Västanfjärdin vanha kirkko jätettiin purkamatta – hyvä niin!

VARSINAIS-SUOMI / VÄSTANFJÄRD (Kemiönsaari) – Västanfjärd oli Suomessa kummajainen vielä 2000-luvun alkuvuosina. Silloisessa itsenäisessä kunnassa oli vain 800 asukasta ja paikallisessa seurakunnassa oli jäseniä vielä vähemmän. Silti Västanfjärdissä on kaksikin kirkkoa, eikä ihan mitä tahansa kirkkoa.

Paljon kertoo myös se Västanfjärdistä, kun se valittiin vuonna 2019 Varsinais-Suomen vuoden kyläksi. Täältä löytyy Suomen vanhin K-kauppa ja oma kyläkoulukin. Kyläläisten tunnuslause on Allting är lite bättre i Västanfjärd. Pienuus on täällä kaunista.

Omaleimainen Västanfjärdin kylä on tunnettu talkoovoimastaan. Sitä tarvittiin myös paikallista puukirkkoa rakennettaessa. Nykyinen kirkko ei ollut kyläläisten ensimmäinen, vaan ilmeisesti jo kolmas. Edelliset purettiin huonokuntoisina. Viimeisin puukirkko, kahdeksankulmainen rakennus, valmistui vuonna 1760. Vieressä sijaitseva kaksiosainen kellotapuli on rakennettu vuonna 1763.

Punamullattu kirkko on juuri sellainen, millaisen odottaisi saaristokirkon olevankin. Kirkon rakentaja oli tuntemattomaksi jäänyt turkulainen rakennusmestari Isak Olin. Kellotapulin rakentaja Isak Gran ei myöskään kerro nimenä sen enempää nykypolville.

Västanfjärdin kirkkoa ei rakennettu kuin ”iisakinkirkkoa”, sillä valmista tuli nopeasti. Saavutus oli hyvä, sillä kirkon varsinainen rakentaminen talkoovoimin onnistui ainoastaan kesäkuukausien aikana.

Kirkko on omistettu Pyhä Jaakobille. Hän oli yksi Jeesuksen opetuslapsista. Apostoleista ensimmäisenä marttyyrikuoleman kärsinyt Jaakob on suosittu suojeluspyhimys. Hänelle omistettuja kirkkoja on useita. Esimerkiksi Västanfjärdin ohella Pyhä Jaakobin kirkko löytyy Paimiosta.

Västanfjärdin molemmat kirkot, vanha ja vuonna 1912 valmistunut uusi kirkko, sijaitsevat kauniilla paikalla luonnon keskellä kirkkomäellä. Kahden kirkon välissä on matkaa vain muutama sata metriä. Punainen vanhan kirkon runkohuone on aumakattoinen. Sisälle astutaan harjakattoisen eteistilan kautta. Erillinen sakasti on runkohuoneen kulmassa.

Kirkon lautaholvatut sisätilat on niukasti koristeltu. Tilaakin on vain runsaalle sadalle seurakuntalaiselle. Västanfjärdin kirkossa, kuten kaikkialla muuallakin Suomessa, kirkossa oli aikoinaan tarkka istumajärjestys. Vaikutusvaltaisimmat istuivat eturivissä. Eli mitä lähempänä alttaria istumapaikka oli, sitä korkeampi oli henkilön yhteiskunnallinen asema. Penkkirivin numerointi ja valmis istumajärjestys varmisti oikean istuinpaikan.

Miehet istuivat aina etelän puolella ja naiset pohjoisen puolella. Tästä ajasta muistuttaa miehille tarkoitetut seinällä olevat tapit, mihin saattoi laittaa lakkinsa kirkonmenojen ajaksi. Naisten puolella on hyllyt.

Jos on itse kirkko idyllinen, sitä on myös ympärillä oleva hautausmaa. Kuivakkokasvien peittämä vanha kiviaita ja patinoituneet raudasta tehdyt hautaristit luovat entisaikojen tunnelmaa. Kirkkomaan portitkin ovat 1800-luvulta.

Hautausmaa oli olemassa jo edellisten kirkkojen aikana. Sitä on kuitenkin useampaan kertaan laajennettu. Tielinjaustakin on jouduttu muuttamaan, jotta on saatu lisätilaa haudatuille.

Sankarihauta-alueen muistomerkkeineen on suunnitellut arkkitehti Ilmari Wirkkala (1890-1973). Hän oli erittäin tunnettu hautausmaiden koristaja. Wirkkala suunnitteli eri puolille Suomea kymmenittäin hautausmaiden portteja, sankarihautoja ja muistomerkkejä sekä maalasi alttaritauluja.

Västanfjärd tunnettiin kalkkikaivoksistaan ja merenkulusta. Molemmilla on ollut iso merkitys kyläläisten toimeentulolle. Hautausmaan eräs erikoisuus on muistomerkki, joka on omistettu Merten uhreille. Kirkon vieressä sijaitsevan muistomerkin tunnistaa ankkurista.

Kun vanhan kirkon viereen valmistui kansallisromantiikkaa henkivä uusi kirkko, oli alkuperäinen suunnitelma purkaa käytöstä poistunut puukirkko. Näin ei kuitenkaan onneksi käynyt. Vanha Pyhä Jaakobin kirkko on yhä käytössä kesäisin. Se on kyläläisten suosima vihkikirkko. Eikä ihme!

Kemiönsaaren kuntaliitosten myötä myös saaren seurakunnat ovat yhdistyneet.

VÄSTANFJÄRDIN VANHA KIRKKO

Osoite: Kirkkokaari 12, Västanfjärd, Kemiönsaari.

KARTTA

Lue lisää

Uusi kirkko.

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Björkbodan lukkomuseo tärkeä osa Kemiönsaaren historiaa

LUE MYÖS: Dragsfjärdin Adolfin kirkko sijaitsee luonnonkauniilla paikalla

LUE MYÖS: Kemiön kirkko oli Amos Andersonin rippikirkko

LUE MYÖS: Luontokeskus Sinisimpussa perehdytään saariston eläimistöön ja kasvillisuuteen

LUE MYÖS: Sagalund on Suomen ensimmäinen ulkoilmamuseo

LUE MYÖS: Amos Andersonin Söderlångvikin kartano tarjoaa unohtumattoman elämyksen

LUE MYÖS: Taalintehtaalla entisaikojen ruukkihistorian aistii kaikkialla

LUE MYÖS: Taalintehtaan kirkko on tehty jätteestä – lopputulos on hieno

LUE MYÖS: Kemiönsaaren Västerbuktenin uimaranta on harvinaisuus – tänne kannattaa tulla kauempaakin

LUE MYÖS: Västanfjärdin uusi kirkko – ulkoa kansallisromantiikkaa, sisältä jotakin aivan muuta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.