Turussa pelataan historiallinen ottelu lauantaina – TUTO Volley pelaa ensimmäisen Mestaruusliigaottelunsa Kupittaalla

Kupittaan palloiluhallissa tehdään paikallista lentopallohistoriaa. Vuosikymmenien jälkeen turkulainen joukkue pelaa pääsarjatason miesten lentopallo-ottelun. Sarjanousija TUTO Volley pelaa ensimmäisen kotiottelunsa Mestaruusliigassa.

Erikoista on myös se, kun kotijoukkue pelaa Kupittaalla ensimmäistä kertaa virallisen ottelunsa, on vastustaja Savo Volley päässyt palloiluhallin valojen loisteeseen aikaisemminkin.

Erikoista on myös se, että lauantain ottelussa kohtaavat isä ja poika. Ruslan Zhbankov valmentaa turkulaisjoukkuetta ja poika Aleksei pukee yllensä Savo Volleyn peliasun.

Koronan ansiosta viime keväänä liigakarsinnat jäivät pelaamatta, mutta TUTO Volley nostettiin ansaitusti kabinetissa Mestaruusliigaan. Joukkueen urheilutoimenjohtaja Oskari Eko sai pitkälle kesään odottaa virallista päätöstä.

Kun hyväksyntä tuli, se sai pelaajat tekemään lopullisesti valinnan. Osa nimittäin oli jo ykkössarjan mestaruusjuhlien saunaillassa kertonut peliuransa olevan ehkä jo paketissa. Toisin kävi. TUTO Volleyn konkaripelaajat päättivät jatkaa uraansa pääsarjatasolla.

– Jos emme olisi nousseet, joukkue olisi mennyt uusiksi, mutta kesän aikana pelaajien ajatukset muuttuivat. Ja tuskin olisimme muutenkaan pystyneet pelaamaan toista yhtä hyvää kautta peräkkäin ykkössarjassa. Kausi ilman tappioita heti perään olisi ollut paljon vaikeampaa. Meillä oli viime kaudella harjoituksissa parempi taso kuin monissa sarjapeleissä. Voitimme otteluita, vaikka pelasimme puolivaloilla. Se ei pidemmän päälle kiinnosta kokeneita pelaajia. Tällä kaudella ei ole yhtään helppo ottelua, kertoo Oskari Eko.

TUTO Volleyn kasvutarinan taustalla on isoveli Markon ja Oskarin pitkäjännitteinen kehitystyö. Lopullinen tavoite on muualla kuin voittaa ykkössarja.

– En tiedä olisiko minuakaan kiinnostanut jatkaa tahkoamista ykkössarjassa. Tavoite on aina ollut kuitenkin selkeästi pelata Mestaruusliigaa. Eikä pelkästään nouseminen sinne riitä, vaan myös siellä pysyminen. Yksi tavoite on myös se, jos yksi taustahenkilö vaihtuu, niin se ei saa vaikuttaa seuran toimintaan.

Kun joukkueen runkopelaajista osa on jo konkaripelaajia, sopimusneuvotteluissa pitää ottaa huomioon muitakin.

– Jatkokeskusteluissa myös pelaajien perheillä oli iso rooli. Jokaisella pelaajalla pitää olla todellinen halu pelata Tutossa ja kaikkien osapuolten pitää olla tyytyväisiä. Rahalla ei ole merkitystä. Kun ydinryhmä oli kasassa, se aiheutti dominoefektin eli loputkin halusivat jatkaa. Joukkuehengellä on iso merkitys.

Tuto aloitti kauden kotimaisin voimin. Onkohan ulkomaalaisia pelaajia tulossa joukkueeseen?

– Nyt kun kaikki ovat suomenkielisiä valmentajaa myöten, kommunikointi on helppoa. Meillä kaikki tietävät toistensa lasten, tyttöystävien ja vanhempien nimet. Joukkueesta puuttuu kuitenkin vielä kaksi pelaajaa…

Eko pitää nyt virkavapaata päätyöstään ja keskittyy pelkästään TUTO Volleyn toiminnan pyörittämiseen. Iso osa ajasta menee yhteistyökumppaneiden hankintaan. Liiga antaa siihen paremmat mahdollisuudet.

– Myös yhteistyökumppanit odottivat nousua pääsarjaan. Vaikka olemme liigajoukkue, hinnat ovat yhä maltillisia. Yhdellekään yhteistyökumppanille ei ole tarvinnut perustella, miksi hinnat nousivat. Jokainen tietää, että näkyvyys on paljon suurempi liigatasolla.

Pelipaikkana Nunnavuori vaihtuu Kupittaan palloiluhalliin.

– Kupittaalla harjoitusolosuhteet ovat ihan erilaiset kuin itse otteluissa. Harjoituksissa pelaamme poikittain, mutta otteluissa on käytössä kaksi kolmasosaa hallista. Eli vähän kuin pelaisimme vieraskentällä kotonakin. Muut fasiliteetit vessoja myöten ovat kuitenkin Kupittaalla paljon paremmat kuin Nunnavuoressa.

Ykkössarjassa pärjäsi pienellä määrällä talkoolaisia. Pelkästään vapaaehtoisilla liigatason tapahtumaa ei viedä läpi.

– Ensimmäiseen otteluun on tulossa tiettymäärä ihmisiä töihin. Osa on talkoolaisia, osa ammattilaisia. Tietyt palvelut pitää hoitaa alan ammattilaisten kanssa. Ottelutapahtuman taso halutaan pitää korkeana. Meillä on tarjolla sushia ja valkoviiniäkin. Se kuinka paljon tulee katsojia, on meille vielä arvoitus. Tämä on ensimmäinen kerta, kun TUTO Volley pelaa Turussa Mestaruusliigaa.

Mestaruusliigakauden kotiavaus

TUTO Volley – Savo Volley

Lauantaina 9.10. klo 15.00 Kupittaan palloiluhalli

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!