Asikkalan kotiseutumuseon eräs erikoisuus on monet erilaiset kattomateriaalit

PÄIJÄT-HÄME / ASIKKALA – Asikkalan kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä museo sijaitsee muutaman kilometrin päässä kuntakeskus Vääksystä. Paikallista historiaa on tallennettu kirkon vieressä sijaitsevaan lainamakasiiniin (Esinemuseo) ja puretun pappilan pihamaalle perustettuun talomuseoalueeseen.

Seurakunnalta vuokratulle alueelle on tuotu vanhoja rakennuksia eri puolilta Asikkalaa. Kaksi museoalueen rakennusta on alkuperäisillä paikoillaan: kivinavetta ja seurakunnan arkistorakennus. Tämä palonkestävä 1800-luvun rakennus oli tehty kirkonkirjojen säilyttämistä varten. Arkisto toimii yhä alkuperäisessä tarkoituksessaan, nyt kotiseutuyhdistyksen arkistona.

Asikkalan kotiseutumuseon eräs erikoisuus on monet erilaiset kattomateriaalit. Täällä on käytetty tiiltä, olkea, turvetta, lautaa, pärettä ja saumapeltiä.

Museon päärakennus Vähä-Hanskalan talo Pulkkilan kylästä. Talon vanhimmat osat ovat 1700-luvulta. Lattiat ovat niin kuluneita, että kovemmat oksanpaikat ovat koholla. ”Emännän polku” on yhä erotettavissa uunilta tuvan pöydän luokse. Rakennus edustaa perinteistä talonpoikaista paritupatyyppiä. Sen lasi-ikkunat olivat ensimmäisiä Asikkalassa.

Entisestä navetasta on tehty ajokalumuseo. Mallassaunassa sekä kylvettiin että tehtiin myös maltaat ja palvattiin lihat. Luhtiaidan yläkerrassa säilytettiin vaatteita ja alakerrassa viljaa. Riiheen sijoitettua puimakonetta eli ryskää pyöritettiin käsin tai myöhemmin hevoskierron avulla. Museoalueen ulkopuolelle sijoitettuun maatalouskonemuseoon on tallennettu maataloudessa käytettyjä koneita.

Kirkonmäellä sijaitseva viljamakasiini, nykyinen Esinemuseo, on rakennettu vuonna 1840. Maanviljelijä Jalmari Maunolan kuva on ripustettu makasiinin seinälle. Syystäkin, sillä tämä innokas keräilijä lahjoitti oman kokoelmansa museolle. Esinemuseoon on kerääntynyt vuosikymmenien aikana runsaasti Asikkalasta kerättyjä vanhoja tarve-esineitä.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Kirkkotie, Asikkalan kirkonkylä, Asikkala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Antin Automuseo tuli lehmien tilalle – entisöidyt autot täyttävät navetan

LUE MYÖS: Danielson-Kalmarin huvila on Asikkalan kuuluisan kesäasukkaan koti

LUE MYÖS: Päijät-Hämeen ilmailumuseosta löytyy harvinaisuuksiakin

LUE MYÖS: Suomen vapaa-ajan kalastusmuseo – kalastaja Pylvänäisellä on ollut iso merkitys

LUE MYÖS: Tupalan talomuseo on Hemmo Honkalan silmäterä

LUE MYÖS: Urajärven kartano on eräs Suomen vanhimmista kartanomuseoista, mutta myös yksi hienoimmista

LUE MYÖS: Vääksyn kanava on Suomen vilkkain veneilykanava

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.