Ensikertalainen yllättyy vieraillessaan Pyhän Katariinan kirkolla. Ruuhkaisen moottoritien varrelta poiketaan kylpylän ja Turun ylioppilaskylän vilkkaudesta keskelle kaunista ”maaseutua”. Pyhän Katariinan kirkko sijaistee katseilta piilossa aidoissa maalaismaisemissa.
Idyllisyyden täydentävät keskiaikaisen kivikirkon vieressä sijaitseva 1800-luvun puinen pappila, punamullattu kirkkoaita, kumpuileva kirkkomaa, aitat ja vanhat maatalot. Jälkimmäiset, Kaarinan Nummen kylän kantatalot Pappila, Kuikkula, Kylä ja Simola, ovat säilyneet alkuperäisillä paikoillaan. Näistä Simola on nykyisin Nummen seurakuntakoti.
Pyhän Katariinan kirkko ei ole suuren suuri (26×15 m), joten montaa askelta ei vihkiparin tarvitse ottaa kävellessään kohti alttaria. Entisaikoina koettiin kiusallisia hetkiä, kun vihkitilaisuuteen saapuneet vieraspaikkakuntalaiset eksyivät aivan väärään paikkaan. Kutsukirjeessä mainittu Kaarinan kirkko ei sijainnutkaan nyky-Kaarinassa, vaan aivan muualla, Turkuun kuuluvassa Nummen kaupunginosassa.
Vuonna 1991 Kaarinan kirkon nimi muutettiin Pyhän Katariinan kirkoksi.
Nummen alueella, jääkauden synnyttämällä harjulla, on ollut asutusta jo vuosisatojen ajan. Siitä osoituksena on kirkkomaan pohjoispuolelta löydetyt entisaikojen rautakauden kalmistot. Nummi-niminen kyläkin syntyi jo keskiajalla. Se oli pitkään Kaarinan pitäjän keskus. Vasta vuonna 1939 Nummen alue liitettiin Turun kaupunkiin.
Kaarinan seurakunta on todennäköisesti perustettu jo 1200-luvulla. Sen alkuperäinen nimi, kuten itse pitäjänkin, oli Nummi, mutta ajan myötä nimi Kaarina vakiintui. Seurakunnalla oli myös oma puinen kirkko, mutta sen tiedetään tuhoutuneen venäläisten hyökättyä 1300-luvulla.
Uutta kivikirkkoa alettiin rakentamaan poltetun puukirkon tilalle. Mutta todennäköisesti sekin tuhoutui pian, sillä saksalaiset merirosvot ryöstivät ja tuhosivat sen. Nykyinen harmaakivikirkko rakennettiin 1440-1450 -luvuilla. Ikänsä puolesta Pyhän Katariinan kirkko on Turun neljänneksi vanhin rakennus Turun tuomiokirkon ja Turun linnan ja Maarian kirkon jälkeen.
Pyhän Katariinan kirkko on nimetty keskiaikaisen suojeluspyhimys Katariina Aleksandrialaisen mukaan. Kirkosta tuli uskonpudistuksen myötä luterilainen. Katariina on legendan mukaan kärsinyt marttyyrikuoleman noin vuonna 305. Pyhän Katariinan tunnus on miekka ja teilipyörä. Molemmat on kuvattu pyhimyksen lisäksi Kaarinan alkuperäiseen kuntavaakunaan.
Teilipyörä on vanha kidutus- ja teloitusmenetelmä. Uhri sidottiin kärrynpyörää muistuttavaan rattaaseen ja pyöveli murskasi teilattavan raajat metallitangolla. Lopuksi pyöveli surmasi hänet iskemällä aseella esimerkiksi päähän.
Kolmilaivainen Pyhän Katariinan kirkko on säilyttänyt keskiaikaisen tunnelmansa. Sisälle voi astua lännen puolella sijaitsevan eteishuoneen kautta. Jos kantaa aseita, ne pitää jättää asehuoneen puolelle. Pohjoispuolen sakastiin on oma sisäänkäynti. Kirkkosali on katettu tiilisillä ristiholveilla, joita kannattelee kuusi kahdeksankulmaista pilaria.
Kirkkomaalla on kolme hautakappelia. Tiilikappeli vuodelta 1785 kuuluu Gadolin-suvulle. Winter-suvun kahdeksankulmainen keltaiseksi maalattu kappeli on vuodelta 1791. Komein on Frenckell-suvun empiretyylinen kappeli vuodelta 1818. Puuttuvan kirkontornin korvaa hieno 1800-luvun kellotorni. Sankarihautojen muistomerkin on tehnyt kuvanveistäjä Jussi Vikainen.
Turun akatemian oikeustieteen professori Mathias Calonius hauta vuodelta 1822 on kirkkomaan komein. Punaisesti graniitista tehty uusklassillinen sarkofagi erottautuu muista haudoista.
Kannattaa tutustua kirkon ja kirkkomaan ohella myös lähiympäristöön. On hämmästyttävää, miten vanha maalaismiljöö alkuperäisine rakennuksineen on säilynyt. 1800-luvun pappila on yhä käytössä. Siellä voi järjestää perhejuhlia tai hautajaisia. Myös Nummen seurakuntakoti on suosittu erilaisten juhlien pitopaikkana.
Samalla paikalla vuosisatoja sijainnut pappila oli Turun akatemian niin sanottu palkkatila. Pappilan tilan tuottoa käytettiin akatemian rahoittamiseksi, joten kirkkoherratkin olivat paikallisen akatemian professoreita.
Kirkon ulkopuolella sijaitsee myös Nummen koulu.
PYHÄN KATARIINAN KIRKKO
Osoite: Kirkkotie 46, Turku.