Kemiönsaaren Västerbuktenin uimaranta on harvinaisuus – tänne kannattaa tulla kauempaakin

VARSINAIS-SUOMI / KEMIÖNSAARI – Asfalttitie kapenee, kunnes lopulta muuttuu hiekkatieksi. Ollaan melkein perillä. Kemiönsaaren paras uimaranta Västerbukten on eräs Varsinais-Suomen parhaista uimarannoista. Näin idyllistä ja erityisesti lapsiperheelle tarkoitettua uimarantaa on harvassa koko Suomessa.

Auton saa parkkiin aivan rannan tuntumaan. Jopa niin lähelle, että kaikkea ei tarvitse edes purkaa yhdellä kerralla. Rannalle on vain muutaman askeleen matka.

Västerbukten sijaistee Kemiönsaaren pohjoisrannalla, suojassa lounaasta ja etelästä puhaltavilta tuulilta. Hieman syrjässä sijaitseva paikka on suosittu, mutta ei edes aurinkoisena hellepäivänä ole ruuhkaa. Ja vaikka rantalomailijoita olisikin runsaasti, tilaa riittää kaikille. Pitkää ja matalaa hiekkarantaa on useamman sadan metrin matkalta.

Hiekkapohjan ansiosta vesi on poikkeuksellisen kirkasta ja rannan tuntumassa vesi myös lämpiää nopeasti. Aurinko pääsee paistamaan rannalle koko päivän ajan, mutta erityisesti illemmallakin pääsee vielä nauttimaan mereen laskevan auringon viimeisistä säteistä.

Västerbukten, jota myös osoitteen mukaan kutsutaan nimellä Ölmosin ranta, on varusteltu hyvin. Paikalta löytyy lasten leikkipaikka, keinuja, wc ja uimakoppeja sekä pöytiä että penkkejä eväitten syöntiä varten. Löytyypä grillipaikkakin. Kesällä pitää tietysti ottaa huomioon mahdolliset metsäpalovaroitukset.

Alue on luonnonsuojelualuetta. Tämä, kuten muutkin Itämeren hiekkarannat ovat uhanalaisia, sillä niitä uhkaa umpeenkasvu. Niinpä rannan tuntumassa näkee kaadettuja puita. Isompia runkoja on jätetty maahan lahopuuksi, koska lahopuu on tärkeä elinympäristö lukuisille lajeille. Västerbuktenin hiekkarannalla voit nähdä useita erilaisia pikkuperhosia. Näistä verikirjokoisa on erityisen harvinainen.

Västerbukten on niin laadukas ranta, että tänne voi tulla kauempaakin. Eikä se ole ainoa Kemiönsaaren uimarannoista. Muut vaihtoehdot löydät täältä. Kemiönsaari tunnetaan myös laadukkaasta museotarjonnastaan: Soderlångvikin kartano, Sagalundin ulkoilmamuseo, Taalintehtaan Ruukinmuseo ja Lukkomuseo. Matkalla Kemiönsaarelle kannattaa poiketa Sauvon komeassa keskiaikaisessa kivikirkossa.

VÄSTERBUKTENIN UIMARANTA

Osoite: Ölmosintie 469, Dragsfjärd, Kemiönsaari.

KARTTA

Västerbuktenin hiekkarannalla voit nähdä useita erilaisia pikkuperhosia. Näistä verikirjokoisa on erityisen harvinainen.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bengtskärin majakkasaareen liittyy poikkeuksellisen tarina – karu kalliosaari tarjoaa eksotiikkaa matkailijalle

LUE MYÖS: Björkbodan lukkomuseo tärkeä osa Kemiönsaaren historiaa

LUE MYÖS: Luontokeskus Sinisimpussa perehdytään saariston eläimistöön ja kasvillisuuteen

LUE MYÖS: Sagalund on Suomen ensimmäinen ulkoilmamuseo

LUE MYÖS: Amos Andersonin Söderlångvikin kartano tarjoaa unohtumattoman elämyksen

LUE MYÖS: Taalintehtaalla entisaikojen ruukkihistorian aistii kaikkialla

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.