Suomen tunnetuin salibandykannattaja Tero Töyrylä kävi hämmentämässä Uumajassa – jopa ruotsalaisetkin olivat ihmeissään, mutta ihastuksissaan

Tuttua kaveria pahvipäineen ja rumpuineen ei ole näkynyt pariin otteeseen TPS:n kotiotteluissa Kupittaalla.

Pitäisikö huolestua?

Onneksi sosiaalinen media paljasti, että turkulainen valtakunnan kovin salibandykannattaja Tero Töyrylä oli useamman päivän kestävällä vierailulla Ruotsin puolella. Mies oli Uumajassa seuraamassa Ruotsin cupin loppuottelua Thorengruppenin ja Pixbon välillä.

Tärkeä syy vierailuun oli tietysti myös Thorengruppenin suomalaisvahvistukset Oona ja Veera Kauppi sekä My Kippilä.

Töyrylä tunnetaan hyvin Suomessa, mutta myös Ruotsin puolella superkannattaja sai julkisuutta. Paikallinen lehti teki Töyrylän vierailusta lahden toiselle puolelle ja hänen pahvipäistään kattavan jutun. Aika paljon on siis muuttunut niistä takavuosien ajoista, kun tamperelaiset järjestysmiehet takavarikoivat Töyrylän rummun ja uhkasivat heittää hänet ulos hallista.

Kaikkihan sai alkunsa, kun Töyrylä ihmetteli aikoinaan vaisua kannustusta salibandykatsomoissa. Tero päätti saada katsomokulttuuriin muutoksen vetämällä kannustuksen överiksi. Kaveri ilmestyi katsomoon rummut päristen koominen peruukki päässään. Alkoi yhden miehen mielipuolinen show. Suomen puolella kannattajakulttuuri on vieläkin sen verran ohutta, että osa pitää Teroa yhä kummajaisena.

Mistä syntyi ajatus lähteä Uumajaan seuraamaan Ruotsin cupin loppuottelua?

– Jo pari vuotta sitten syntyi ajatus lähteä tutustumaan Uumajaan. Nyt se toteutui. Alun perin piti seurata vain yksi sarjapeli, mutta kun Thorengruppen ja Pixbo selvisivät Ruotsin cupin finaaliin, niin sekin ottelu mahtui ohjelmaani.

Töyrylä tunnetaan pahvipäiden isänä. Ilmiö on levinnyt salibandykatsomoiden ulkopuolelle. TPS:n ja Suomen maajoukkueen otteluissa pahvipäiden määrä on suuri, kun kuka tahansa joukkueen pelaajista saattaa tehdä maalin.

Oliko sinulla myös Ruotsin puolella pahvipäitä mukana?

– Tein etukäteen kaikista Thorengruppenin pelaajista pahvipäät ja otin ne matkalleni mukaan. Reissua varten minulla on näitä varten hankittu oma matkalaukku. Sinne mahtuu rummutkin. Olin varannut matkalle vihreää vaatetusta, mutta sain Thorengruppenilta ennen ottelua heidän koko peliasunsa ylleni.

Ruotsissa kannattajakulttuuri on tyystin toinen kuin jäyhemmässä Suomessa. Cupin finaaliottelua seurasi Uumajassa paikan päällä pari tuhatta katsojaa. Thorengruppen voitti Ruotsin salibandycupin kaatamalla Pixbon finaalissa maalein 7-6. Veera Kaupin saldona oli 1+4 ja Oona Kaupin 3+0.

Minkälaisen vaikutuksen paikallinen Ruotsin cup ottelutapahtumana ja paikallisten kannustus katsomossa sinuun teki?

– Thorengruppen ei ole paras esimerkki ruotsalaisesta kannatuskulttuurista. Seuraa vierastetaan toistaiseksi Uumajassa  Kaupungissa oli alun perin opiskelijaseura IKSU. Kun se lopetti toimintansa, pelaajat siirtyivät Thorengruppeniin, joka pyörittää toimintaansa isolla rahalla. Cupin ottelun markkinointiin satsattiin ja halli saatiin täyteen. Sain omalla toiminnallani muutkin kannustamaan. Seuraava arki-illan sarjapeli ei vastaavasti suuremmin eronnut tunnelmaltaan Suomessa pelattavista peleistä.

Thorengruppenissa pelaa isossa roolissa suomalaispelaajia. Kaupin sisarukset ovat viihtyneet Ruotsissa jo useamman kauden. Saldona on Ruotsin cup-mestaruuden lisäksi kolme Ruotsin mestaruutta. Veera on valittu sekä maailman että Suomen parhaaksi salibandyn naispelaajaksi.

Töyrylä pääsi vierailunsa aikana tutustumaan Thorengruppenin kannattajiin ja seurajohtoon. Seura jopa tarjosi Suomesta asti tulleelle ruotsalaisjoukkueen kannattajalle illallisen.

Kuinka paljon Uumajassa ja Thorengruppenin organisaatiossa suomalaispelaajien panosta arvostetaan?

– Kaupin siskokset ovat joukkueelle korvaamattomia, vaikka joukkue on täynnä ruotsalaisia maajoukkuepelaajia. Kaupin sopimukset ovat nyt katkolla. Jatkoneuvottelut ovat menossa. My Kippilä jatkaa joka tapauksessa. Hän on persoonana valloittava ja on omalle joukkueelleen todellinen valopilkku.

Tuliko paikallisen lehden tekemä kattava haastattelu sinulle isonakin yllätyksenä?

– Minulle kerrottiin etukäteen, että joku toimittaja soittaa. Annoin haastattelun automatkalla Turusta Vaasaan. Aluksi luulin, että siitä tulee vain pieni juttu paikalliseen lehteen, mutta tulikin pääjuttu.

Suomesta tulee yksittäisiä maailman parhaita naispelaajia, mutta maajoukkueena Suomi on ollut vuosien ajan pahasti Ruotsia vastaan alakynnessä. Naisten F-liigassa joukkueiden tasoerot ovat suuria ja parhaimmille joukkueille tulee kauden aikana vain muutama kova ottelu.

Töyrylä on nähnyt lukemattoman määrän naisten salibandyotteluita paikan päällä Suomessa. Ruotsin vierailunsa aikana Töyrylällä oli mahdollisuus seurata Thorengruppenin seuratoimintaa ja myös naisten lajiharjoituksia. Lisäksi tarjoutui mahdollisuus nähdä toinenkin ottelu, jossa sattumalta olivat vastakkain samat joukkueet, Thorengruppen ja Pixbo.

Oliko näkemilläsi naisten otteluilla Ruotsissa suurikin ero Suomessa pelattaviin otteluihin? Jos oli, niin missä seikoissa koet erojen olevan suurimmillaan?

– Minusta näiden kahden ruotsalaisjoukkueen pelit ovat tällä hetkellä maailman parasta salibandyä, ottaen huomioon MM-kisat tai Champions cupin ottelutkin. Voittaa viihdyttävyydellään jopa miestenkin pelit. Ero Suomen naisten F-liiga peleihin on ihan valtava. Taito, vauhti ja kovuus ovat paljon edellä suomalaisia. Koen, että ero vain kasvaa.

Valokuvat: Per Wiklund

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!