Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseo

KYMENLAAKSO / KOTKA – Kotkan Kymin lentokenttä oli sotavuosina suomalaisten sotilaskoneiden tukikohta. Hävittäjälentolaivueen 34:n tehtävänä oli suojata Messerschmitt Bf 109 -koneilla Etelä-Suomen rannikkoa ja erityisesti Kotkan kaupungin satamaa. Lentotekniikka Killan pystyttämä muistomerkki muistuttaa kentän sota-ajan toiminnasta.

Nyt Kymin kenttä on Karhulan purjelentämiseen erikoistuneen ilmailukerhon käytössä. Yhdistys omistaa mielenkiintoisen ilmailumuseon.

Ajatus oman museon perustamisesta syntyi jo vuosikymmeniä sitten. Yhdistyksen jäsenet ottivat talteen kerhon ensimmäisen liitokone Harakan mahdollista museota varten. Harakka oli suomalaisvalmisteinen alkeisliitokone, jota käytettiin 1940- ja 50 -luvuilla liitolennon koulutukseen.

1990-luvun alussa Suomen ilmavoimat luovutti kerholle säilytystä varten käytöstä poistetun Fouga CM 170 Magister FM-43 koneen. Koneelle löytyi suojapaikka purjekonehallista. Lahjoituksen myötä päätettiin rakentaa uusi halli museota varten. Valmista tuli vuonna 1995.

Aktiivisen kerhon konekokoelma on vähitellen karttunut. Halli on täyttynyt aluksi huonokuntoisista ja hylätyistä koneista, jotka on kunnostettu. Kerhon tavoitteena on, että jokainen kone olisi toimintakuntoinen. Fougalla ei enää lennetä, mutta käyntikuntoisena sillä rullataan lentonäytöksissä. Useimmat kerhon purjelentokoneista ovat edelleen täysin lentokuntoisia.

Karhulan Ilmailukerhon historiallisesti arvokkain kone on englantilaisvalmisteinen hävittäjä Gloster Gauntlet. Talvisodan aikana Suomi sai niitä lahjoituksena. Kaksitasoinen kone oli kuitenkin liian vanhanaikainen sotatoimiin, joten sitä käytettiin lähinnä harjoituskäytössä. Kymin Gloster Gauntlet on maailman ainoa säilynyt ja on yhä lentokuntoinen. Se poistettiin ilmavoimien käytöstä 1945.

KARHULAN ILMAILUKERHON LENTOMUSEO

Osoite: Lentokentäntie 234, Kotka.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Langinkosken keisarillinen kalastusmaja on muisto menneisyydestä

LUE MYÖS: Maretarium on Suomen suurin akvaariotalo

LUE MYÖS: Merikeskus Vellamo on Kotkan suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Sapokan Vesipuisto on keidas keskellä kaupunkia

LUE MYÖS: Tiutinen – rauhallisuuden idylli

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.