Petri ja Henri Lehtonen – mielenkiintoinen osa turkulaista palloiluhistoriaa

On jalkapalloseuroja ja jalkapalloseuroja. Ja sitten on Jyrkkälän Tykit. On veljespareja ja veljespareja. Ja sitten on Petri ja Henri Lehtonen. Kun nämä kaikki yhdistetään, saadaan mielenkiintoinen osa turkulaista palloiluhistoriaa.

Jos valitsee tarkoituksella saunailtatunnelmissa joukkueensa pelipaidan väriksi possunpunaisen, niin on varma, että se herättää muissa hilpeyttä. Jyrkkälän Tykeillä on toki ollut aina pilke silmäkulmassa, mutta viheriöllä pelataan tosissaan.

Värikäs peliasu, omintakeinen hurtti huumori sekä peliesitykset ovat nostaneet turkulaisen joukkueen kulttimaineeseen. Viime syksynä joukkuejohtaja ja seuran puheenjohtaja Mika Remanderin oma seura täytti 25 vuotta.

Petri eli ”Pedro” on vajaat viisi vuotta pikkuveljeään Henriä eli ”Pänää” nuorempi. Molemmilla on vahva FC Inter -tausta. Siitä huolimatta veljesten yhteiset pelit Interissä jäivät vähiin. Henri pelasi koko uransa sinimustissa, mutta hänen noustessa vakiokokoonpanoon, isoveli jatkoi jo muualla. Henri ehti pelata Interissä 358 ottelua. Isoveljelle Inter-edustuksia kertyi vähemmän.

Petri muistetaan Interin keskikentän taistelijana vuosilta 1992-2002. Ura alkoi Aunelan nappuloissa ja jatkui Turun Tovereissa, ensin seuran junioreissa ja myöhemmin edustusjoukkueessa. Sarjataso oli Kakkonen.

Kun Kolmosessa pelannut FC Inter lunasti Tuton sarjapaikan, oli Petri siitä lähtien Håkansin miehiä. Hän ei koskaan ehtinyt pelata Interin paidassa uudella Veritaksella, joka valmistui vuonna 2003. Isoveljen ura Interissä päättyi vähän samalla tavoin kuin pikkuveljellään, eli seura ei tarjonnut jatkosopimusta.

Petri jatkoi uraansa vielä Kotkassa, Rovaniemellä ja Oulussa, joten hän ehti pelata pikkuveljeään vastaan Veritaksen samettinurmella. Olipa siirto Helsingin Jokereihinkin lähellä juuri ennen kuin Hjallis Harkimo laittoi pillit pussiin. Petrin ammattilaisura päättyi 30-vuotiaana kauden 2005 päätteeksi ikävän rannevamman seurauksena.

Joka paikan höylä Henri pelasi Interissä koko uransa vuosina 1998-2017. Syystäkin Pänällä oli kapteenin natsat liki kymmenen vuoden ajan. Kannattajien suosikki ja Inter-ikoni päätti uransa ilman omaa päätöstä, sillä seura ei tarjonnut kauden 2017 päätteeksi jatkosopimusta. Onneksi Henri sai Interiltä ja kannattajilta ikimuistoiset läksiäiset viimeisessä ottelussaan.

Ei liene yllätys, että jo useamman vuoden Jyrkkälän Tykeissä pelannut isoveli sai houkuteltua pikkuveljensä mukaan pinkkipaitoihin. Sarjatasolla ei ole merkitystä silloin, kun futis on kivaa. Harvalla joukkueella millään sarjatasolla on veljesparia, joilla on takanaan yhteensä lähes 600 Veikkausliigaottelua.

Henrin jalkapallouran hienoin hetki on varmasti Suomen mestaruuden voittaminen FC Interissä kaudella 2008, ja vieläpä joukkueen kapteenina. Ja mikä oli voittaessa, sillä isoveli oli aikoinaan nostamassa FC Interiä pääsarjatasolle. Mutta on Petrilläkin yksi Suomen mestaruus. Se tuli vuonna 2016 Jyrkkälän Tykkien ikämiesten voittaessa loppuottelussa Turun Palloseuran.

Fiksut pärjäävät aina, niin viheriöllä kuin pelinuran jälkeenkin. Kumpikaan veljistä ei pudonnut tyhjän päälle pelien päättyessä. Uuden työpaikan saaminen ei perustunut jalkapallomeriitteihin, vaan ensin piti pärjätä työhaastattelussakin. Petri pääsi varainhoitoa ja sijoituspalveluja tarjoavaan Finlandia Groupiin. Titteli on sidosasiamies.

Kun isoveli pukeutuu työssään mittatilauspukuun, pikkuveli Henri pukeutuu, ei ihan haalareihin, mutta kuitenkin turvakenkiin, neonkeltaiseen takkiin ja tarvittaessa suojakypärään. Metaplanin myyntiedustajana Henri vierailee usein rakennustyömailla.

JyTy on nimensä mukaisesti lähtöisin Naantalin pikatien ja Suikkilantien kainalossa sijaitsevasta Jyrkkälästä. Aikoinaan betonilähiö oli melko hurjassa maineessa. Lapsia täynnä olevassa ongelmalähiössä oli levotonta. Onneksi oli jalkapallo. Seuran alkuvuosina JyTyn pelaajat tulivat läheltä, Jyrkkälästä ja Härkämäestä. Jalkapallon ansiosta moni pysyi poissa pahanteosta.

Harmillisen hissijoukkueen maineen saanut JyTy nousi edellisen kerran Kolmoseen pari vuotta sitten. Kohtalona oli kuitenkin putoaminen saman tien takaisin Neloseen. Se lienee ollut pitkän uran tehneelle Henrille ainut kerta, kun hänen edustamansa seura putoaa sarjaporrasta alemmaksi.

Poikkeusolojen takia Nelosen kausi 2020 pelataan yksinkertaisena tynkäsarjana. Otteluita kertyy yhdelle joukkueelle vain kaksitoista. Lehtosen veljekset ovat pelanneet tällä kaudella liki kaikissa JyTyn otteluissa. Samaan määrään yltää vain osa joukkueen pelaajista. Se kertoo paljon veljesten sitoutumisesta.

Pitkään JyTyn ”ongelmana” on ollut ikääntyvä konkariosasto. Kokemusta on riittävästi, mutta juoksuvoimaa tarvittaisiin lisää. Sitä on myös saatu, sillä hyvähenkiseen porukkaan on saatu houkuteltua myös tasokkaita nuorempia pelimiehiä.

Kun Pänä päätti oman jalkapallouransa, oli Perdo mukana onnittelemassa.
Ilman Mika Remanderia ei ehkä olisi Jyrkkälän Tykkejä.
Risto Monnonen kuuluu JyTyn nuorempaan osastoon. Taitojensa perusteella hän pelaa väärällä sarjatasolla. Ainakaan Nelonen se ei ole.
Tältä se näytti, kun JyTy nousi pari vuotta sitten Kolmoseen. Nyt sama toistui.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!