KYMENLAAKSO / KOTKA – Tänne haluamme palata! Näin totesi keisarillinen pariskunta vieraillessaan ensimmäistä kertaa Langinkosken maisemissa. Venäjän tuleva keisari Aleksanteri III ja hänen tanskalaissyntyinen vaimonsa Dagmar (Maria Feodorovna) ihastuivat oitis kuvankauniisiin maisemiin kesällä 1880.
Keisari toivoi, että Kymijoen suistoon rakennettaisiin hänelle kalastusmaja. Kolme suomalaista arkkitehtiä, Sebastian Gripenberg, Magnus Schjerfbeck ja Johan Jakob Ahrenberg suunnittelivat kalastusmajan sisustuksineen. Tupaantuliaiset pidettiin 1889.
Langinkosken lomamökki oli vastakohta Pietarin keisarillisesta luksuselämästä. Täältä puuttuivat Talvipalatsin kultaa loistavat salit, mutta myös tarkka hovietiketti. Keisari perhe saattoi viettää leppoisia lomapäiviä. Keisari pilkkoi polttopuut ja kantoi veden koskesta keittiöön. Keisarinna oli innokas ruuanlaittaja. Lohikeittoa olikin usein tarjolla.
Aleksanteri III vietti perheineen Langinkoskella yhteensä kuutena kesänä. Kalastusmajan valmistuessa Kotkaan ei ollut vielä rautatieyhteyttä. Laivamatka Pietarista oli kuitenkin lyhyt. Lisäksi Suomessa oli turvallisempaa kuin muissa keisarillisissa lomakohteissa.
Aleksanteri III kuoli nuorena, vain 49-vuotiaana. Puoliso Maria Feodorovna eli leskenä vielä 34 vuotta, mutta hän ei enää palanut Langinkoskelle. Ensimmäisen maailmansodan aikana keisarillinen kalastusmaja oli Punaisen Ristin käytössä ja sodassa haavoittuneiden venäläisten sotilaiden toipilaskoti.
Aleksanteri III:n jälkeen valtaan tullut keisari Nikolain II kävi vain kerran Langinkoskella vuonna 1906. Suomen itsenäistyttyä kalastusmaja siirtyi valtion omistukseen. Pahasti rapistumaan päässyt arvorakennus muutettiin museoksi vuonna 1933. Kalastusmaja on yhä lähes keisarillisessa asussaan.
Keisaripariskunnan alkuperäiset sängyt olivat pitkään kadoksissa. Sängyt löytyivät tasavallan presidentin kesäasunnosta Kultarannasta, josta ne palautettiin Langinkoskelle.
(Museovirastossa toimivan Suomen kansallismuseon museokohteista suljetaan toistaiseksi Helsingin Seurasaari, Kirkkonummen Hvitträsk, Askaisten Louhisaari sekä Kotkan Langinkoski.)
KEISARILLINEN KALASTUSMAJA
Osoite: Keisarinmajantie 118, Kotka.
LUE MYÖS: Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseo
LUE MYÖS: Maretarium on Suomen suurin akvaariotalo
LUE MYÖS: Merikeskus Vellamo on Kotkan suosituin nähtävyys
LUE LISÄÄ: Sapokan Vesipuisto on keidas keskellä kaupunkia
LUE MYÖS: Tiutinen – rauhallisuuden idylli