Paimiolainen jääkiekko sai maailmanmestarin mukaan valmennukseen

Rakkaudesta lajiin!

Kiekkolegenda Marko Kiprusoffin selkokielinen vastaus kertoo, miksi vuoden 1995 maailmanmestari kuuluu paimiolaisen alasarjoissa pelaavan Haka Hockeyn valmennustiimiin. Kaiken kokenut ja nähnyt ”Kipru” on sydämeltään aito lätkäjätkä, oli sarjataso mikä tahansa.

Hilkulla kuitenkin oli, että ”Kiprun” ammattitaitoa ei olisi tarvittu Paimiossa. Ilman ikihakalaista Jari Saaristoa ei ehkä olisi olemassakaan enää Paimion Hakan jääkiekkoa. Kun seuran jääkiekko kärvisteli henkitoreissaan, palasi Saaristo kotipaikkakunnalleen pelastamaan ahdinkoon ajautunutta paimiolaista jääkiekkoa.

Näin hilkulla oli edustusjoukkueen toiminnan päättyminen, kertoo Saaristo painamalla peukalon ja etusormensa lähes kiinni toisiinsa.

–  Ei vuonna 1955 alkanutta hakalaista lätkäperinnettä saanut lopettaa. Kun aloitimme alusta, joukkueessamme oli vain kuusi pelaajaa. Nykyään emoseura PaiHa ja Haka Hockey ovat erillisiä. Vastaamme itse omasta toiminnastamme.

Saaristo on pitkänlinjan jääkiekkomies, jolle myös jalkapallo on tuttu laji.

– Pelasin jalkapalloa Paimiossa ja Piikkiössä. Jääkiekon harrastamisen aloitin alakouluikäisenä Salossa. Paimiosta vietiin kimppakyydillä lapsia Saloon lätkäharjoituksiin. Täällä ei vielä silloin ollut jäähallia. Kun Tarvasjoelle valmistui jäähalli, siirryin sinne, ensin pelaamaan ja myöhemmin aloitin valmentamisen. Tutossakin oli pitkään juniorivalmentajana. Ja nyt viimeksi ennen Paimioon paluuta olin valmentajana Kaarinan Inkkareissa.

Kun maailmaa nähnyt maailmanmestari, nykyinen paimiolainen, Kiprusoff, lähti mukaan, sai Haka Hockey paljon lisää uskottavuutta. Vielä viime kaudella Kipru oli mukana Miika Elomon kanssa Tuto Hockeyn valmennuksessa.

– Kysyin kesällä Markoa mukaan. Hän vastaa puolustajien valmentamisesta ja peluuttamisesta, minä vastaan hyökkääjistä.

Kahden tunnetun kiekkomiehen omat suhteet ovat tärkeitä, kun paimiolaista joukkuetta kasataan. Kun seuran junioritoiminta tyrehtyi väliaikaisesti, kestää vielä tovi ennen kuin omista pelaajista voidaan nostaa pelaajia edustukseen. Onneksi Turun alueella pelaajatuotanto on suurta.

– Hakasta puuttuvat nyt A- ja B-juniorit. Se on meidän ongelma, sillä emme voi nostaa nuoria edustukseen. Uusia pelaajia saadaan meidän valmentajien omien verkostojen avulla. Olen itse valmentanut tai pelannut aikaisemmin monen joukkueemme pelaajan kanssa. Turun alueella on paljon nuoria, joiden taidot riittävät Kakkoseen. Tälle kaudelle meille on tullut toistakymmentä uutta pelaajaa, tosin vaihtuvuus ei saisi olla näin iso. Nyt pyritäänkin pitämään ensi kautta varten runko kasassa.

Positiivista pöhinää Haka Hockeyn uuden tulemisen ympärillä on nyt sen verran suurta, että hyviä pelaajia riittää tulevinakin vuosina. Olosuhteet lätkän pelaamiselle ovat Paimiossa kohdillaan. Tarjolla on jopa sellaista, mistä harva liigajoukkuekaan pääse nauttimaan.

– Haka edustus kiittää Jouni Hörkköä ja halliyhtiötä siitä, että on mahdollisuus harjoitusten ja pelien jälkeen käydä saunassa ja viettää aikaa kokoustilassa.

Kakkosdivisioona on neljänneksi korkein sarjataso Suomessa. Jääkiekko on työssä käyville perheenisille ja nuorille opiskelijoille mukava harrastus. Arkipäivään osuvat vieraspelimatkat tuovat omat haasteensa.

– Kun pelaajat maksavat harrastuksestaan, harjoittelemme jäällä vain kahdesti viikossa. Kolme kertaa olisi parempi, mutta työasiat ja perheet menevät lätkäharrastuksen edelle.

Vaikka sarjataso on ”vain” Kakkonen, otteluissa riittää vauhtia. Syykin on selvä.

– Joukkueessamme on pelaajia, jotka ovat pelanneet Mestistä, jopa Liigaa tai nuorten SM-sarjaa. Meillä on pari kentällistä pelaajia, jotka ovat harjoitelleet ammattimaisesti.

Useita paimiolaistaustaisia pelaajia on noussut aina Liigaan ja Mestikseen asti.

– Onhan heitä. Muun muassa Teemu Lämsä pelasi Tepsissä, Ossipekka Lehtonen Tapparassa ja Santeri Sillanpää SaPKo:ssa.

Nousu sarjaporrasta ylemmäksi Suomi-sarjaan mietityttää Paimiossakin.

– Taloudellisesti ei ole realismia vielä nousta Suomi-sarjaan. Se vaatii vahvat taustajoukot. Nyt ei ole pakko nousta, vaikka voittaisimmekin sarjan. Itse asiassa Kakkosesta vain harva joukkue haluaa nousta sarjaporrasta ylemmäksi. Seuran talous on nyt Kakkoseen hyvällä mallilla ja tulevaisuudessa pelaajien osalta kustannukset voivat jäädä jopa pois.

Haka Hockey valmennuksesta löytyy vahvaa osaamista. Marko Kiprusoff ja Jari Saaristo vastaavat valmennuksesta.
Oli sarjataso mikä tahansa, pukukopista löytyy aina tuttu lätkätunnelma tuoksuineen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!