Neljä ”San Siron ihme” -joukkueen pelaajaa on siirtynyt jo suuremmille pelikentille – Kim Suominen on lähtenyt viimeisenä

Syksyn pimenevästä torstai-illasta Turun Kupittaalla tuli lopulta sysimusta. TPS:n juniorijoukkueen valmentaja ja seuraikoni Kim Suominen sai yllättäen sairaskohtauksen. Nopeatkaan elvytystoimet eivät auttaneet, ja näin pidetty valmentaja menehtyi työnsä ääreen vain 52 vuoden iässä vuonna 2021.

Järkytys oli seurayhteisössä melkoinen.

Siitä osoituksena oli seuraavan päivän tapahtumapaikalla palaneet sadat muistokynttilät. Kun Kupittaa Vitosen valopylväitäkään ei illan aikana sytytetty, oli tunnelma äärimmäisen koskettava. Muistona ikävästä tapahtumasta on Kupittaa Vitosen jalkapallokentän laidalle kivenmurikkaan kiinnitetty muistolaatta.

Pellavapäinen Lausteen hiekkakenttien kasvatti debytoi TPS:n edustusjoukkueessa 17-vuotiaana ja pelasi seurassa yhteensä kuusi kautta. Suominen edusti pääsarjatasolla Turun Palloseuran lisäksi FF Jaroa, Tampereen Pallo-Veikkoja, FC Inter Turkua ja FC Jazzia. Kimin peliura päättyi Turussa vuonna 2000. Suominen pelasi Suomen pääsarjassa 264 ottelua, joissa syntyi 26 maalia.

TPS:n pelipaidassa pelatessaan Kimin palkintokaappiin kertyi yksi pronssimitali, mutta myöhemmin Tampereen Pallo-Veikoissa tuli täysosuma, Suomen mestaruus vuonna 1994.

Ulkomailla Suominen edusti itävaltalaista Admira Wackeria ja Ruotsissa IFK Norrköpingiä.

Kuolemansa jälkeen TPS-legenda valittiin postuumisti Suomen Palloliiton Läntisen alueen Vuoden nuorten valmentajaksi 2021. Hänet on myös valittu TPS:n Kunniagalleriaan.

Suominen on nyt saanut muistolaatan Kupittaa Vitosen jalkapallokentän laidalle.

Seuraavana päivänä tapahtumapaikalla paloivat sadat muistokynttilät.
Kim Suominen valittiin Vuoden nuorten valmentajaksi 2021. Palkinnon vastaanottivat Kimin rakkaimmat, hänen poikansa Casper ja leskensä Linda.

Suominen kuului TPS:n joukkueeseen, joka kaatoi ikimuistoisesti Uefa Cupin karsinnoissa Internazionalen 1-0 Milanossa. Kun turkulaiset amatöörit voittivat Milanon miljonäärit, alettiin ottelua kutsua osuvasti nimellä San Siron ihme.Inter-ottelussa pelanneista jalkapalloilijoista jo neljä on menehtynyt ennenaikaisesti. Kim Suomisen ohella maalivahti Dan-Ola Eckerman, joukkueen kapteeni Tomi Jalo ja puolustaja Juha Laaksonen eivät ole enää keskuudessamme.

Ex-TPS-pelaaja Tomi Jalon haudalla vierailivat lauantaina Kim Suominen (vas.), Hans Martin (joukkueenjohtaja), Hannu Bildo, Heikki Suhonen, Vesa Salmela, Esa Nieminen, Marko Rajamäki, Esa Johansson, Jari Vuorio, Jouko Saari (tj), Ilkka Paldan (huoltaja) ja Juha Halonen. Kuva Tiina Pirilä

 

LUE: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Nuori lahjakas maalivahti Eckerman lähti ensimmäisenä. Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletiin alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain…

 

LUE: TPS-kapteeni Tomi Jalon muisto elää vahvana

TPS-legenda Tomi Jalo siirtyi suuremmille pelikentille talvella 2009. Pitkäaikainen pelikaveri ja hyvä ystävä Pauno Kymäläinen muistelee joukkueensa tärkeintä pelaajaa. Tomi oli taidoiltaan esimerkillinen pelaaja. Joukkueen sisällä täytyy olla johtajia, jotta joukkue menestyisi. Hän johti joukkuettaan keskikentällä omalla esimerkillään. Tomi ei ollut sanallinen johtaja, mutta vahva pelillinen liideri. Hän pelasi kaikki tilanteet loppuun asti niin, että muidenkin oli tehtävä samoin…

 

Juha Laaksosen surullinen tarina on ihan omanlaisensa. Laitapuolustajana pelannut ”Juije” oli koko nimeltään Juha-Pertti Laaksonen. Hän edusti uransa ajan ainoastaan Turun Palloseuraa vuosina 1982-1992. Liigaotteluita kertyi kaikkiaan 192. Tilastoihin merkattiin myös kuusi A-maaottelua. Sairastuminen syöpään päätti Laaksosen peliuran.

Laaksonen kuitenkin selätti sairauden ja siirtyi sen jälkeen sujuvasti akateemiseen maailmaan ja väitellen lopulta tohtoriksi suu- ja leukakirurgiasta 2006. Melkoinen suoritus.

Laaksonen työskenteli tutkijana Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen lisäksi ulkomailla, Albertan yliopistossa Kanadassa sekä Indianan yliopistossa Yhdysvalloissa. Tutkimuskohteita olivat erityisesti puheen akustiikka ja puheen tuottaminen sekä kliininen fonetiikka.

Lopulta kuitenkin syöpä uusiutui ja Laaksonen kuoli vain 49-vuotiaana maaliskuussa 2013 Turun Karinakodissa.

Laaksonen on haudattu Kim Suomisen ja Tomi Jalon tavoin Turun hautausmaalle. Juijen viimeistä leposijaa on vaikea löytää, sillä sukuhaudan ohessa on vain pieni ja vaatimaton muistolaatta: Juha-Pertti ”Juije” Laaksonen 24.9.1963 – 19.3.2013.

LUE: Aaltonen upotti puolijumalat – Milanon ihme

Sen piti olla täydellinen teurastus. Köyhät amatöörit vastaan Milanon miljonäärit. Daavid vastaan Goljat. Mutta kuinkas kävikään!

Lokakuussa vuonna 1987 tehtiin turkulaista palloiluhistoriaa. Uefa Cupin eli nykyisen Eurooppa Liigan toisella kierroksella TPS:n Mika Aaltosen kierteinen kaukolaukaus viuhui Inter Milanin maalin yläkulmaan. Ottelun 11. minuutilla tehty vierailijoiden unelmamaali jäi sensaatiomaisesti ottelun ainoaksi…

ETUSIVU