Mäkilän traktorimuseo perustuu veljesten intohimoiseen harrastukseen

VARSINAIS-SUOMI / SOMERO – Intohimo on vaatimaton sana kuvaamaan Pekka ja Heikki Mäkilän veljesten harrastusta. Vaikka ei olisi traktoreista järin innostunut, tekee Mäkilän traktorimuseo vierailijaan suuren vaikutuksen. Eikä nähtävänä ole pelkästään vanhoja moottorivetäjiä, vaan kokoelmaa ovat kartuttaneet lukuisat maamoottorit, hevostyökalut ja puimakoneet sekä vanha höyrykonekin.

Traktoreita on toista sataa. Alussa oli käytössä vain yksi kivinavetta. Vaikka esittelyhalleja on nyt jo kolme, alkavat nekin täyttyä.

Useimmat traktorit ovat vuosilta 1925-1960. Monet valmistusmaat ovat edustettuina: Venäjä, Tshekkoslovakia, Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Saksa. Joukossa on harvinaisuuksiakin, mutta Mäkilän veljeksille jokainen traktori on yhtä arvokas. Tärkein lienee sittenkin veljesten isän hankkima sininen Fordson Major vuodelta 1946. Kyseinen amerikkalaisvalmisteinen traktori oli aikanaan uutuus kumipyörineen. Aluksi viljelijät eivät vakuuttuneet lainkaan kumipyöristä. Pojat pääsivät ajelemaan isän Majorilla jo kymmenvuotiaina.

Suurin osa hankituista traktoreista on lähiseudulta. Välillä keräilymatka on ulottunut kauemmaksikin. Useimmat traktorit ovat olleet aivan romuja, kuusen alta löydettyjä. Perusteellisen ehostuksen jälkeen kaikki traktorit saadaan käynnistyskuntoon. Osat puhdistetaan ja pinta saa uuden maalin, mutta pienemmät lommot jätetään oikaisematta. Kyse on ja veljesten intohimoisesta harrastuksesta, halusta roplata vanhoja koneita.

Osa museokävijöistä on alan todellisia asiantuntijoita. Vieraita on saapunut ulkomaita myöten. Mäkilän traktorimuseon vuotuinen Ol Hollil -kesätapahtuma paisui vuosi vuodelta. Silloin on esitelty kotieläimiä, perinneruokia ja vanhoja työtapoja. Halukkaat ovat päässeet kokeilemaan suosikkitraktorillaan ajamista. Kesätapahtuman juhlapuhujat ovat olleet ministeritasoa.

MÄKILÄN TRAKTORIMUSEO

Osoite: Käriläntie 10, Pyöli, Somero.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Baddingin kioski saa monet pysähtymään ja muistelemaan

LUE MYÖS: Hiidenlinnasta on tullut koko perheen matkailukohde – täältä lähtee jokainen hymyssä suin kotiin

LUE MYÖS: Someron pitäjänmakasiineihin on tallennettu runsaasti talonpoikaiskulttuuria

LUE MYÖS: Someron Sauhutupamuseo on aito savupirtti

LUE MYÖS: Someron Savenvalajanmuseo on alkuperäisellä paikalla

LUE MYÖS: Someron Torppamuseo esittelee havainnollisesti 1800-luvun loppupuolen maalaiselämää

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.