Perjantaina 16.9. kello 18.30 kiekko putoaa jäähän Turkuhallissa.
Kotimainen kiekkokausi alkaa Turussa ottelulla Porin Ässiä vastaan. Eri seurojen markkinointiosastot ovat painaneet viime päivinä pitkää päivää. Tuskin keneltäkään urheilua seuraavilta on jäänyt huomaamatta lätkäkauden aloitus, onhan jääkiekko Suomen seuratuin palloilulaji.
Mainosmiehet ovat hehkuttaneet totuttuun tapaan tulevaa kautta kaikkien aikojen kaudeksi. Tällä kertaa hehkutukselle on myös todellista katetta. Taistelu Kanadan maljasta on entistä värikkäämpää, kun Venäjän kiekkoliigasta Suomeen palanneet tähtipelaajat tuovat SM-liigaan oman lisävärinsä. Tosin Turun Palloseuran riveissä ei heitä nähdä.
Pitkää päivää on tehnyt myös HC TPS:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Eero Tuominen. Vaikka yhtäkään TPS:n kotiottelua ei ole vielä pelattu, turkulaisten ensimmäisessä vierasottelussa Tapparaa vastaan nähty peliasu herätti heti keskustelua, puolesta ja vastaan. Satavuotisjuhlakautta viettävä TPS päätyi erikoiseen retroasuun. Kausi aloitettiin paidalla, jolla kunnioitetaan jääkiekkojaoston alkutaivalta. TPS pelaa ensimmäisen kuukauden mustavalkoraidallisilla paidoilla ilman logoa.
Tuominen on saanut jo perustella aina kotimaisia valtamedioita myöten seuran tekemää valintaa. TPS:n käyttämä peliasu on herättänyt enemmän tunteita ja mielipiteitä kuin itse avauspeli.
– Palaute, kaikki Turun Palloseuraan liittyvä, on aina värikästä, mutta se on vain hyvä asia. Jos meistä ei oltaisi lainkaan kiinnostuneita, se olisi perin huolestuttavaa. Palaute peliasusta on ollut monenlaista. Pelipaidat ovat osa Turun Palloseuran satavuotisjuhlakautta ja ne vaihtuvat kauden aikana useampaan kertaan. Housut pysyvät kuitenkin valkoisina. Käytetyt juhlapaidat päätyvät myöhemmin myyntiin, kertoo Tuominen.
TPS on voittanut hopean kahdella viime kaudella. Etenkin kevään finaalit olivat ikimuistoisia, kun koronakurimuksen väistyessä nuori kannattajasukupolvi pääsi kokemaan heille uuden elämyksen.
Kun kausi päättyi hienoihin ottelutapahtumiin, onko uuden kauden markkinointi ollut helpompaa tai ainakin mielekkäämpää?
– Markkinointi ei ole koskaan helppoa, mutta nyt se on hedelmällisempää, kiitos hyvän viime kauden sijoituksen ja koronan taltuttamisen. Katsojien sielujen voittamisen jäljiltä tätä työtä on nyt helpompi tehdä. Haluamme tarjota jotain kaikille ihmisille, ja nyt siihen ovat hyvät olosuhteet moniin vuosiin. Ottelutapahtuma kantaa teemaa: Enemmän kuin jääkiekkopeli. Saat tapahtumasta jotain sellaista, mitä saat vain tulemalla paikalle. Esimerkiksi lapselle se voi olla Jore-karhun näkeminen.
Hopea ei ole SM-liigassa häpeä, mutta parempaakin olisi aina tarjolla. Eli se tarkoittaa sitä, että tavoitteena on voittaa Suomen mestaruus.
Tuoko tämä lisäpaineita myös TPS:n markkinointiin ja viestintään?
– Siitä ei tule ylimääräistä painetta. Paine kuuluu joka tapauksessa tämän kokoisen seuran työntekijän arkeen. Joka päivä pitää olla paras. Sillä mennään eteenpäin. Joukkueen tavoitteeseen en voi vaikuttaa, mutta siihen pystyn vaikuttamaan, miksi ihmiset tulisivat otteluun.
HC TPS järjesti kesällä erilaisen, mutta onnistuneelta vaikuttaneen tapahtuman joukkueen kannattajille. Innokkaimmat pääsivät läheltä tutustumaan valmentajiin ja pelaajiin. Paljon tuttuja naamoja oli kuitenkin poistunut kokoonpanosta. Lauri Korpikoski, Juhani Jasu, Niklas Arell ja Lukosta tulleet Arttu Ilomäki sekä Pavol Skalickyn edustavat nyky-TPS:ssa kokemusta. Iso osa joukkueesta on 2000-luvulla syntyneitä nuorukaisia.
TPS:n 1990-luvun kultavuosina juniori-ikäinen ei voinut juurikaan haaveilla yltävänsä pelaavaan kokoonpanoon. SM-liiga oli maailman kovin sarja NHL:n jälkeen. Toista on nyt.
Viime vuosina TPS:n edustukseen on noussut useita seuran omia kasvatteja. Samalla joukkue on turkulaistunut. Heistä lahjakkaimmat eivät ole kuitenkaan pitkään Turkuhallin jäällä viihtyneet. Matka on jatkunut kohti ”isompia” kaukaloita. Menestyminen SM-liigassa vaatii kuitenkin kokemusta.
Onko markkinoinnin kannalta parempi, kun pelataan oman kylän pojilla vai joukkueella, jolla oikeasti on potentiaalia voittaa Suomen mestaruus?
– Yksikään liigajoukkue ei omilla pojillaan pärjää. Meillä on nuoria pelaajia, joiden avulla voimme tavoittaa nuoria turkulaisia katsojia. Joukkueessa on myös muualta tulleita ykköskentän pelaajia. Tämä on hyvä yhdistelmä. Nuorista, kuten Aron Kiviharjusta, pitää kirjoittaa tarinaa yleisölle jo ennen kuin hän mahdollisesti siirtyy muualle, toki maltillisesti nuori ikä huomioiden.
Tienvarsimainokset ovat jo tovin mainostaneet, miten on Sata syytä lähteä kotiavaukseen. Onko taustalla mielessäsi jotain erityistä vai onko kyse pelkästään seuran satavuotissynttäreihin viittaavasta sloganista?
– Sata syytä voi olla, mutta yksikin syy riittää peliin lähtemiseen. Ei pitäisi olla ainakaan yhtäkään tekosyytä olla lähtemättä.
Tällä kaudella useampi ottelu pelataan viikonloppuna. Ainakin kannattajat pääsevät paremmin vierasotteluihin.
Miten viestinnästä ja markkinoinnista vastaavana koet uudistuksen?
– Viikonloppu on ajankohtana hyvä ja vielä kun voisimme pelata aikaisemmin kuin kello 17. Saisimme perheitä vieläkin paremmin mukaan. Ottelun ajankohta pitäisi sopia mahdollisimman monelle kohderyhmälle. Esimerkiksi arkenakin voisimme aloittaa aikaisemmin, esimerkiksi kello 18.
Vuorokausi aikaa avausotteluun. Miltä vaikuttaa?
– Lipunmyynti käy mukavasti. Uskon, että yleisömäärä alkaa avausottelussa seiskalla. Nyt mitataan, miten olemme organisaationa onnistuneet markkinoimaan avausottelua hopeakauden jälkeen.