Tupalan talomuseo on Hemmo Honkalan silmäterä

PÄIJÄT-HÄME / ASIKKALA – Hemmo Honkala on ylpeä museostaan. Ja niin pitääkin! Onhan kyseessä melkoinen harvinaisuus. Hemmo on vaalinut kotinsa arvokkaita aarteita jo vuosikymmenien ajan. Asikkalan Myllykselässä sijaitseva Tupalan talomuseo muodostaa perinteisen umpipihan, jotka olivat vielä 100 vuotta sitten yleisiä Suomessa. Nyt alkuperäisinä niitä on enää perin harvassa.

Tupalan tila on ollut samalla suvulla 1500-luvulta alkaen. Hemmo Honkala on 19. sukutilan isäntä. Hän on asunut lapsena museon päärakennuksessa. Kun Hemmon isä Otto rakensi perheelleen uuden, jäi tilan vanha päärakennus vuosiksi asumattomaksi.

Vuonna 1974 18-vuotias Hemmo pyysi luvan isältään muuttaa vuoden 1871 päärakennus museoksi. Lupa tuli ja nuorimies ryhtyi toimeen. Koska rakennuksessa oli asuttu viimeksi 1960-luvulla, oli taloon tehty nykyaikaisia muutoksia, muun muassa sähköt oli saatu. Hemmo palautti rakennuksen siihen asuun, millainen se oli 100 vuotta sitten isoisän aikana. Muun muassa hirret otettiin näkyviin. Pari vuotta meni ennallistamistöissä ennen kuin museo avasi ovensa.

Tupalan talomuseossa kaikki on alkuperäistä, ei pelkästään rakennukset, vaan myös kaikki huonekalut, työkalut ja käyttöesineet ovat talon omia. Mitään ei ole tuotu muualta. Talo onkin täynnä suvun muistoja kirjoja ja valokuva-albumeja myöten. Löytyypä museosta käytössä ollut ruumislautakin. Vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta.

Taitekattoisen päärakennuksen lisäksi talomuseoon kuuluu useita muitakin rakennuksia, muun muassa mallassauna ja läpiajettava aittarakennus. Erityisen ylpeä Hemmo on riihen yhteydessä olevasta hevoskierrosta, sillä se on yhä täysin toimintakuntoinen.

Tupalan tilan arvo on ymmärretty muuallakin. Esimerkiksi päärakennus on haluttu ostaa Helsingin Seurasaareen. Hemmo totesi jo lapsena käydessään katsomassa Seurasaaren vanhoja rakennuksia, miten hänellä on kotona ihan oma museo.

TUPALAN TALOMUSEO

Osoite: Myllykseläntie 244, Iso-Äiniö, Asikkala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.