Maretarium on Suomen suurin akvaariotalo

KYMENLAAKSO / KOTKA – 2000-luvun alussa Kotkan Sapokanlahden rannalle miljoonilla euroilla rakennetussa Maretariumissa on kansainvälistä tasoa. Kokoluokaltaan se on Suomen suurin akvaariotalo. Ja mikä parasta, se keskittyy kotimaisiin kalalajeihin ja suomalaiseen vesiluontoon. Nähtävänä on liki jokainen Suomessa esiintyvä kalalaji. Yksilöitä on vajaa pari tuhatta.

Maretariumissa on yli kaksikymmentä erikokoista teema-akvaariota. Näistä näyttävin on Itämeri-allas, jonka halkaisija on kymmenen metriä. Syvyyttä altaalla on seitsemän metriä. Vesimäärä on hulppea, 500 000 litraa. Sen sanotaan olevan maailman suurimman kattamattoman akvaarioaltaan.

Itämeren vettä saadaan altaaseen pumppujen avulla suodattamalla suoraan läheisestä merestä. Jos vierailuajankohta osuu oikeaan aikaan, voi nähdä altaassa päivittäin pidettäviä sukellusnäytöksiä ja kalojen ruokintatapahtumia. Altaan kalalajit ovat monille tuttuja Itämeren kaloja. Osa on niitä, joita näkee harvemmin. Akvaarion suurin laji lienee monikiloinen merilohi.

Itämeren ohella Maretarium esittelee muun muassa Saimaan, Kymijoen, Järvi-Suomen ja Lapin vesistöjen elämää. Kalojen ohella altaissa voi nähdä rapuja, vesiliskoja ja sammakoita.

Maretarium syntyi Kotkan kaupungin, Helsingin yliopiston ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen yhteistyöstä. Akvaarioiden lisäksi rakennuksessa on tilat tukijoille sekä luontokoululaisryhmille.

Maretarium-vierailuun kannattaa yhdistää myös tutustuminen lähellä sijaitsevaan Saponkan Vesipuistoon. Kotkalaisten ylpeys on melko poikkeuksellisen näköinen Suomessa. Haiseva merenlahti on muutettu suurella vaivalla viihtyisäksi keitaaksi, joka on kaupunkilaisten ohella myös matkailijoiden suosiossa.

MARETARIUM

Osoite: Sapokankatu 2, Kotka.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseo

LUE MYÖS: Langinkosken keisarillinen kalastusmaja on muisto menneisyydestä

LUE MYÖS: Merikeskus Vellamo on Kotkan suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Sapokan Vesipuisto on keidas keskellä kaupunkia

LUE MYÖS: Tiutinen – rauhallisuuden idylli

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.