Puolimatkan krouvissa: FBC Loisto pelaa rohkealla taktiikalla – kentällä saa näyttää omaa luovuuttaan

Klip. Klap. Klip. Klap. Klip. Klap. Maali!

Pallo siirtyy sujuvasti Loiston pelaajalta toiselle. Kuvio lähtee liikkeelle, kun alin pelaaja avaa poikkeuksellisen rohkealla syötöllä eteenpäin. Joukkueen päävalmentaja Matti Pienihäkkinen ei ole moisesta ”uhkapelistä” moksiskaan. Hän tietää, mitä tuleman pitää. Tätä on harjoiteltu jo vuosia.

Pienihäkkisen joukkue, FBC Loisto, pelaa ennakkoon sovitulla tavalla, rohkealla taktiikalla. Kun monet muut salibandyjoukkueet pakittavat ja hierovat alakolmiota, Loisto etenee nopeilla siirroilla kohti vastustajan maalia. Turkulaisten vauhdikkaan pallollisen pelin mahdollistaa pelaajien henkilökohtainen taitotaso.

Taktiikkaa ja taitoa on hiottu Pienihäkkisen ja apuvalmentajien valmentamana juniorisarjoista alkaen. Vaikka sarjataso viime kevään nousun myötä on jälleen vaihtunut, ei alemmilla sarjatasoilla opittua ja hyväksi todettua pelitapaa ole haluttu muuttaa.

– Rohkea taktiikka on tietoinen valinta. Pelaajien kehityksen kannalta on hyvä, että muuttuvia tilanteita tulee ottelussa paljon. Joukkueen tuloksen kannalta siinä hetkessä tämä ei ole aina paras tapa, mutta uskon, että pitkässä juoksussa on.

Pienihäkkisen pelifilosofian mukaan, jos pelaaja tyrkkää pallon aina ”ränniin”, hänestä tulee hyvä ”rännikiekkopelaaja”, mutta ei muuta. Voisi olettaa, että lahjakkaat pelaajatkin pitävät enemmän luovasta pelitavasta kuin ”pöytäjääkiekosta”.

– Loiston pelaajat ovat ottaneet tämän hyvin vastaan. He tykkäävät, kun omaa luovuuttaan saa käyttää kentällä. Toki pelaajat ovat erilaisia. Toiset tarvitsevat enemmän ohjeita kentälle ja toiset pelaajat pelaavat taas paljon paremmin, jos saavat itse toteuttaa itseään. Treeneissä hommat tehdään ja peleissä sitten pelaillaan.

Naisten liigaa (FNA) on nyt pelattu noin puoliväliin. Loisto on sarjan kärkijoukoissa, tosin sarja on myös äärimmäisen tasainen. Nousijajoukkue on pelannut ennakkoluulottomasti. Harjoitusotteluissa ja sarjapeleissä paikalliskilpailija Tepsikin on voitettu jo neljästi.

Millaisia ajatuksia on sarjasta päällimmäisenä mielessäsi?

– Hieno ja tasokas sarja. Lisäksi tässä sarjassa jokainen joukkue voi aidosti voittaa jokaisen joukkueen. Esimerkiksi Tampereen Classic on runkosarjassa seitsemäntenä ja olemme hävinneet heille molemmat pelit. Eli kaikki vastustajat ovat yhtä vaikeita tai helppoja.

Mitkä asiat ovat vastanneet odotuksia, mitkä ovat yllättäneet?

– Tasaisuus on vastannut odotuksia. Isompia yllätyksiä ei ole oikeastaan tullut. ErViltä ehkä olisin odottanut, että heillä olisi hieman enemmän pisteitä. Toki ehtivät vielä kiristää. Oulun lähistöltä kotoisin olevana tiesin, että Rankoilla Ankoilla (SSRA) on koko seurassa hyvä pöhinä päällä ja sen siirtyminen naisiin oli myös odotettua.

Etukäteen spekuloitiin, riittääkö Loiston fyysisyys. Mitä mieltä olet nyt?

– Yllättävän hyvin ollaan fyysisyydessä pärjätty. Ei se meidän suurin vahvuus ole, mutta ei ole ollut kyllä ongelmakaan.

Missä asioissa Loisto on mielestäsi erityisesti pärjännyt?

– Olemme päässeet olemaan pallossa ehkä enemmän, mitä moni odotti sarjanousijalta emmekä ole suostuneet pelkästään puolustamaan omaa maalia. Missään asiassa emme ole olleet vielä erityisen hyviä. Kun monessa asiassa olemme pärjänneet, niin pistesaldokin näyttää ihan hyvälle. Lisäksi kolmannet erät ovat olleet tuloksellisesti todella hyviä kaikissa peleissämme. Ensimmäisessä ottelussamme Tepsiä vastaan se oli heikko, mutta muuten tuloksellisesti todella hyviä.

Missä asioissa on eniten kehitettävää?

– Meillä on kaikissa asioissa vielä kehitettävää. Osa joudutaan ensimmäisellä kaudella oppimaan kantapään kautta. Meiltä puuttuu kokonaan kokeneet pelaajat, jotka toisivat sitä 24h-urheilullisuutta nuoreen joukkueeseen omalla esimerkillään. Tässä ollaan varmasti muita perässä, mutta koitetaan mennä tässäkin pienin askelin eteenpäin.

Ovatko pelaajat kehittyneet alkukauden aikana? Onko yksittäistä pelaajaa, joka olisi ottanut ison loikan eteenpäin?

– Toivottavasti ovat menneet. Itse seuraan pelaajia niin läheltä ja niin usein, että kehittymistä ei huomaa niin hyvin kuin jos olisin “etäämpänä”. Jos joku pelaaja täytyy nostaa esiin, niin nostan kapteenimme Clara Grönbergin. Harmittava loukkaantuminen pitää häntä vielä vähän aikaa sivussa, mutta hän nosti ennen loukkaantumistaan omaa tasoaan monta pykälää ylemmäksi.

Miksi pelaatte Sport Gardenilla? Eikö isompi kenttä suosisi Loiston pelitapaa?

– Raha siihen vaikuttaa. Kupittaan palloiluhallissa pelaaminen on paljon kalliimpaa. On totta, että tuloksellisesti voisi olla parempi pelata isommassa kaukalossa. Mutta runkosarjan jälkeen pelaamme Kupittaalla.

Kuinka suuri merkitys on runkosarjan sarjasijoituksella pudotuspelien alkaessa?

– Ainahan sillä on jokin merkitys, mutta nyt normaalia pienempi. Olemme pelanneet vieraissa paremmin kuin kotona. Tavoite on yltää runkosarjassa kuuden parhaan joukkoon.

FBC Loiston päävalmentaja Matti Pienihäkkinen on aina kannustanut pelaajiaan luoviin ja rohkeisiin ratkaisuihin.
FBC Loisto on pelannut suurimman osan kotiotteluistaan Sport Gardenilla.
Mahdollisten pudotuspelien alkaessa Loisto siirtyy kokonaan Kupittaan palloiluhalliin.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!