Kovimmat Turussa pelanneet koripalloilijat – Kimmo Vyyryläisen mielenkiintoinen lista

Kimmo Vyyryläinen, legenda itsekin, on oikea mies arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turussa pelanneet ulkomaalaisvahvistukset? Ketkä ovat olleet kovimmat turkulaiset pelimiehet.

Vyyryläisen oma ura oli komea. ”Vyrtsi” pelasi pääsarjatasolla kuusitoista kautta. Kokemusta kertyi maajoukkuetasoltakin. Kas tässä, korikonkarin mielenkiintoinen rankinglista perusteluineen. Itse oikeutettuna valintana Vyyryläinen jääväsi itsensä pois listalta.

KAIKKIEN AIKOJEN ULKOMAALAISVAHVISTUKSET

Donald Crenshaw

Ensimmäistä jenkkipelaajaa Donald Crenshawia moni turkulainen korisfani muistelee yhä lämmöllä. Niin myös  Vyyryläinen, joka jo 10-vuotiaana poikana kävi ihailemassa Kupittaan Urheiluhallissa amerikkalaisvahvistuksen taitoja.

– Crenshaw oli jenkkien maajoukkuepelaaja. Siihen aikaan ulkomaalaisvahvistuksia oli vielä harvassa joukkueessa. Donald ei ollut pitkä, mutta urheilullinen kaveri oli erittäin nopea. Ennätys satasella taisi olla 10,5. Hänen johdollaan Namika voitti heti Suomen mestaruuden 1970-luvulla.

Bernard Harris

Benkun muistaa moni, pelasihan hän useamman kauden Turussa. Mies on kotiutunutkin Suomeen.

– 207 pitkä Harris oli ennen kaikkea heittäjä. Hän pelasi hieman kauempana korista. Kaksi muuta pitkää, Voutilainen ja Sten, pelasivat lähempänä koria. Benkku on niitä harvoja Suomessa pelanneita ulkomaalaisia, joilla on NBA-kokemusta.

Joby Wright

Jobya ei pidä sekoittaa Joe Wrightiin, joka myös pelasi Namikassa. Joella on yhden ottelun piste-ennätys (79 p). Vyyryläinen arvostaa kuitenkin enemmän monipuolisempaa Joby Wrightia.

– Joby oli erittäin kova tahtopelaaja, luontainen taistelija. Namika ylsi hänen aikanaan vain hopealle, sillä Joby loukkaantui loppukaudesta. Wright on menestynyt myöhemmin myös valmentajana.

Daryl Thomas

Joby Wright on välittänyt peliauransa jälkeen Turkuun myös hyviä pelaajia. Eräs heistä oli Daryl Thomas, jonka meriittilistalla on USA:n yliopistomestaruus.

– Daryl oli erittäin mukava kaveri. Sentteriksi hieman lyhyt, mutta oli hirveä taistelija. Todellinen joukkuepelaaja. Ei valittanut mistään. Olisi tullut kentälle vaikka pää kainalossa.

Ron Lee

Tunnetun Suomessa viihtyvän koripalloilijan Gerald Leen veli, Ron Lee, on eräs kovimmista Suomessa pelanneista jenkkivahvistuksista. Hänet on valittu jopa NBA:n tulokkaiden tähdistöjoukkueeseen.

– Ron on pelannut neljässä eri NBA-joukkueessa. Hän voitti yhdellä kaudella pallonriistot. Ronilla oli uskomaton pelihimo aina korttipelejä ja pikkuvetoja myöten. Heti ensimmäisistä treeneissä Samppalinnassa näki, että nyt on tullut Turkuun kova pelimies. Ron Leen meriitit ovat ylivoimaisesti kovimmat, mitä Suomessa on nähty.

 

KAIKKIEN AIKOJEN TURKULAISET KORISLEGENDAT

Jorma Pilkevaara

Jorma Pilkevaaraa ei voi sivuuttaa, kun puhuttaa turkulaisista korislegendoista. ”Pilkun” ura oli poikkeuksellinen. SM-tasolla pelikausia kertyi peräti 20. Pilkevaara oli vuoden koripalloilija vuosina 1966, 1967, 1968 ja 1973.

– Jorma oli minun liikunnanopettajani. Hänen avullaan itsekin innostuin koripallosta. Pilkevaara oli nostamassa turkulaisia SM-sarjaan. Namika pelasi Jorman aikana Euroopan cupiakin. Ura päättyi vuoden 1983 mestaruuteen, joka onkin viimeinen turkulaisten mestaruus.

Teemu Rannikko

Vyyryläinen ehti pelata sekä isä Jari Rannikon kanssa ja myöhemmin poika Teemu Rannikon kanssa samassa joukkueessa. Erikoista on myös se, että Teemu oli samanaikaisesti myös Kimmon valmennettava oppilas urheilulukiossa.

– Teemu on täysin poikkeuksellinen. Hän oli jo junnusarjoissa luontainen johtaja. Kotimaisista pelaajista Teemun peliäly on aivan ylivoimainen. Pelin ymmärtämisessä Rannikko on täysin ylivertainen. Aikalisän aikana Teemu ottaa fläppitaulun ja kertoo muille pelaajille, mitä pitää tehdä. Joukkueen jenkitkin hiljentyvät kuuntelemaan.

Tapio Sten

Turun Tovereiden kasvatin ja nelinkertaisen Suomen mestaruuden voittajan Tapio Stenin nimissä on harvinainen ennätys vuodelta 1980. Hän on viimeinen suomalainen, joka on voittanut kauden korikuninkuuden pääsarjatasolla. Sten teki keskimäärin 34,9 pistettä per ottelu.

– Tapsa oli mestaruusvuosien takuumies. Stenin kahden käden heitto takakenosta vapaaheittoviivan etäisyydeltä upposi tehokkaasti. Tapsan ura alkoi jalkapallon parissa, mutta pitkä nuorukainen saatiin houkuteltua koripallon puolelle.

Mikko Koskinen

Kaikkien aikojen eräs komeimmista turkulaisten korisvoitoista tuli 1970-luvulla Namikan pudottaessa Euroopan Cupissa kreikkalaisen Panathinaikoksen. Lopulta joukkue sijoittui Euroopan 10. sijalle. Mikko Koskinen oli tämän joukkueen pistelinko.

– Kolme Suomen mestaruutta voittaneen Koskisen itseluottamus oli ainutlaatuinen. Hän oli ratkaisevassa roolissa Namikan menestysvuosina ja etenkin Euroopan cupissa. Mikko heitti omintakeisella tyylillä ihan sukkana koriin.

Petteri Voutilainen

– Porvoosta Turkuun tullut Petteri pelasi pitkän uran Namikassa. Hän oli vuoden 1983 mestaruuden ratkaisupelaajia. Petterin koko (200 cm) ja vahvuus tuli esiin levypalloissa ja puolustuksessa.

Vyyryläinen muistelee Samppalinnan palloiluhallin kuuluisuuksia sekä kertoo omasta urastaan.

“Benkku” Harris.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!