Heinäveden kirkko ja kirkkomuseo – rakennus on ulkopäin hyvin koristeellinen, täynnä hienoja yksityiskohtia

POHJOIS-KARJALA / HEINÄVESI – Heinäveden kirkon sisätiloihin sijoitettu kirkkomuseo on kooltaan ja anniltaan vaatimaton. Mutta se ei haittaa, sillä itse kirkko on komea nähtävyys. Sen suuruus tekee vaikutuksen, etenkin, kun herranhuone on rakennettu korkean mäen, Kirkastusmäen, päälle.

Ajansaatossa ympäristön puusto on kasvanut, mutta yhä läheiselle järvelle avautuu kaunis näkymä. Ennen muinoin moni kirkkoon saapuva tulikin veneellä sunnuntain jumalanpalvelukseen. Matkalaisten käytössä ollut kirkon vieressä sijaitseva pitäjäntupa on säilynyt.

Nykyinen arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema uusgoottilainen puukirkko on jo Heinäveden kolmas kirkko ja vielä samalla paikallakin. Edellinen kirkko tuhoutui tulipalossa. Uusi entistä komeampi kirkko valmistui 1891. Pyhättö valmistui väkirikkaan seurakunnan tarpeisiin. Tila mitoitettiin 2 000 seurakuntalaiselle. Hirret saatiin kyläläisten lahjoittamina. Itse rakentaminenkin tapahtui pääosin talkootyönä.

Heinäveden kirkosta tuli liian suuri, sillä se on ollut olemassaolonsa aikana harvoin täynnä. Kunnan väestökasvu tyrehtyi jo kauan sitten. Niinpä korkeiden lämmityskustannusten johdosta kirkko on käytössä vain kesäisin. Kirkko oli lämmittämättömänä 1970-luvulle asti. Sen jälkeen sinne asennettiin sähkölämmitys.

Kirkko on ulkopäin hyvin koristeellinen, täynnä hienoja yksityiskohtia. Pituutta on 40 metriä ja leveyttä 30 metriä. Torninhuippu ulottuu 45 metriin. Heinäveden kirkko on eräs Suomen suurimmista puukirkoista.

Yksityiskohtien rikkaus jatkuu kirkon sisätiloissa. Avara tila tekee sisälle astuessa heti vaikutuksen. Suuret ikkunat antavat sisälle runsaasti valoa, joten tila vaikuttaa vieläkin suuremmalta. Lukemattomat mestarillisesti tehdyt puuliitokset synnyttävät vaikutelman käsityötaidon suuresta osaamisesta.

Kirkkomuseossa on esillä vanhaa kirkollista esineistöä. Kirkon lähellä on kotiseutumuseo vanhassa viljamakasiinissa.

HEINÄVEDEN KIRKKO JA KIRKKOMUSEO

Osoite: Kirkkotie 16, Heinävesi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Heinäveden kotiseutumuseo on erikoisen mallinen

LUE MYÖS: Lintulan luostarissa on rauhallinen tunnelma

LUE MYÖS: Savottamuseo Kämppä Riski on Mauno Räsäsen aikaansaannos

LUE MYÖS: Valamon luostari kiinnostaa matkailijoita

LUE MYÖS: Varistaipaleen kanavamuseo on monipuolinen, sillä paljon alkuperäistä on säilynyt nykypäivään

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.