Salibandyn Divari huipentuu pudotuspeleihin – monta kysymystä on ratkottavana

Limingan Niittomiehet on tehnyt divarijoukkueista suurimman vaikutuksen sarjan asiantuntija Santeri Lähteensuohon.

Divarin runkosarjan päättyminen lähestyy. Edessä ovat mielenkiintoiset pudotuspelit, joissa palkintona on liigapaikka ensi kaudelle. F-liigan joukkuemäärän supistaminen tuo kevätpeleihin lisämausteensa.

Mikä joukkue voittaa Divarin runkosarjan? Mikä joukkue on tehnyt kauden aikana vaikutuksen? Mikä joukkue on ollut pettymys? Onko yhdelläkään divarijoukkueella edes mahdollisuuksia nousta pudotuspelien jälkeen liigaan?

Monta kysymystä on ratkottavana.

Kysytään yhdeltä Divarin asiantuntijalta, Santeri Lähteensuolta, miltä mennyt kausi on näyttänyt ja mitä on odotettavissa kevään Divarin pudotuspeleissä. Santeri on seurannut otteluiden selostajana aitiopaikalta niin Divarin kuin F-liigankin otteluita. Tätä haastattelua tehdään tovi ennen Divarin runkosarjan päättymistä.

Mikä divarijoukkue on tehnyt sinuun tällä kaudella vaikutuksen ja mistä syystä?

– Limingan Niittomiehet menetti muutaman tärkeän pelaajan ja jäljelle jäi melko nimetön joukkue. En olisi kauden alussa uskonut, että LNM on yksi sarjan kärkijoukkueista. Maalivahti Aki Karjalainen on eräs Divarin parhaista maalivahdeista, tosin on eri asia pärjäisikö hän ja Niittomiehet F-liigassa.

– LNM on hyvin valmennettu joukkue, jossa on useita taitavia ja urheilullisia pelaajia. Kyseessä on laatujoukkue, jossa tehopisteetkin jakautuvat tasaisesti. FBC Turkua vastaan LNM osoitti poikkeuksellista pelirohkeutta, joka ei kuitenkaan ollut hullunrohkeaa pelaamista. Useat poikittaissyötöt ja oikeat ajoitukset tekivät joukkueen pelistä näyttävän näköistä.

Mikä joukkue on ollut itsellesi pettymys tällä kaudella?

– Ennen kautta oletin, että O2 Jyväskylä tulee olemaan yksi sarjan kärkijoukkueista. Alkukausi oli jostain syystä vaikea, mutta sen jälkeen joukkue on parantanut. O2 on kokenut ja siinä pelaa divaritasolle nimekkäitäkin pelaajia, joten jyväskyläläiset voivat vielä nousta korkeallekin.

– Tiesin, että Welhoille tulee vaikea kausi, mutta tekeminen on ollut odotettua heikompaa. Joukkueessa on paljon nuoria ja hyviä pelaajia, mutta divaritasolla 60 minuutin läpivieminen tuntuu mahdottomalta. Kokemattomuus näkyy.

Onko yhdelläkään divarijoukkueella pelillisesti todellisia mahdollisuuksia pelata ensi kaudella liigassa?

– Vaikea kuvitella, että nykyisistä divarijoukkueista yksikään nousisi liigaan. Vaikka F-liigassa Steelers tai Karhut ovat hävinneet paljon otteluita tällä kaudella, molemmat olisivat kuitenkin ennakkosuosikkeja Divarin pudotuspeleissä.

– Eikä ole näköpiirissäkään sellaista divarijoukkuetta tai vielä alemman sarjatason joukkuetta, jolla olisi edellytyksiä pitkään aikaan nousta liigan kymmenen parhaimman joukkueen joukkoon. Pääsy liigan pudotuspeleihin on vasta pärjäämistä liigassa, muuten se olisi vain selviytymistä. Indians on esimerkki niistä harvoista viimeksi Divarista nousseista joukkueista, joka ovat onnistuneet liigassakin.

– Esimerkiksi, vaikka Tiikerit on eräs Suomen suurimmista seuroista, niin rahkeet eivät riitä liigaan. M-Teamin ongelma on se, että pääkaupunkiseudulla on jo kovia liigajoukkueita, jotka vievät parhaimmat kärkipelaajat. Aina voi saada liiganousun myötä kentällisen uusia pelaajia, mutta heidänkään ei tulisi olla liigasta pudonneita pelaajia.

Mitä mieltä olet ideasta supistaa liigajoukkueiden määrää?

– Tässä kohtaa uudistus on todella hyvä, sillä taso ei riitä neljääntoista joukkueeseen. Vielä alkukaudesta näytti siltä, että Karhutkin pystyy kohtalaisen hyvin haastamaan muita joukkueita. Nyt tappiot ovat olleet aika hurjissa lukemissa. Supistuksen myötä tulee enemmän merkityksellisiä ja kovia otteluita, kun kärkijoukkueet pelaavat useammin toisiaan vastaan. Uudistus nostaa myös Divarin tasoa.

Kuinka suuri merkitys mielestäsi on Divarin runkosarjan sijoituksella pudotuspelien kannalta?

– Viime vuosina sillä ei ole ollut merkitystä. Liigaan on noustu sijoilta seitsemän ja kahdeksan.

Miten arvioit kotiottelun merkityksen?

– Kuntopuntarin mukaan ei ole joukkuetta, joka on ollut selkeästi kotona parempi kuin vieraissa. Esimerkiksi FBC Turku on hävinnyt monta ottelua kotonaan. Ehkä Josba vaikuttaa vahvalta kotijoukkueelta. Nyt, kun pelataan paras viidestä, niin kotiottelun merkitys vähenee. Divarissa yleisömäärätkin ovat niin pieniä, että harvoin kotijoukkue saa sitäkään kautta itselleen tuloksellisesti etua.

On runkosarjavalmentajia ja pudotuspelivalmentajia. Mitä mieltä itse olet?

– Tähän asti pudotuspelejä on pelattu niin vähän, paras kolmesta, että ottelusarja on voinut ratketa yhden viikonlopun aikana. Silloin on riittänyt, että valmentaja on saanut juuri silloin joukkueensa iskuun. Jotkut valmentajat ovat hyviä psyykkausvalmentajia. Nyt, kun pudotuspelisarjat ovat pidempiä, se ei enää riitä. Pelillinen pohja pitää olla todella vahva, sillä pelkkä tsemppaaminen ei auta. Joukkueen syttyminen lähtee enemmänkin pelaajista itsestään, eli joukkueessa tsempataan toinen toisiaan.

Onko nousu liigaan uhka vai mahdollisuus divarijoukkueelle?

– Aina sen pitää olla mieluummin mahdollisuus, mutta on paljon esimerkkejä, missä organisaatio on ollut liian ohut. Nousu liigaan on enemmänkin uhka kuin mahdollisuus. Silloin ollaan tultu ryminällä alas aina Suomisarjaan asti. Osa seuroista on kadonnut kokonaan pois.

Santeri Lähteensuo seuraa otteluita selostajana aitiopaikalta.

ETUSIVU