Vääksyn kanava on Suomen vilkkain veneilykanava

PÄIJÄT-HÄME / ASIKKALA – Asikkalan kuntakeskus Vääksy on kaunista matkailualuetta. Jääkauden muokkaama harjumaisema järvineen houkuttelee pysähtymään. Kannattaa poiketa myös Vääksyn tasokkaisiin museoihin. Vanhan Vääksyn puolella sijaitsevat Kalastusmuseo, Myllymuseo ja Danielson-Kalamarin huvila ovat tutustumisen arvoisia.

Lyhyen ajomatkan päässä keskustasta sijaitsee Asikkalan kotiseutumuseo ja kahdeksan kilometriä pitkä luonnonkaunis Pulkkilanharju, jonka saarijono on yhdistetty kolmella sillalla.

Oma nähtävyys on myös Suomen vilkkain veneilykanava, Vääksyn kanava. Runsaan kilometrin pituinen vesiväylä yhdistää Vesijärven Päijänteeseen. Sen avulla lahtelaiset veneilijät pääsevät siirtymään Päijänteelle.

Alun perin Vääksyn kanava rakennettiin teollisuuden tarpeisiin. Suunnittelu sai alkunsa, kun päätettiin rakentaa rautatieyhteys Riihimäeltä Pietariin Lahden kautta. Kanavan avulla rakennettu vesiyhteys sisämaasta Lahteen mahdollisti tavarakuljetukset rannikon teollisuuskeskuksiin.

Kun maata koettelivat 1860-luvulla pahat katovuodet ja ruokapula, päätettiin rakentaminen aloittaa valtion hätäaputyönä vuonna 1868. Vain kolme vuotta myöhemmin väylä voitiin avata liikenteelle.

Liikenne alkoi kasvaa kanavalla siinä määrin, että sitä piti 1900-luvun alkuvuosina parantaa. Kanavan mutkia suoristettiin, jotta isommatkin alukset mahtuisivat kulkemaan järveltä toiselle. 1970-luvulla kanavan kääntösilta korvattiin läppäsillalla. Nyt kanavan länsipäässä sijaitsee kiinteä valtatiesilta.

Vesijärven ja Päijänteen välinen korkeusero on noin kolme metriä, joten kanavaan riittää vain yksi sulku. Väylää voivat käyttää enintään 35 metriä pitkät, 8 metriä leveät ja syväykseltään 2,4 -metriset alukset.

Huippuvuosina sulutuksia oli vuodessa yli 7 000. Maatieliikenteen suosion kasvaessa sulutuksien määrä alkoi laskea. Silti yhä nykyisinkin kesän aikana kanavassa sulutetaan tuhansia huviveneilijöitä.

VÄÄKSYN KANAVA

Osoite: Vääksy, Asikkala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Antin Automuseo tuli lehmien tilalle – entisöidyt autot täyttävät navetan

LUE MYÖS: Danielson-Kalmarin huvila on Asikkalan kuuluisan kesäasukkaan koti

LUE MYÖS: Asikkalan kotiseutumuseon eräs erikoisuus on monet erilaiset kattomateriaalit

LUE MYÖS: Päijät-Hämeen ilmailumuseosta löytyy harvinaisuuksiakin

LUE MYÖS: Suomen vapaa-ajan kalastusmuseo – kalastaja Pylvänäisellä on ollut iso merkitys

LUE MYÖS: Tupalan talomuseo on Hemmo Honkalan silmäterä

LUE MYÖS: Urajärven kartano on eräs Suomen vanhimmista kartanomuseoista, mutta myös yksi hienoimmista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.