Pörssikärki FBC Loiston Tuulia Lahti nauttii pelaamisesta liigatasolla

Naisten F-Liigan pistepörssin ykköstila. Tuulia Lahti, FBC Loisto, Turku.

– Tuulia ei ole joukkueemme nopein, ei ehkä myöskään taitavin. Mutta Tuulialla on erittäin hyvä pelisilmä ja hän osaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Lahti on äärettömän periksiantamaton. Mitä kovempi peli, sitä parempi hän on. Pelaa joukkueelle eikä ota mistään turhia paineita. Tuulia ei ole ollut aikaisemmin pistepörssin kärkipaikoilla, mutta nyt hän on joukkueemme tärkeimpiä pelaajia, analysoi FBC Loiston päävalmentaja Matti Pienihäkkinen.

18-vuotias Lahti on hyvä esimerkki pelaajasta, joka ei ole ollut suuri junnutähti. Hän on ottanut isoja kehitysaskeleita myöhemmin kuin osa joukkueensa pelaajista. Tuulia on päässyt mukaan U19-maajoukkueeseenkin.

– Kun Loiston tytöt osallistuivat C-juniori-ikäisinä SM-sarjaan, Tuulia ei heti mahtunut joukkueeseen. Sen jälkeen hän on nostanut tasoaan vuosi toisensa jälkeen. Kehitys on ollut huima. Muistan, kun vuosia sitten Tuulia tuli pikkutyttönä mukaan, hän oli joukkueemme hiljaisin pelaaja. Nyt hän taitaa olla eniten äänessä, aina pilke silmäkulmassa.

Lahti itse jakaa maaleistaan kiitosta ketjukavereilleen.

– Saan pelata hyvässä kentässä (Lahti-Valtola-Pakarinen-Grönberg-Mettälä). Olemme pelanneet jo pidempään yhdessä. Suurin osa maaleistani on ollut koko kentän maaleja, eli pallo on käynyt kaikilla pelaajilla. Se kertoo, että kenttä toimii.

Osa Lahden kiitoksesta menee Turun Seudun Urheiluakatemialle. Tuulia on Kerttulin urheilulukion kolmannella luokalla. Abivuosi on menossa.

– Urheilulukiossa treenimääräni ovat kasvaneet. Ehkä juuri nyt sen tuoma hyöty konkretisoituu. Lukio on ajoittain raskasta, mutta urheilulukiossa aikatauluttaminen on helpompaa. Opiskelu tapahtuu urheiluharrastus huomioiden.

Pienihäkkinen perusti Loiston kymmenen vuotta sitten. Nyt moni liigassa pelaavista tytöistä on ollut mukana alusta alkaen.

– Menin kaverini mukana Loistoon. Sitä ennen olin pelannut lähinnä katusählyä. Salibandyn pelaamiseeni tuli kuitenkin lyhyt tauko, kun harrastin jalkapalloa muun muassa Turun Nappulaliigassa ja myöhemmin Tutossa. Valtolan Ulla houkutteli minut takaisin Loistoon.

Loisto on voittanut junioreissa useita peräkkäisiä Suomen mestaruuksia. Viime keväänä, vaikka sarjatoiminta keskeytettiin koronan takia, Loisto ehti varmistaa nousunsa B-liigasta (NLB) A-liigaan (NLA). Joukkue voitti B-liigan ylivoimaisesti. Loiston lahjakkailla pelaajilla olisi ollut kysyntää muihinkin seuroihin, mutta tytöt ovat halunneet nostaa itsensä joukkueen mukana pelaamalla ylös.

Pelaaminen pääsarjatasolla on Loiston pelaajille iso haaste, sillä aikaisemmin joukkue oli tottunut dominoimaan otteluitaan.

– Ero peleissä on ollut suuri verrattuna aikaisempaan. Nyt jokainen peli on päättynyt maalin tai kahden erolla. Sarja on äärimmäisen tasainen. Viime vuonnakin oli tiukkoja pelejä, mutta pärjäsimme nopeudella ja pallotaidolla. Joukkueet olivat hitaampia ja pystyimme silloin tekemään mitä halusimme. Nyt tempoa on tuplaten. Tosin olimme tietoisia tulevasta, koska olimme jo viime kaudella pelanneet pari ottelua liigajoukkueita vastaan.

Onko fyysisyys tuonut vaikeuksia?

– Fyysisyys on alkanut näkymään kolmannessa erässä, etenkin jos olemme johdossa. Silloin vastustaja on pelannut kovempaa kuin mihin olemme tottuneet. En sanoisi kuitenkaan, että fyysisyydessä hävitään. Kaikki ymmärtävät, mikä on vaatimustaso. Tiedetään, mitä asioita pitää parantaa.

Mikä joukkue on osoittautunut hankalaksi vastustajaksi?

– Kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Paljon pelataan ristiin. Meillä on ollut toistaiseksi pieni yllätysmahdollisuus. Pahin on tähän mennessä ollut SSRA. Ouluun on pitkä bussimatka ja meillä oli samana viikonloppuna matkan varrella Suomen cupin pelikin. Lähdimme reissuun jo perjantaina.

FBC Loiston etuna on vuosien varrella kehittynyt hyvä yhteishenki.

– Olemme olleet kauan yhdessä ja vähän menestyneetkin. Olemme tiivishenkinen joukkue. En voisi kuvitellakaan pelaamista jossain muualla. Voit tulla joskus harjoituksiin huonoilla fiiliksillä, mutta oma tunnelma muuttuu heti, kun pääset pukukoppiin.

Loiston joukkueessa suurin osa pelaajista on lähes samanikäisiä. Juuri aikuisikään ehtineillä tytöillä on edessään muitakin valintoja kuin salibandyn pelaaminen.

– Jo ensi vuoden jälkeen on monella erilaisia haaveita, mutta nyt mennään tällä joukkueella. Nautitaan joukkueena pelaamisesta. Unelma on tietenkin voittaa yhdessä Suomen mestaruus. Seurassa on uusia pelaajia kehittymässä. Loistolla alkaa olla myös mainetta koko valtakunnassa, joten uusia pelaajia tulee seuraan muualtakin. Turku on opiskelijakaupunkina houkutteleva asuinpaikka.

FBC Loiston ykköskenttä on jälleen tehnyt maalin.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!