Urheiluakatemia tarjoaa tasokasta valmennusta myös lentopalloilijoille

Vaikka on vasta varhainen aamu, lentopalloharjoitukset ovat käynnissä Kupittaan palloiluhallissa. Turun Seudun Urheiluakatemian lentopallolahjakkuudet ovat kerääntyneet aamuharjoituksiin. Puitteet kehittymiselle aina tasokasta valmennusta myöten ovat kohdillaan.

Lentopalloliiton poikien valtakunnallinen valmennuskeskus toimii Kuortaneen Urheiluopistolla. Siellä harjoittelee ja opiskelee osa nuorista maajoukkuepelaajista. Aina ei ole kuitenkaan pakko muuttaa pois kotoa, sillä eri puolilla Suomea on mahdollisuus yhdistää tavoitteellinen harjoittelu ja opiskelu. Turun Seudun Urheiluakatemian (TSUA) tavoitteena on auttaa nuorten urheilijoiden opiskelua ja ammattiin valmistumista aina perusopetuksesta alkaen.

Urheiluakatemiaa ei pidä sekoittaa toisen asteen urheilulukioon. Esimerkiksi Turussa Kerttulin urheilulukio on osa urheiluakatemian toimintaa. Muita toisen asteen yhteistyökumppaneita ovat Turun Ammatti-instituutti ja ruotsinkielinen Katedralskolan i Åbo. TSUA ulottaa toimintansa myös toisen asteen oppilaitosten ulkopuolelle korkeakouluihin (Turun yliopisto, Åbo Akademi, AMK) ja perusopetuksen puolelle.

Turun Seudun Urheiluakatemiassa lentopalloilija voi suorittaa toisen asteen opintoja ja samalla tehdä täysipainoista harjoittelua akatemian lentopallon valmennusryhmissä. Valintakriteerit ovat samat kuin muissakin lajeissa: lajiliittojen pisteytys, todistusarvosanat sekä erikseen pidettävät laji- ja ominaisuustestit.

Akatemian lentopallotoiminta sai alkunsa, kun Suomen Lentopalloliitto, TSUA, Raisio Loimu ja TUTO Volley lähtivät yhdessä neuvottelemaan toteutuksesta. Akatemian lentopalloilijat on valittu Turun alueen eri seuroista. Toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava TUTO Volley on vahvasti edustettuna. Akatemian poikien valmentaja Ruslan Zhbankov on myös TUTO Volleyn päävalmentaja. Kyseessä on Suomen mestari sekä pelaajana että myös valmentajana. Venäläissyntyinen Zhbankov on kerännyt meriittejä Venäjän maajoukkueesta ja Ranskan sekä Turkin ammattilaissarjoista.

Onkin hämmästyttävää, miten valmentaja, joka voisi valmentaa rahakkaassa Venäjän Superliigassa, valmentaa Turussa nuoria akatemiapelaajia. Eräs syy on Ruslanin oma poika, Aleksei, joka on yksi akatemian urheilijoista. Vielä viime kaudella Aleksei pelasi isänsä valmentamassa Tutossa, mutta siirtyi täksi kaudeksi Raision Loimun Mestaruusliigajoukkueeseen.

– Kun sain tarjouksen akatemiaan, kiinnostuin heti. Keskitymme täällä perustekniikkaharjoituksiin ja teemme paljon toistoja. Annan henkilökohtaista palautetta, eli käymme läpi, mitä asioita pitää parantaa. Seuran omissa iltaharjoituksissamme siihen ei ole aikaa, kertoo Zhbankov.

Toinen aamuharjoitusten vetäjä on pitkänlinjan lentopallovaikuttaja Juha Lönnqvist.

– Tyttölentopalloilijat ovat vastuullani. Akatemiassa on tyttöjä muun muassa LP Viestistä, LP Tutosta ja Raision Urheilijoista. Itse tulen Ammatti-instituutin puolelta. Ruslanin kanssa teemme paljon yhteistyötä. Usein tytöillä ja pojilla on yhteisharjoituksiakin.

Lönnqvist arvostaa Salosta asti tulevia innokkaita nuoria. Aamulla kello kahdeksan pitää olla valmiina harjoituksiin.

– Matka kestää Turusta Saloon 40 minuuttia suuntaansa. Se on aina pois jostakin. Tietysti on pelko, että tytöt väsyttävät itsensä. Akatemiassa tehdään samanaikaisesti kahta uraa, opiskellaan ja urheillaan. Niiden yhdistäminen mahdollisimman sujuvasti on tärkeää.

Raision Loimusta Aleksei Zhbankovin lisäksi akatemiassa on mukana toinenkin toisen polven lentopalloilija Sebastian Pozo Hernandez. TUTO Volleyn Atte-Elias Puholainen, Urho Rytsä ja Oleksii Bulgyn ovat tuttuja valmentaja Zhbankoville hänen omasta seurajoukkueestaan. Hän seuraa aitiopaikalta nuorten pelaajiensa kehitystä.

– Pojat ovat jo aika lähellä aloituskuusikkoa TUTO Volleyssa. Joka vuosi välimatka lyhenee, toteaa Zhbankov.

Oleksii Bulgyn on tyytyväinen, kun on päässyt mukaan Kerttulin urheilulukion myötä akatemian toimintaan.

– Meitä on harjoituksissa yleensä viisi miespelaajaa. Tytöt tulevat joskus mukaan. Ryhmä on tarpeeksi iso, jotta saadaan aikaiseksi hyvät harjoitukset. Kehitämme pieniä asioita ja saamme paljon pallokosketuksia yhden harjoituksen aikana. Minulle on iso etu, kun Ruslan on jo täällä. Hänen kanssaan voidaan hioa henkilökohtaisesti niitä asioita, missä minulla on parannettavaa.

Bulgynin päivärytmi muiden akatemian opiskelijoiden tavoin on tiivis.

– Aamutreenien jälkeen menen kouluun. Sen jälkeen kotiin syömään ja tekemään koulujuttuja. Illalla on joukkueen harjoitukset, jonka jälkeen on vielä aikaa tehdä kotiläksyjä. Lukiossa on toinen vuosi menossa. Haluan suorittaa sen kolmessa vuodessa. Koulu menee hyvin, sillä haluan panostaa myös siihen.

TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Eko on innoissaan, kun myös lentopallon puolella akatemian toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Oman joukkueensa saaman hyödyn lisäksi hän näkee toiminnan myös laajemmin.

– Akatemian lentopallotoiminta lisää Turun alueen houkuttelevuutta. Lisäksi akatemiaurheilija voi jatkaa opiskelujaan toisen asteen opintojen jälkeen Turun korkeakouluissa.

Vielä viime kaudella isä Ruslan ja poika Aleksei olivat yhdessä aamusta iltaan, myös viikonloppuisin yhteisillä pelireissuilla. Kun Aleksei siirtyi Tutosta Loimuun, valmentajaisän rooli hieman pieneni. Kysytään isä Zhbankovilta se perinteinen kysymys: Miltä tuntuu valmentaa omaa poikaansa?

– Välillä se on vaikeaa, mutta toisinaan se on erittäin vaikeaa.

Ruslan Zhbankovin oma poika Aleksei (7) pelaa nyt Raision Loimussa.

ETUSIVU