula joutunut käymään läpi melkoisen kärsimysnäytelmän.

Päällimmäinen murhe ei ole ollut peliuran päättyminen, vaan elämästä ja kivuista selviäminen. Niko ei peittele tuntemuksiaan, mitä kovat kivut pahimmillaan aiheuttivat.

– Talvella uitiin syvissä vesissä. Tuntui kuin olisi kävellyt nuppineulojen päällä. Oli pakko kävellä kepeillä. Yöunet menivät ja keskellä yötä tuli pahoja vatsakramppeja. Pääni hajosi totaalisesti. Masennuin. Jalkapallo ei kiinnostanut yhtään. Rehellisesti teki mieli vetää nuppi sekaisin eri aineilla. Kipu oli niin paha.

Kipeytynyttä jalkaa pyrittiin talven aikana kuntouttamaan monella eri tavalla.

– Kaikki keinot käytettiin. Ensin kortisonipiikeillä, sitten PRP-piikeillä, missä oli minun omaa vertani, uusia soluja, joiden tarkoituksena oli parantaa tulehdusta. Seuraavaksi kokeiltiin sähköhoitoa. Viimeisin oli pohkeen faskian vapautusleikkaus. Se on rahoittanut kantapäätä tosi paljon. Turvotus on kadonnut. Nyt pitää antaa aikaa parantumiselle.

Koska Markkulan vamma luokitellaan rasitusvammaksi, vakuutusyhtiöstä ei ole ollut apua. Oman seuran, FC Interin, rooli on ollut korvaamaton.

– Seura on tehnyt kaiken minun eteeni, mitä on pystynyt. Heille menee suurin kiitos. Itse en ole joutunut maksamaan mistään, mutta Inter on joutunut maksamaan kaiken. En tiedä, miten heitä voisin parhaiten kiittää. Ehkä parhaiten tulemalla takaisin ja pelata hyvin.

Tässä vaiheessa Markkulan kuntoutus ei ole enää pelkkää lepoa, vaan systemaattista harjoittelua.

– Talvella oli ylävartaloharjoituksia, nyt jo jalka- ja keskivartalotreenejä. Kuntoa ylläpidetään kuntopyörällä.

Jossain vaiheessa pelkästään meno Kupittaalle oli Nikolle pelkkää tuskaa. Nyt Markkula osallistuu innolla joukkueen toimintaan.

– Olen mukana kaikissa kotipeleissä ja käytettävissä, jos tarvitaan PR-kasvoja VIP-tiloihin. Jännitän pelejä katsomon puolella sata kertaa enemmän kuin pelatessani. Jos menee joukkueella huonosti, niin tuntuu itselläkin pahalta.

Tätä haastattelua tehdään Kupittaalla auringon paistaessa siniseltä taivaalta. Kesäinen lämpö hellii pääkoppaa.

– Tämä tekee hyvää mielelle. Kävin uusissa kuvauksissakin ja pian selviää, millainen edistys on tapahtunut. Eteenpäin on menty. Kivut ovat hävinneet. Elämänlaatu on parantunut. Olen antanut itselle tämän vuoden aikaa kuntoutua. Jos ei onnistu, niin nappikset naulaan ja muita hommia.

LUE MYÖS

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!