Tiutinen – rauhallisuuden idylli

KYMENLAAKSO / KOTKA – Jos osuu kohdalle kaunis aurinkoinen kesäpäivä ja ajelet Kotkan seudulla, niin suuntaa Tiutisen rauhalliseen idylliin. Kyseessä on yksi Kotkan kaupunginosista. Tiutinen oli alun perin saari, mutta on myöhemmin liitetty penkerein ja sillan avulla mantereeseen. Kotkan keskustasta ajaa tänne vartissa.

Ruotsin vallan aikana Tiutisen saaren linnoitusjärjestelmät olivat osana Ruotsinsalmen merilinnoitusta. Ruotsin kuningas Kustaa III rakennutti venäläisten hyökkäysten varalta vahvan linnoitusjärjestelmän Kaakkois-Suomeen. Osa Tiutisen saaren linnoitusrakenteista on yhä jäljellä.

Puutalovaltainen, mutta kasvillisuudeltaan yllättävän rehevä Tiutinen on nykyisin hiljainen paikka asua. Toista oli vielä 100 vuotta sitten, kun alue alkoi kehittyä. Väkeä saapui saarelle paikallisten kalastajien seuraan, sillä Hallan saha ja Tiutisen laatikkotehdas tarvitsi työväkeä.

Kapeiden kujien varsille alkoi nousta vailla tarkempaa suunnitelmaa Klubi askin kanteen raapustettuja puutaloja. Tuloksena oli tiiviisti rakennettu puutaloalue, joka on säästynyt hämmästyttävän hyvin tähän päivään asti. Tosin jatkosodan aikana Kotkaa pommittaessa myös Tiutinen sai osansa neuvostokoneiden pommilastista.

1950-luvulla Kymin kuntaan kuulunut Tiutunen liitettiin ensin Karhulaan ja myöhemmin Kotkan kaupunkiin. Kuntaliitoksista huolimatta Tiutisten 100-vuotinen koulu säästyi pitkään, vaikka sen lakkauttamisesta pohdittiin usein. Syksyllä 2016 koulu lakkautettiin.

TIUTINEN

Osoite: Tiutinen, Kotka.

KARTTA
Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseo

LUE MYÖS: Langinkosken keisarillinen kalastusmaja on muisto menneisyydestä

LUE MYÖS: Maretarium on Suomen suurin akvaariotalo

LUE MYÖS: Merikeskus Vellamo on Kotkan suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Sapokan Vesipuisto on keidas keskellä kaupunkia

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.