Suomen vapaa-ajan kalastusmuseo – kalastaja Pylvänäisellä on ollut iso merkitys

PÄIJÄT-HÄME / ASIKKALA – Tuossa on sinulle hyvä uistin, sanoi Toivo Pylvänäinen ystävälleen Lauri Rapalalle, toiselle innokkaalle kalamiehelle. Kelpo uistin tulikin tarpeeseen, sillä Laurilla oli iso perhe elätettävänään. Vääksyn Päijänne-talon tiloissa kerrotaan näiden kahden kalamiehen mielenkiintoinen tarina.

Nykyisin Rapala on maailmankuulu tuotemerkki. Kaikki sai alkunsa ennen sotia. Lauri Rapala (1905-1974) alkoi valmistaa uistimia ensin omaan käyttöönsä. Käsityönä valmistetut uistimet tulivat vähitellen kuuluisiksi. Suomalaisten vapaa-aika lisääntyi ja sitä myötä myös vapaa-ajankalastusharrastus, mikä lisäsi uistinten kysyntää kotimaassa.

Laurin pojat tulivat isänsä avuksi ja pian alkoi uistimien teollinen toiminta. Kotimaan markkinoiden jälkeen valloitettiin ensin Pohjoismaat. Sen jälkeen oli vuorossa Yhdysvallat. Menestyksen takeena oli myös erikoinen sattuma. Vuonna 1962 Life-lehden kansijuttuna oli Marilyn Monroen kuolema. Kaikkien aikojen myydyimmän Life-lehden numerossa oli tarina mainiosta Rapalan uistimista. Artikkeli antoi ennennäkemättömän näkyvyyden suomalaiselle laatutuotteelle.

1990-luvulla suurin osa Rapalan perheenjäsenistä myi osuutensa kansainväliselle yritykselle.

Pylvänäinen asui erakkona Päijänteellä pienellä saarella lähes 40 vuotta. Ehtipä hän olla pitkään jopa kadoksissa. Sukulaiset uskoivat hänen hukkuneen. Mutta niin vain onnekkaan sattuman avulla Lauri löydettiin kotisaareltaan. Toivo oli mestarikalastaja ja erinomainen vaappujentekijä. Ilman hänen vaappujaan ei ehkä Rapalan menestystarinasta olisi koskaan tullut tottakaan.

Kalastusmuseossa voi perehtyä Toivon ja Laurin elämäntarinan ohella vapaa-ajankalastuksen historiaan ja nykypäivään. Museossa kerrotaan myös maailman pisimmästä yhtenäisestä kalliotunnelista, 120 kilometriä pitkästä Päijänne-tunnelista. Sen avulla puhdasta vettä johdetaan pääkaupunkiseudulle. Museossa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä.

SUOMEN VAPAA-AJAN KALASTUSMUSEO

Osoite: Meijerintie 1, Vääksy, Asikkala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Antin Automuseo tuli lehmien tilalle – entisöidyt autot täyttävät navetan

LUE MYÖS: Danielson-Kalmarin huvila on Asikkalan kuuluisan kesäasukkaan koti

LUE MYÖS: Asikkalan kotiseutumuseon eräs erikoisuus on monet erilaiset kattomateriaalit

LUE MYÖS: Päijät-Hämeen ilmailumuseosta löytyy harvinaisuuksiakin

LUE MYÖS: Tupalan talomuseo on Hemmo Honkalan silmäterä

LUE MYÖS: Urajärven kartano on eräs Suomen vanhimmista kartanomuseoista, mutta myös yksi hienoimmista

LUE MYÖS: Vääksyn kanava on Suomen vilkkain veneilykanava

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.