Mestis voi olla ponnahduslauta nuorelle pelaajalle

Pohjanoksa, Janatuinen, Valtola, Hakulinen, Kähkönen, Lindsten, Kuru, Vanhatalo, Wehmas, Viitasalo… Moni nuori lahjakas pelaaja on hakenut tai hakee nostetta uralleen pelaamalla Mestis-seura Tutossa. Niclas Lucenius haki kokeneempana pelaaja uuden nousun uralleen Mestiksestä.

Mikko Lehtonen on paras esimerkki turkulaisesta jääkiekkoilijasta 2010-luvulla. Kiekko-67:n ja TPS:n kasvatti pelasi lainasopimuksella Tutossa. Hän on nyt KHL-pelaaja ja maailmanmestari, kertoo Elmo Aittola, Suomen kiekkomaailman hyvin tunteva asiantuntija.

Lehtosen kiekkoura ei lähtenyt lentoon Turun Palloseurassa. Sen sijaan Mestis-Tutossa pelit sujuivat. Kaudeksi 2015–2016 Lehtonen siirtyi SM-liigan nousijajoukkue KooKoohon ja samalla tapahtui Lehtosen läpimurto kotimaiseen kiekkoeliittiin.

Mestiksestä vauhtia hakeneen Lehtosen meriitteihin kuuluvat muun muassa Ruotsin mestaruus sekä maailmanmestaruudet 20-vuotiaiden ja aikuisten MM-kisoista. Turkulainen kiekkolahjakkuus pelaa nyt KHL-joukkue Jokereissa.

Kun puhutaan suomalaisen nuoren jääkiekkoilijan kehityksestä Aittola nostaa ensimmäiseksi esiin tutun ongelman: suljettu sarjajärjestelmä. Uudistuksen myötä Liigan ja Mestiksen väliset sarjakarsinnat lopetettiin sekä Liigaa laajennettiin.

– Tämä on Suomi-kiekon suuri ongelma. Ennen kuin sarjat suljettiin, Mestis-seurat pystyivät kilpailemaan hyvistä pelaajista. Vaasan Sport oli Mestiksen kovin palkanmaksaja, sitten tulivat Kouvolan KooKoo, Mikkelin Jukurit, Tuto ja Joensuun Jokipojat. Nyt siitä rahasta on jäljellä enää pieni osa. Mestiksestä lähti 2,5 miljoonaa euroa pois palkanmaksusta. Sarjan yleisökeskiarvokin on tippunut. Tuto on menettänyt noin 700 maksavaa katsojaa per ottelu.

Aittola on nähnyt läheltä, miten sekä Liigan että Mestiksen taso on pudonnut. Nuorten 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi hävisi muun muassa Kanadalle.

– Kaksikymppisten maajoukkueen pelaajista suurin osa pelaa miesten pelejä Liigassa. Silti Suomi hävisi Kanadan juniorisarjasta kootulle joukkueelle, jonka pelaajat eivät juurikaan pelaa vielä miesten pelejä.

Pääsy liigajoukkueeseen on helpottunut.

– Nykynuorilla on käynyt tuuri, kun Liigassa on nykyisin niin huono taso, että nuorempia pelaajia voidaan ajaa sisään. Samalla, kun Mestiksestä on hävinnyt rahaa, Liigan kolmos- ja neloskentällisten palkat ovat romahtaneet ihan täysin. Liigajoukkueen neloskentässä nuori pelaaja ei kuitenkaan kehity, kun joukkue pelaa kolmella kentällisellä. Nuoren pelaajan kuuluisi pelata aina siellä, missä saa eniten peliaikaa. Pelaajan agentti haluaa kuitenkin tehdä nuoren kanssa mieluummin liigasopimuksen, koska hän saa siitä itsekin paremman tilin.

Poikkeuksiakin löytyy.

– Esimerkiksi Teemu Turunen lähti Mestis-seura Jukureihin isoon ruutuun pelaamaan, sen sijaan että olisi jäänyt roikkumaan Jokereihin. Mestiksen mestaruuden jälkeen tuli Suomen mestaruus HPK:ssa. Myös Jukureiden valmentaja Antti Pennanen siirtyi Hämeenlinnaan.

Pennanen on esimerkki valmentajasta, jolle Mestis on ollut ponnahduslauta Liigaan.

Jarno Pikkarainen siirtyi Jukureista TPS:n kakkosvalmentajaksi ja edelleen HIFK:hon. Pekka Tirkkonen teki hyvää työtä Savonlinnassa ja siirtyi Lappeenrantaan. Lyhin tie liigavalmentajaksi on kuitenkin päästä ensin kakkosvalmentajaksi tai seuran A-nuorten valmentajaksi.

Kun Mestiksen maksukyky on heikentynyt, se näkyy nuorten pelaajien pelaajaliikenteessä.

– Yksikään lahjakas nuori ei ole Mestis-joukkueen sopimuspelaaja. Kaikki ovat olleet liigasopimuksen omaavia lainapelaajia. Ei Mestis-seura pääse tekemään sopimusta sellaisen pelaajan kanssa, joka on huippulahjakas. Monelle on tarjottu, mutta ei heitä saada. Tietysti on niitä superlahjakkaita pelaajia, kuten Mikko Rantanen, jotka siirtyvät suoraan varsin nuorena NHL:ään. Mutta esimerkiksi Patrik Laine on pelannut Mestiksessä. Joel Janatuinen ehti pelata Tutossa vain neljä peliä ennen kuin siirtyi Tepsiin.

Mestiksen kärkipelaaja Lassi Vanhatalo on Tampereen Tapparan kasvatti, joka pelaa nyt lainasopimuksella Tutossa. Paikan vakiinnuttaminen Tapparan liigajoukkueeseen on osoittautunut haastavaksi. Tapparan ja Tuton välisen yhteistyösopimuksen avulla nuori pelaaja pääsee pelaamaan kovempia pelejä miesten sarjassa ennen mahdollista nousua liigatasolle. Samalla se mahdollistaa Tutolle kilpailukykyisemmän joukkueen Mestikseen.

Vanhatalon tapainen eteenpäin pyrkivä pelaaja on Tutolle myös edullinen.

– Tappara maksaa Vanhatalon palkan ja vakuutukset sekä hoitaa asumiskustannukset.

Tapparan Lassi Vanhatalo on lainalla Tutossa. Nuori pelaaja haluaa kehittyä turkulaisessa Mestis-organisaatiossa noustakseen Tapparan liigajoukkueeseen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!