Ryan Manoogian on kotimaisten lentopallokenttien todellinen väriläiskä

Melkoinen elohiiri. Todellinen sähikäinen. Amerikkalaista Ryan Manoogiania voisi kuvailla monin eri sanoin. Villit tuuletukset seuraavat toinen toisiaan. Tummat silmät muljaavat päässä kuin Hollywood-tähti Danny DeVitolla. Varmaa on ainakin se, että tämä nykyään Raision Loimussa pelaava libero ei jätä ketään kylmäksi.

On helppo yhtyä Loimun toiminnanjohtaja Jani Niemisen mielipiteeseen.

– Olen ollut seitsemäntoista vuotta Loimussa enkä ole ennen nähnyt vastaavaa asennetta aiemmin. Käsittämätön kaveri. Ryan elää pelissä aivan täysillä.

Nieminen ennakoi amerikkalaisen kanssa tehdyn sopimuksen jälkeen, että intohimoinen palo tulisi näkymään myös Kerttulan parketilla tällä kaudella. Ennakointi menikin täysin nappiin. Häviämistä vihaava erittäin kilpailuhenkinen Manoogian ottaa lentopallon intohimoisesti oli sitten kyseessä virallinen peli tai pelkkä joukkueen oma harjoitus.

Manoogian on nyt toista vuotta Suomessa. Viime kausi meni Rovaniemellä Team Lakkapään joukkueessa. Jo pohjoisessa saatiin ihastella tämän lentopallokenttien hurmurin värikkäitä otteita. Kaikesta näkyy, miten Manoogian nauttii pelaamisesta lentopalloammattilaisena.

Liki kolmekymppinen jenkki on kokenut pelimies. Ennen Yhdysvalloista ulkomaille lähtöä hän pelasi Long Beach Staten yliopistossa. Euroopassa ammattilaisura eteni Unkarista (Pénzügyőr SE) Norjan (Viking TIF) kautta Suomeen. Lieneekö entinen loimulainen Dustin Watten suositellut oranssimustia Ryanille. Myös Watten on pelannut samaisessa Long Beach Staten yliopistossa.

Loimulla oli ennen kauden alkua tarve toiselle liberopelaajalle. Nuoren Aatu Kulmalan kanssa oli jo sopimus valmiina. Manoogian tulo Raisioon tapahtui poikkeuksellisesti, sillä hän otti itse yhteyttä Loimuun. Ryanin sopimus Rovaniemellä päättyi viime kaudella runkosarjaan.

– Ryan halusi itse kovasti tulla meille. Erikoista oli vielä se, että hän oli hoitanut itse itselleen omat yhteistyökumppanit. Hän todellakin haluaa pelata ammattilaisena, kertoo Nieminen.

Kotiottelussa Kokkolan Tiikereitä vastaan Manoogian oli elementissään. Kun jännittävä ottelu eteni pitkän kaavan mukaan vielä viidenteen eräänkin, sai kotiyleisö ihastella ilopillerin loputonta eläytymistä peliin. Selvästi myös näkyi, että vastustaja tiesi tuoreen loimulaisen liberon kyvyt, sillä vain harvakseltaan Tiikereiden syötöt osuivat amerikkalaisen kohdalle.

Jos Manoogian on sellaisenaan kotimaisen lentopallosarjojen värikkäin persoona, oman erikoisuutensa tuo hänen syntymävikansa. Ryan on nimittäin lähes kuuro, mutta nykytekniikan avulla hän pystyy kuulemaan melko normaalisti.

Iso kysymys on, meneekö amerikkalaisen iloinen, mutta jatkuva ”meuhkaaminen” niin sanotusti överiksi vähemmän ilakoivien suomalaispelaajien ja yleisön mielestä. Tosiasia kuitenkin on se, että pelkästään hänen takia kannattaa käydä katsomassa Loimun peli, joko Kerttulassa tai Loimun tullessa vieraaksi.

ETUSIVU