TPS 100 vuotta – Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät omille pojilleen

TPS 100 vuotta. Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, Juuso olisi sen keksinyt.

Kaiken ohella Juuso on myös kahden kansainvälistyneen pojan isä.

Isoveli Jali ja pikkuveli Sami ovat saaneet isältään kiekko-oppinsa lisäksi mainiot eväät maailmalle. Vaikka urat ovat vieneet Wahlstenin poikia kauas Turusta, lensivät molemmat Suomeen ikuistamaan isänsä 80-vuotispäiviä. Oli harvinaista saada ikuistettua kaikki Wahlstenin kiekkomiehet samaan valokuvaan.

Juhani Wahlstenia pidetään perusturkulaisena, mitä hän tietysti onkin. Todellisuudessa Helsingissä syntyneen Juuson nuoruusvuodet sijoittuvat Kuopioon. Kalakukkokaupungissa nuori savolaispoika tutustui uuteen lajiin, jääkiekkoon. Wahlsten pelasi ensimmäiset pääsarjaottelunsa KalPan paidassa 1950-luvun lopulla.

Opiskelu liikunnanmaikaksi vei Juuson Helsinkiin, mutta uusi pelipaikka löytyi Tampereen Ilveksestä. Lahjakas ja jo silloin poikkeuksellisen ahkerasti harjoitteleva amatöörikiekkoilija kulki junalla Helsingistä Tampereelle lätkäharjoituksiin. Ilveksessä Wahlsten voitti uransa ainoan Suomen mestaruuden vuonna 1960.

Juhani Wahlstenin tie kulki lopulta lyhyen HJK-visiitin jälkeen Aurajoen rannalle. Juuri Turussa Juuso teki merkittävimmän jakson SM-sarjaurastaan pelaten Turun Palloseurassa vuodet 1962-69. Pelit päättyivät Ilveksessä vuonna 1971.

Vaikka pelaaminen jäi, ei Juuso unohtanut lätkää. Päinvastoin. Vuosikymmenien aikana Juhani Wahlsten teki täysin poikkeuksellisen uran opettajana, valmentajana ja suurena kiekkovaikuttajana. Eikä pelkästään Suomessa, vaan myös ulkomailla.

Oli selvää, että kiekkolegendan pojistakin tuli kiekkoilijoita. Pojista vanhempi, vuonna 1963 syntynyt Jali, kiersi ammattilaiskaukaloita ahkerasti eri puolilla maailmaa. Suomessa tutuiksi tulivat niin TPS:n kuin Jokereidenkin peliasut. Jali Wahlsten voitti Jokereissa Suomen mestaruuden vuosina 1992 ja 1994. Jälkimmäisellä kerralla loppuotteluvastustajana oli Wahlstenin kasvattajaseura Turun Palloseura.

– Meillä pojilla ja isän välillä on aina ollut suuri kunnioitus molemmin puolin. Olemme saaneet isältä hyvää oppia niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolella, kertoo Jali Wahlsten.

Urallaan Jali pelasi toisinaan samassa joukkueessa Samin kanssa, välillä jopa yhdessä isänsä valmentamassa joukkueessa. Isä-Juuson opit ja maailmalla matkustaminen teki Jalista kansainvälisen maailmanmiehen. Samalla tuli opiskeltua Helsingin yliopistossa, joten ei ihme, että kielitaitoinen maisteri Wahlsten suuntasi peliuransa jälkeen ulkomaille. Seuraava koti löytyi Lontoosta.

Jali Wahlsten vaikutti Lontoossa The Finnish Instituten kulttuurisihteerinä, suomalaisten yritysten markkinointikonsulttina ja Nordic Bakery -kahvilan omistajana. Lontoosta matka jatkui Espanjan kautta valtameren toiselle puolelle Argentiinaan.  Jali toimii nykyisin kulttuurituottajana Suomen Madridin-instituutin toimipisteessä Buenos Airesissa.

Wahlstenin perheen nuorimmaisen Samin kiekkoilijan ura kesti seitsemäntoista vuotta. Kotimaan sarjojen ohella Samille tulivat tutuiksi Saksan, Itävallan, Englannin, Italian ja Ranskan kiekkosarjat. Eräs Samin uran huippuhetkistä on nuorten maailmanmestaruus.

Kiekkouran jälkeen Sami Wahlsten on toiminut muun muassa Tikkurilan Urheiluopiston toimitusjohtajana, jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen puheenjohtajana ja Helsingin Jääkiekkoklubi ry:n päätoimisena valmennuspäällikkönä.

– Nyt asun Itävallassa Lindzin kaupungissa. Olen siellä paikallisen jääkiekkoseuran juonioripäällikkönä. Sopimus on vielä ensi kaudeksi. Aika näyttää, mitä tapahtuu sen jälkeen. Lensin eilen illalla Suomeen isän synttäreille ja palaan takaisin jo huomenna työpaikalleni, kertoo Sami Wahlsten.

Päivänsankari oli poikiensa kanssa itseoikeutettuna pudottamassa juhlaottelun aloituskiekon.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!