Sapokan Vesipuisto on keidas keskellä kaupunkia

KYMENLAAKSO / KOTKA – 1990-luvun lamavuosina Kotkassa tehtiin ihmeitä. Pahasti liettymään päässyt ja usein haiseva Sapokanlahti päätettiin kunnostaa. Tuskin moni kotkalainen edes aavisti, millainen keidas kaupunkiin saatiinkaan. Sapokan Vesipuistoa voidaankin pitää suomalaisittain melko poikkeuksellisena. Jo pelkästään tämän ansiosta kannattaa vierailla Kotkassa.

Sapokka on saanut nimensä venäjänkielisestä sanasta sapog, joka tarkoittaa saapasta. Sopokanlahti muistuttaakin ulkomuodoltaan saapasta. Alue kaavoitettiin jo kauan sitten virkistysalueeksi. Olipa alueella jopa norjalaisen siirtokunnan rakentama hyppyrimäkikin. Kun merenlahti oli päässyt pahoin pilaantumaan, osin kasvamaan umpeen, päätti Kotkan kaupunki toteuttaa ainutlaatuisen suunnitelmansa.

Merenlahti ruopattiin puhtaaksi saastuneesta liejusta. Patorakennelmien avulla saatiin nostettua vedenpintaa. Olosuhteet pyrittiin saamaan ekologisemmiksi pidemmällä aikavälillä. Nyt merivettä johdetaan putkea pitkin 20 metriä korkeaan putoukseen. Täältä merivesi virtaan eteenpäin pienessä purossa. Vesiputous sekä puro toimivat luontaisina lahden vedenkierto- ja hapetusjärjestelmää.

Vesipuisto on rakennettu täyteen mielenkiintoisia yksityiskohtia. Putouksen ylätasanteella on kivinäyttely, joka esittelee muun muassa kotimaisia kaupallisesti saatavilla olevia kivilajeja.

Runsaiden kukkaistuksien ja kivetysten avulla puistoon on saatu värikkyyttä. Värit tietysti vaihtelevat vuodenaikojen mukaan kevään sipulikasvien kukinnassa syksyn ruskan väreihin.

Eri puolille Vesipuistoa on sijoitettu kuvanveistäjä Hannelle Kylänpään luonnolliseen kokoon tehtyä pronssisia eläinveistoksia.

SAPOKAN VESIPUISTO

Osoite: Tallinnankatu 12, Kotka.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseo

LUE MYÖS: Langinkosken keisarillinen kalastusmaja on muisto menneisyydestä

LUE MYÖS: Maretarium on Suomen suurin akvaariotalo

LUE MYÖS: Merikeskus Vellamo on Kotkan suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Tiutinen – rauhallisuuden idylli

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.