Urajärven kartano on eräs Suomen vanhimmista kartanomuseoista, mutta myös yksi hienoimmista

PÄIJÄT-HÄME / ASIKKALA – Kiitos ja kumarrus kahdelle taholle! Ensin Heidemanin sisaruksille, kun testamenttasivat arvokkaan kotinsa Suomen muinaismuistoyhdistykselle museotoimintaa varten. Yhdistys luovutti Urajärven kartanon Museovirastolle, joka kuitenkin päätti 2015 sulkea sen. Niinpä toinen kumarrus menee Urajärven Kartanon Ystäville, joka halusi pitää sulkemisuhan alla olleen kartanomuseon avoinna yleisölle.

Urajärven kartano kuului baltiansaksalaiselle Heideman-suvulle 1600-luvulta lähtien. Everstiluutnantti Georg Heideman osti kartanon vuonna 1672. Tila pysyi suvun hallussa vuoteen 1917. Viimeiset omistajat olivat Lilly (1849-1917) ja Hugo (1851-1915) von Heideman. Musiikkia ja runoutta harrastanut pikkuveli oli koulutukseltaan juristi. Hugo ehti edustaa sukuaan myös Venäjän vallan aikana säätyvaltiopäivillä. Sisko Lilly toimi koulussa englannin kielen opettajana.

Kartanon kaksikerroksinen päärakennus valmistui 1806. Toinen kerros oli Lillyn ja Hugon aikana asumaton. He olivat sisustaneet tunnelmallisen kodin hyvin kauniisti. Ajatus museotoiminnasta tuli ajankohtaiseksi, koska molemmat pysyivät naimattomina eikä siten heillä ollut perillisiä. Lilly ja Hugo olivat itsekin kiinnostuneita historiasta. Sisarukset perustivat oman museossa jo elinaikanaan kartanon sivurakennukseen. Sinne on tallennettu suvun esineistöä.

Pysäköintialueen kupeessa sijaitsee kartanon vanha kivinavetta. Kartanon puistoalue on myös kunnostettu. Polkua pitkin pääsee Valhalla-nimiselle näköalapaikalle, jonne pystytettiin 1900-luvun alkuvuosina puolikaaren muotoinen pylväikkö.

Lilly kuoli vuonna 1917, pari vuotta myöhemmin kuin veljensä. Urajärven avautuessa yleisölle vuonna 1928, siitä tuli eräs Suomen vanhimmista kartanomuseoista. 2000-luvulla tehtyjen kunnostustöiden jälkeen Urajärven kartano on upeassa kunnossa. Empiretyylisen päärakennuksen sisustus on pidetty sellaisena, mitä se oli 1900-luvun alussa. Salin seinät hehkuvat nyt yhtä punaisina kuin Lillyn ja Hugon aikana.

Museoon tutustutaan oppaan johdolla. Alueella on myös suosittu kahvila.

URAJÄRVEN KARTANO

Osoite: Kartanotie, Urajärvi, Asikkala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Antin Automuseo tuli lehmien tilalle – entisöidyt autot täyttävät navetan

LUE MYÖS: Danielson-Kalmarin huvila on Asikkalan kuuluisan kesäasukkaan koti

LUE MYÖS: Asikkalan kotiseutumuseon eräs erikoisuus on monet erilaiset kattomateriaalit

LUE MYÖS: Päijät-Hämeen ilmailumuseosta löytyy harvinaisuuksiakin

LUE MYÖS: Suomen vapaa-ajan kalastusmuseo – kalastaja Pylvänäisellä on ollut iso merkitys

LUE MYÖS: Tupalan talomuseo on Hemmo Honkalan silmäterä

LUE MYÖS: Vääksyn kanava on Suomen vilkkain veneilykanava

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.