Savottamuseo Kämppä Riski on Mauno Räsäsen aikaansaannos

POHJOIS-KARJALA / HEINÄVESI – Mauno Räsästä voi kutsua monella eri sanalla: jääräpäinen, energinen, kova suustaan, periksiantamaton…riippuu vähän, keneltä kysyy. Totuus on kuitenkin se, että tältä mieheltä ei ainakaan lopu sisu. Harva edes harkitsisi ryhtyä sellaiseen urakkaan, minkä heinäveteläinen Räsänen toteutti.

Maunolta meni viimeiset työvuodet ennen eläkkeelle siirtymistä Karvion kanavan sulkumestarina. Sitä ennen hän oli metsurina kolmenkymmenen vuoden ajan. Metsä on ollut Maunolle työ ja harrastus.

Räsänen muistaa hyvin ajan, jolloin metsien miehet majoittautuivat syrjäisiin savottakämppiinsä työpäivän päätteeksi. Kun metsäkoneet yleistyivät, metsurit menivät yöksi kotiinsa vetelemään hirsiä. Metsäkämppiä ei enää tarvittu ja useat niistä alkoivat nopeasti lahota metsiin. Mauno Räsänen päätti pelastaa niistä yhden.

Myös Heinävedellä Luutsalon saaressa sijainnut savottakämppä oli jäänyt tyhjilleen. Sinne se olisi lahonnut ilman Räsäsen hullua ideaa. Hän päätti purkaa talon ja siirtää se hirsi kerrallaan omalle maalleen. Urakka kesti vuosia. Talkootuntien määrä oli tolkuton, mutta niin vain savottakämppä nousi uudelle paikalleen Koskijärven rantaan Patoon kylään. Samalla harmaahirsinen kämppä sai punamullatun lautapinnan.

Räsänen sisusti kämpän alkuperäisen näköiseksi. Leivin- ja lämmitysuunit muurattiin samoihin paikkoihin. Sana ”kämppä” ei tee oikeutta rakennukselle, sillä tilaa on kahdessa kerroksessa lähes 200 neliötä. Makuupaikkoja löytyy kymmenelle. Alkuperäisessä tarkoituksessa savottakämpällä tiedetään yöpyneen parhaimmillaan 60 metsuria. Yksi huoneista on varattu ”teräväpiälle”, savotan päällikölle, toinen kämpän emännälle.

Mauno Räsänen on vuosien varrella kerännyt myös kaikenlaisia metsurikulttuuriin kuuluvaa esineistöä. Vanhan ajan pokasahat ovat saaneet seurakseen kymmenet moottorisahat.

SAVOTTAMUSEO KÄMPPÄ RISKI

Osoite: Patoontie 10, Varistaipale, Heinävesi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Heinäveden kirkko ja kirkkomuseo – rakennus on ulkopäin hyvin koristeellinen, täynnä hienoja yksityiskohtia

LUE MYÖS: Heinäveden kotiseutumuseo on erikoisen mallinen

LUE MYÖS: Lintulan luostarissa on rauhallinen tunnelma

LUE MYÖS: Valamon luostari kiinnostaa matkailijoita

LUE MYÖS: Varistaipaleen kanavamuseo on monipuolinen, sillä paljon alkuperäistä on säilynyt nykypäivään

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.