Lainamies Erik Källberg vei TPS-kasvatilta Julius Pohjanoksalta peliajan

Ottelun alkuun on aikaa vielä muutama tovi. TPS:n maalivahti Erik Källgren vaikuttaa perin keskittyneeltä hallin käytävillä. Ruotsalaismaalivahti on sulkeutunut omiin maailmoihinsa hyvissä ajoin ennen ottelua.

Sama eleettömyys on nähtävissä myös itse ottelussa. Pikavauhdilla Turkuun lainasopimuksella värvätty Källgren on tehnyt rauhallisuudellaan vaikutuksen turkulaisyleisöön.

HC TPS:n maalivahti Rasmus Tirronen ilmoitti seuralleen joutuvansa leikkauspöydälle. Se tarkoitti TPS-vahdin kauden päättymistä ennenaikaisesti. Tirrosen varjossa koko kauden ollut TPS:n oma kasvatti Julius Pohjanoksa ehkä ajatteli saavansa lisää peliaikaa ykkösvahdin toipuessa, mutta kuinkas kävikään.

Pohjanoksasta ei tullutkaan Tirrosen korvaajaa.

TPS hankki uuden maalivahdin Ruotsin puolelta. Källgren vaikutti aluksi hätäratkaisulta, ruotsalaiselta onnenravalta, olihan kaverilla tältä kaudelta perin vähän otteluita pelattuna. Alku Turussa oli kuitenkin mainio. Källgren oli yksi syy, miksi TPS hetkellisesti piristyi taistelemaan viimeisestä pudotuspelipaikasta. Maalivahdista se ei ainakaan jää kiinni, jos ja kun turkulaisjoukkue joutuu ennenaikaisesti kesälomille.

Källgrenin tavoite joukkueen auttamisen ohella on tietysti saada rikkonaisen alkukauden jälkeen oma orastava ura uudestaan raiteilleen.

Samassa tilanteessa on myös TPS:n oma kasvatti Pohjanoksa. Nuoren maalivahtilupauksen ura lähti nousuun Mestiksessä. ”Jullen” odotukset olivat varmasti korkealla, kun syksyllä koppi vaihtui Kupittaalta Artukaisiin. Vaikka peliaikaa ei tullut viime vuoden puolella kovinkaan paljoa Liigassa, se ei huolettanut Pohjanoksaa.

– Työnteko auttaa pitkässä juoksussa. Tavoitteeni päästä liigassa ykkösmaalivahdiksi, kertoi Pohjanoksa.

Tirrosen siirtyessä väliaikaisesti syrjään, Pohjanoksalle saattoi tulla yllätyksenä uuden täysin tuntemattoman maalivahdin värvääminen samaan joukkueeseen, ja vieläpä ykkösmaalivahdiksi. Näinkö paljon TPS luottaa minuun, Pohjanoksa ehkä ajatteli. Onneksi Julius tunnetaan hyvänä joukkuepelaajana.

Pohjanoksaa ja Källgreniä yhdistää sama ikä, 23 vuotta. Molemmat ovat uransa alussa olevia siloposkisia nuorukaisia. Erona on koko. 191 senttinen Källgren on päätä pidempi.

Källgrenin syksy oli rikkonainen. Erik aloitti farmiliiga AHL:ssä, josta kahden ottelun jälkeen tuli kuitenkin komennus porrasta alemmaksi, ECHL-liigaan. Siirto ei tyydyttänyt ruotsalaista ja hän päätti palata takaisin Ruotsiin ja Växjöön. Källgrenin SHL-joukkue on Växjö Lakers HC, TPS:n nykyisen pelaajatarkkailija Tomi Kallion entinen seura.

Kotimaisemissakaan ei Källgrenille tullut peliaikaa, sillä samassa joukkueessa oli jo kaksi kovanluokan maalivahtia. Kun syyskaudella kertyi vain muutama ottelu, oli kutsu Turkuun helppo hyväksyä. TPS:ssä peliaikaa onkin tullut paljon. Pohjanoksa on istunut penkillä tämän vuoden puolellakin, tosin kerran hän haki tuntumaa Mestiksen puolelta. Jos Julius on ollut muualla, varamaalivahdin roolia on hoitanut 2001 syntynyt Tomas Keinänen.

Källgrenin etuna on iso koko, mutta myös hyvä liikkuvuus tolpalta toiselle. Pohjanoksasta poiketen Källgren on ollut nuorena junnutähti. Juniorisarjoista Källgrenin ura eteni aikuisten sarjoihin, aluksi lähinnä kakkosmaalivahtina. Kaudella 2018–2019 tukholmalainen nousi AIK:n ykkösmaalivahdiksi.

Arizona Coyotes varasi hänet NHL:n varaustilaisuudessa vuonna 2015. Kun ura Atlantin toisella puolella tyssäsi, oli edessä lopulta muutto Turkuun. Neljän onnistuneen ottelun jälkeen Källgrenin lainasopimusta jatkettiin tämän kauden loppuun.

Kun runkosarjaa on jäljellä enää muutama ottelu ja pudotuspeliviiva on karannut liian kauas, on mielenkiintoista nähdä, kumpi, Pohjanoksa vai Källgren, saa peliaikaa ennen kuin kesäloma alkaa.

Maalivahdeista Rasmus Tirronen kantoi alkukaudesta suurimman vastuun, kunnes joutui lasaretin puolelle.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!