Valamon luostari kiinnostaa matkailijoita

POHJOIS-KARJALA / HEINÄVESI – Kiihkeimpänä matkailukautena, heinäkuussa, väkeä saapuu Valamon luostarille runsaasti. Vuotuinen vierailijoiden määrä on yli 100 000. Se on melkoinen määrä, sijaitseehan Heinävesi hieman syrjässä. Moni saapuu omalla autolla, osa tulee bussilla tai jopa veneellä.

Osa vierailijoista on satunnaisia kävijöitä, joita kiinnostaa luostarielämän eksotiikka. Osa on niitä, jotka haluavat osallistua ortodoksiin jumalanpalveluksiin. Matkailusta on tullut Valamolle tärkein tulonlähde.

Turistien tuoma raha käytetään luostarin ylläpitoon. Alueelta löytyy monipuolinen ravintola ja matkamuistomyymälä. Myytävänä on luostarin omaa viiniäkin. Miltä kuulostaa yöpyminen luostarissa? Sekin on mahdollista. Kuntosalikin löytyy.

Lisämausteen Valamon luostariin tuo sen mielenkiintoinen historia. Laatokan saarella sijainneen luostarin juuret ovat kaukana keskiajalla. Enimmillään ennen Neuvostoliiton vallankumousta luostariin kuuluin satoja munkkeja ja noviiseja. Yhteydet Venäjälle katkesivat ja luostarin toiminta hiipui. Talvisodan syttyminen muutti kaiken lopullisesti.

Evakuointikäskyn tullessa luostarin arvoesineistöä siirrettiin armeijan kuorma-autoilla Laatokan yli jäätietä pitkin turvaan Suomen puolelle. Kodittomaksi jäänyt luostari löysi uudet tilat Heinävedeltä. Tänne siirtyi myös toista sataa munkkia.

Valamon luostarin jatkuvuus oli uudestaan uhattuna munkkien ikääntyessä. Toiminta piristyi, kun luostari sai uuden bysanttilaista tyyliä edustavan kirkon 1970-luvulla. Samalla kirkkoslaavin tilalle tuli suomen kieli. Luostarin päivittäiset jumalanpalvelukset oli näin helpommin tulkittavissa suomenkielisille pyhiinvaeltajille.

Luostarin kulttuurikeskuksessa on pysyvä historiallinen näyttely, joka kertoo luostarin vaiheista. Rakennuksessa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä. Valamon kaikkien pyhien muistolle pyhitetty vanha kirkko on sekin yhä kirkollisessa käytössä.

VALAMON LUOSTARI

Osoite: Valamontie 42, Uusi-Valamo, Heinävesi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Heinäveden kirkko ja kirkkomuseo – rakennus on ulkopäin hyvin koristeellinen, täynnä hienoja yksityiskohtia

LUE MYÖS: Heinäveden kotiseutumuseo on erikoisen mallinen

LUE MYÖS: Lintulan luostarissa on rauhallinen tunnelma

LUE MYÖS: Savottamuseo Kämppä Riski on Mauno Räsäsen aikaansaannos

LUE MYÖS: Varistaipaleen kanavamuseo on monipuolinen, sillä paljon alkuperäistä on säilynyt nykypäivään

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.