Lenin (Anicushin, Mihail)

Tervaa ja höyheniä. Puolalanpuiston kupeessa, Aurakadun päässä, sijainnut Vladimir Iljitš Leninin rintakuva sai töhrijät liikkeelle viimeksi vuonna 2020. Kerta ei ollut ensimmäinen. Leninin patsas Turussa oli ilkivallan kohteena vuosikymmenestä toiseen.

Leninin rintakuva on, tai paremminkin oli, eräs kaupungin töhrityimmistä julkisista taideteoksista. Myös patsaan kohokirjaimia irrotettiin. Uusia pronssikirjaimia jouduttiinkin alinomaa tilamaan valimolta. Onpa patsas kerran peitetty vanerilevyilläkin.

Lopulta tämä ystävyyskaupunki Leningradin lahja Turun kaupungille päätettiin poistaa kokonaan. Rintakuvan ohella sen jalusta ja myös muistolaatta patsaan vieressä olevan talon seinästä poistettiin. Tauno Torpon vuonna 1964 suunnittelema muistolaatta muistutti Leninin asumisesta viereisessä talossa vuonna 1907. Tosin nykyinen rakennus valmistui vasta myöhemmin.

Turun kaupunki perusteli patsaan poistoa näin: Patsas ei ole ideologialtaan Turun kaupungin arvoperustan ja kaupunkistrategian eteenpäin katsovan, uusiutumiskykyisen ja ihmisten tasa-arvoisia oikeuksia korostavan hengen mukainen.

Todennäköisesti V.I. Lenin olisi ollut jatkossakin alituisen ilkivallan kohteena.

Leninin rintakuva kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan. Nyt pronssinen Lenin lepää Turun kaupungin Museopalvelun varastossa – todennäköisesti lopullisesti. Turku on myös ilmoittanut lopettavansa ystävyyskaupunkitoiminnan Pietarin kanssa.

Mihail Anikušinin veistämä Turun Leninin patsas paljastettiin vuonna 1977. Samalla vietettiin Leninin syntymän satavuotisjuhlia Suomi-Neuvostoliitto-seuran organisoimana eri puolella Suomea.

Turun katukuvasta kadonnut Lenin-patsas ei ole poikkeus. Neuvostoliiton romahdettua Leninin patsaita poistettiin eri puolilta Eurooppaa. Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan useissa kaupungeissa alkoi Leninin muistomerkkien poistaminen. Suomen viimeinen ulkotiloissa sijainnut Lenin-patsas katosi Kotkasta vuonna 2022.

Yksi sisätilojen Lenin-patsas löytyy vuonna 1946 perustetusta Tampereen Lenin-museosta, mutta tämäkin kohde sulkee ovensa syksyllä 2024. Leninille nimettyjä muistolaattoja on yhä Suomessa useita, muun muassa Tampereella, Kotkassa, Torniossa, Helsingissä, Paraisilla ja Littoisissa. Ne liittyvät Leninin asuinpaikkoihin maassamme ennen Venäjän vallankumousta.

Paraisten kotiseutumuseossa on Lenin-muistohuone. Museon Kirjalantalon yksi huone on omistettu vallankumousjohtajalle. Huone on sisustettu Leninin muistohuoneeksi. Hän yöpyi kyseisen majatalon huoneessa talvisella pakomatkallaan Ruotsiin 1907.

Littoisten asemalla on graniittilohkare, johon on kiinnitetty muistolaatta muistoksi Vladimir Leninin käynnistä vuonna 1907. Pakomatkallaan Venäjältä Turkuun hän jäi pois junasta Littoisten asemalla ja käveli Turkuun. Täältä matka jatkui laivalla Tukholmaan. Muistolatta kiinnitettiin ensin aseman seinään Leninin syntymän 100-vuotisjuhlavuonna 1970. Myöhemmin muistolaatta siirrettiin kivilohkareeseen radan toiselle puolelle.

Puolalanpuiston Ystävyyden patsas juhlistaa Turun ja Leningradin ystävyyttä. Teoksessa neljä pronssihahmoa, yksi huivipäinen nainen ja kolme miestä, halaavat toisiaan.

LENIN-PATSAS (poistettu)

Osoite: Aurakatu 15, Turku.

KARTTA

Samalla, kun Lenin-patsas siirrettiin varastoon Aurakadulta, myös viereisen rakennuksen muistolaatta irrotettiin.

Puolalanpuiston Ystävyyden patsas juhlistaa Turun ja Leningradin ystävyyttä.

Myös Kotkan Lenin-patsas on poistettu.

Paraisten kotiseutumuseo ja Lenin-huone.
Yksi Leninin patsaista löytyy Viron venäjänkielisestä Narvasta.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO