Merikeskus Vellamo on Kotkan suosituin nähtävyys

KYMENLAAKSO / KOTKA – Yhdellä pääsylipulla pääsee kahteen museoon. Kotkan Merikeskus Vellamon sisätiloissa on parikin museota: Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo. Jälkimmäisen yhteydessä on vielä Merivartiomuseo.

Jo itse futuristinen museorakennus on nähtävyys. Miljoonia euroja maksanut rakennus perustui arkkitehtikilpailuun. Useita erilaisia palkintoja pokannut luomus on arkkitehtien Ilmari Lahdelman ja Rainer Mahlamäen suunnittelema. Museo nimi saatiin yleisökilpailun avulla.

Vellamo sijaitsee aivan meren äärellä Kotkan Kantasatamassa. Sijainti on hyvä, sillä myös historiallisia aluksia (majakkalaiva Kemi ja jäänmurtaja Tarmo) on voitu kiinnittää museolaituriin.

Museoviraston hallinnoima Helsingin Hylkysaaressa sijainnut merimuseo siirtyi Kotkan uusiin tiloihin vuoden 2007 lopulla. Yleisö pääsi tutustumaan uuteen museoon ensimmäisen kerran seuraavana kesänä. Kävijämäärätavoitteet saavutettiin nopeasti. Merikeskus Vellamosta onkin tullut eräs Kymenlaakson suosituimmista nähtävyyksistä.

Suomen merimuseon pysyvän päänäyttelyn nimi on Pohjantähti, Etelän risti.

Suosittu Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely kertoo Kotkan edustalla käydyn Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan.

Kotkan kaupunki ylläpitää Kymenlaakson museota. Sen erikoisnäyttely Puun vuoro on toteutettu elämyksellisesti. Nimensä mukaisesti arvokas raaka-aine on näyttelyssä vahvasti esillä.

Suomen merimuseo on kansallinen merimuseo, joka kerää ja tallentaa kotimaiseen merenkulkuun ja veneilyyn liittyvää materiaalia. Teemoina ovat merenkulkija, merikauppa, laivat, laivamatkustaminen ja navigointi. Tärkeänä osana näyttelyä on talvimerenkulku, suomalaisen merenkulun erikoisosaaminen.

Museon yleisilme on laadukas. Näyttelyiden visuaalisuuteen on panostettu. Vierailija voi tutustua museon antiin nykyajan mukaisesti myös toiminnallisesti. Päänäyttelyä täydentävät vaihtuvat näyttelyt.

MERIKESKUS VELLAMO

Osoite: Tornatorintie 99, Kotka.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseo

LUE MYÖS: Langinkosken keisarillinen kalastusmaja on muisto menneisyydestä

LUE MYÖS: Maretarium on Suomen suurin akvaariotalo

LUE MYÖS: Sapokan Vesipuisto on keidas keskellä kaupunkia

LUE MYÖS: Tiutinen – rauhallisuuden idylli

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.