Loimaan peltolakeuksilta puuttuu vain mestaruus – Hurrikaani-Loimaa nauttii koko pikkupaikkakunnan tuesta

Jesse Mäntylä, Jukka Vehviläinen, Matti Oivanen, Ismo Moilanen, Mark Dusharme.

Rivi komeita kuvia paikallisista lentopallolegendoista koristaa peliareenan seinää luoden samalla hienon taustan TV-lähetyksille. Perinteitä löytyy, vaikka Mestaruusliigassa pelaava Hurrikaani-Loimaa on varsin nuori seura. Se on perustettu vasta vuonna 2007.

Lentopalloa on toki isketty Loimaalla jo vuosikymmenien ajan. Ensin vuonna 1945 perustetun yleisseura Loimaan Jankon alaisuudessa ja myöhemmin yhteistyössä forssalaisen Koijärven Kunnon kanssa. Kun tavoite asetettiin korkealle, oli aika perustaa oma lentopallon erikoisseura Loimijoen Hurrikaani.

Kun side Forssaan hiipui, seuran nimikin vaihtui vielä kerran, Hurrikaani-Loimaaksi. Myös Jankko on jatkanut paikallisia lentopalloperinteitä.

Loimaa on varsinaissuomalainen pikkukaupunki, joka paikallisen sloganin, Muuttaa käsityksesi maaseudusta, pyrkii ehkä synnyttämään itsestään mielikuvaa jostain isommasta.

Ehkä turhaan.

On nimittäin suorastaan kiehtovaa, miten pienessä 16 000 asukkaan Loimaalla pelataan pääsarjatasolla menestyksellisesti kahdessa suositussa lajissa, lento- ja koripallossa. Varttuneempi väki muistaa vielä, miten Loimaan Palloilijat pelasi 2000-luvulla Superpesiksessä.

Kun mukaan lasketaan myös kuntaliitoksen myötä Loimaan kaupunkiin liitetty Alastaro, saadaan futsalkin yhdeksi tärkeäksi Loimaan seudun palloilulajiksi.

Loimaalaiseen brändiin kuuluu tukea isosti liigatason joukkueita. Esimerkiksi Loimaan kaupunki avustaa jokaista liigajoukkuetta 16 000 eurolla vuosittain. Lähtökohdat seuratoiminnalle kuulostavatkin kovin erilaisilta Loimaalla verrattuna esimerkiksi Turkuun. Vai mitä turkulaiset tuumaatte?

Loimaalla on myös paljon yrityksiä, jotka tukevat kaikkia paikallisia liigaseuroja

– Kyseessä on markkinointiyhteistyöstä. Loimaa on pieni paikkakunta ja seuran nimestä Hurrikaani-Loimaa tietää, mistä tulemme. Teemme paljon sen eteen seurana, että ympärillä oleva yhteisö olisi elinvoimainen.

Hurrikaani-Loimaa pelasi hienon puolivälieräsarjan TUTO Volleyta vastaan. Ottelusarjasta saattoi tulla tulevaisuudestaan epävarman turkulaisjoukkueen kannalta hyvinkin merkittävä.

– Käyty sarja teki todella hyvää varsinaissuomalaiselle lentopallolle. TUTO Volley on tärkeä meille, kuten kaikille Mestaruusliigaseuroille. Viimeiseen ratkaisevaan otteluun Loimaalle oli saapunut iso määrä turkulaiskannattajiakin. Toivottavasti toiminta Turussa jatkuu.

Loimaalla ollaan ylpeitä runkosarjan keväällä 2024 voittaneesta ja jälleen kerran pudotuspeleihin edenneestä Hurrikaanista. Se näkyy joukkueen kotiotteluiden yleisömäärissä, jotka ovat olleet vuodesta toiseen Mestaruusliigan korkeimpia.

– Seuran kontaktipinta on paljon isompi kuin lentopallo. Jo paikallisen yleisseura Jankon kanssa tehdään paljon yhteistyötä. Järjestämme tällä alueella myös useita tapahtumia, jotka eivät liity lainkaan lentopalloon. Esimerkiksi Trombilandia on matalankynnyksen lasten tapahtuma, jossa vierailee joka kerta satoja lapsia.

Pelipaikkaan, Loimaan liikuntahalliin, mahtuu liki 1300 katsojaa seuraamaan ottelua. Se riittää Hurrikaanin runkosarjan kotipeleihin.

Joukkueen edetessä Mestaruusliigan finaaleihin, pelipaikka on löytynyt muualta. Milloin on pelattu Turussa, milloin Salossa. Ehkäpä tässä on suurin syy sille, miksi loimaalaisten kouraan on tyrkätty hopeinen SM-mitali turhankin usein. Hopeaa on tullut viisi ja pronssiakin kolme kertaa.

– Voi tietysti olla, että mestaruus on jäänyt tulematta, kun emme ole päässeet pelaamaan ratkaisuotteluita kotihallissamme. Totta kai tuttu paikka on kannattajineen aina kotisali. Lähtökohta on kuitenkin se, että itse seura voi hyvin. Uskon siihen, että tekemällä asioita hyvin ja pitkäjännitteisesti, niin mestaruuskin tulee.

Jatkossa mestaruuden voittaminen ei jää kiinni ainakaan valmennuksesta. Lentopallon väriläiskä Olli Kuoksa siirtyi lentopalloseura Ettan ja turkulaisen TUTO Volleyn kautta saviseudulle Hurrikaanin pääkäskijäksi. Sopimuksen poikkeuksellinen pituus, 3+2 vuotta, kertoo loimaalaisseuran halusta tehdä pitkäjännitteistä työtä ja sekä luottamuksesta aikoinaan Rovaniemellä valmentamisen aloittaneeseen valmentajavelhoon.

Koko Kuoksan perheen siirto pohjoisesta ei ole ollut mikään pikku juttu. Lasten kaveripiiri vaihtui. Onneksi puolison työantajakin mahdollisti siirron etelään.

– Tilanteessa oli paljon positiivista kohtaloakin. Meiltä vapautui valmentajapaikka ja Ollilta työpaikka. Voi vain kuvitella millainen paikka se olisi itselleni ja perheelleni muuttaa Loimaalta esimerkiksi Ouluun.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!