Baddingin kioski saa monet pysähtymään ja muistelemaan

VARSINAIS-SUOMI / SOMERO – Varaudu pysähtymään! Tienvarsiopaste tulee juuri ennen kuuluisaa Baddingin kioskia. Monet paikalle pysähtyneet eivät välttämättä pysähdy vain kahvikupposen takia, vaan somerolaisen oman pojan Rauli ”Badding” Somerjoen (1947-1987) innoittamana.

Itse kuuluisassa laudoista kyhätyssä kioskissa ei ole juurikaan mitään katsottavaa. Vastaavanlaisia nopeasti rakennettua kioskeja oli paljon vuosikymmeniä sitten Suomessa. Somerjoen perheen alkuperäisellä paikalla sijaitseva kioski tekee kuitenkin poikkeuksen, koska siihen liittyy aimo annos nostalgiaa perheen muusikkokuuluisuuden ansiosta.

Baddingin kioski sijaitsee Somerolla Someron Hirsjärven kylässä (Helsingintie 925) noin yhdeksän kilometriä Someron keskustasta ja noin viisi kilometriä Somerniemeltä. Paikalle on tehty suuren suosion ansiosta laaja parkkialue vessamahdollisuuksineen. Nostalginen kioski on kunnostettu ja sisustettu vaatimattomasti 1970-luvun rekvisiitalla.

Varsinainen myynti tapahtuu vieressä olevasta nykyaikaisesta kioskivaunusta. Myytävänä on myös Baddingiin liittyvää muistoesineistöä, kuten paitoja, pinssejä, kirjoja ja kortteja.

Somerjoen perheen kioski oli suosittu kokoontumispaikka jo 1960-luvulla. Paikallinen nuoriso viihtyi täällä. Raulin vanhemmat Gunnar ja Elina perustivat kioskin vuonna 1962. Perhe asui lähellä ja sairaseläkkeellä olevan isän perhe tarvitsi lisäansioita. Isä Gunnar ehti olla vain vuoden mukana, sillä hän kuoli pian kioskin perustamisen jälkeen. Äiti ja lapset hoitivat pientä perheyritystä vuoteen 1975. Raulikin oli mukana toisinaan auttamassa, tosin oman tien kulkijaksi todettu nuorukainen hurahti musiikkiin jo perin varhain.

Somerjoen perheen luopuessa kioskin pitämisestä, rakennus jäi kuitenkin tienvarteen ja samalla ilkivallan myötä ränsistyen. Kymmenen vuotta myöhemmin kioski päätettiin avata uudestaan. Someron Yrittäjät organisoivat toiminnan Somerjoen perikunnan suostumuksella. Kioskia alettiin kutsua nimellä Paratiisi. Nykyisin nimikilvessä lukee kioskin alkuperäinen nimi Somerjoen Kioski.

39-vuotiaana kuollut Badding on haudattu Someron hautausmaalle.

BADDINGIN KIOSKI

Osoite: Helsingintie 925, Hirsjärvi (Somero).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hiidenlinnasta on tullut koko perheen matkailukohde – täältä lähtee jokainen hymyssä suin kotiin

LUE MYÖS: Mäkilän traktorimuseo perustuu veljesten intohimoiseen harrastukseen

LUE MYÖS: Someron pitäjänmakasiineihin on tallennettu runsaasti talonpoikaiskulttuuria

LUE MYÖS: Someron Sauhutupamuseo on aito savupirtti

LUE MYÖS: Someron Savenvalajanmuseo on alkuperäisellä paikalla

LUE MYÖS: Someron Torppamuseo esittelee havainnollisesti 1800-luvun loppupuolen maalaiselämää

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.