Loimun värikäs Aitor Barreros Casado – ”Kuka tulee katsomaan viilipyttyjä. Ei kukaan” (Jukka Rajakangas)

Harva paikalla ollut edes ymmärsi, mitä tapahtui. Raision Loimun värikäs päävalmentaja Aitor Barreros Casado komennettiin pukukopin puolelle. Päätuomarin vasemmassa kädessä oli keltaisen ja punaisen korttien väriyhdistelmä. Se tarkoittaa lentopallossa erästä poistamista.

Jos eriväriset kortit olisivat olleet eri käsissä, se olisi merkinnyt koko ottelusta poistamista.

Erikoinen tulkinta, mutta hämmentävää oli myös syyt, jotka johtivat valmentajan ulosajoon. Espanjalaisesta kiihkeämmästä palloilukulttuurista tuleva Barreros tuskin vieläkään hyväksyy pukukoppikomennuksensa perusteita. Monessa muussa palloilulajissa valmentajat saisivat istua alituisesti pukukopissa, jos ulosajo olisi yhtä herkässä.

Päätuomarin päätös ei saa Loimun Jukka Rajakankaaltakaan täyttä hyväksyntää.

– Asiallinen keskustelu johti ulosajoon, eli uloskomento tuli todella pienestä. Tuomarin tehtävä on sama kuin Linnamäen vuoristoradan jarrumiehen, jonka tehtävänä on pitää vauhti sopivana, ei liian hitaana, mutta ei myöskään liian kovana. Lentopallossa on tuomareita, jotka lyövät käsijarrun päälle heti, kun tulee tunteiden näyttämistä. Oman näkemykseni mukaan tunnetta saisi pelissä olla enemmänkin.

Raision Loimun päävalmentajat ovat vaihtuneet viime vuosina tiuhaan. Kasper Vuorisen korvasi viime kaudella kokenut ruotsalainen Per-Erik Dalqvist.

– Ruotsalaisen valmentajan kanssa oli sovittu tästäkin kaudesta. Dalqvist on Ruotsissa arvostettu valmentaja ja hän sai sieltä useampivuotisen sopimuksen. Dalqvist halusi palata sinne. Kun tuli ilmi, että meillä on valmentajapaikka avoinna, saimme paljon yhteydenottoja, kertoo Rajakangas.

Kokeneita suomalaisvalmentajia oli niukasti tarjolla, mutta kyse on myös seurataloudesta.

– Olemme pienen budjetin seura. Meillä ei ole varaa meritoituneisiin suomalaisiin pelaajiin eikä valmentajiin. Saman tason ulkomaalainen on meille edullisempi. Tämä on tosiasia, mikä pitää ottaa huomioon.

Aitor Barreros Casado tarttui mielellään Loimun tekemään tarjoukseen. Suomen Mestaruusliigaa arvostetaan muualla Euroopassa. Ei ole sattumaa, että Suomi on ollut mukana usein lentopallon arvokisoissa. Myös lentopallossa eteenpäin pyrkivä valmentaja voi kokea Suomen ponnahduslautana isompiin eurooppalaissarjoihin.

– Selvittelimme taustoja. Peetu Mäkinen, maajoukkuetasonpelaaja, oli Barrerosin joukkueessa viime vuonna. Hän kehui valmentajaansa. Aitor oli itsekin mielellään tulossa tänne. Kyse on kuitenkin aina myös pelaajan ja valmentajan viihtymisestä vieraassa ja erilaisessa maassa. Suomi asuinympäristönä on turvallinen ja sitä moni ulkomaalainen arvostaa.

Viimeiset kaksi kautta Barreros valmensi UD Ushuaia Ibizan joukkuetta Espanjan Super-liigassa. Espanjan lisäksi hän on työskennellyt myös Ranskassa ja Irakissa. Valmentajauraa on takana jo viitisentoista vuotta. Syksy Suomessa on lähtenyt hyvin käyntiin. Pelaajat ovat nauttineet uuden valmentajansa vauhdikkaista harjoituksista.

Lentopallo on laji, jossa sattuu ja tapahtuu koko ajan. Pelissä olisi helppo olla tunteella mukana. Moni muistaa vielä Loimun viime kauden vahvistuksen Ryan Manoogianin, joka oli kentällä todellinen sähikäinen. Samanlaista temperamenttia löytyy myös Barrerosin ilmeistä ja eleistä. Myös Rajakangas on pitänyt näkemästään.

– Barrosos on eläväinen valmentaja. Itsekin nautin, kun valmentaja elää mukana. Yritämme valita pelaajatkin joukkueeseemme niin, että he näyttäisivät tunteensa. Pitää toki säilyttää kontrolli, mutta kuka tulee katsomaan viilipyttyjä. Ei kukaan.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!