Hiidenlinnasta on tullut koko perheen matkailukohde – täältä lähtee jokainen hymyssä suin kotiin

VARSINAIS-SUOMI / SOMERO – Nyt olen vaimoni kanssa eläkkeellä ja koko linna rantasaunoineen olisi myytävänä. Haluatko ostaa, utelee lupsakka Reino Koivuniemi.

Somerolaisen taiteilijan yllättävä tekemä tarjous vuosia sitten ei johtanut kauppoihin. Sen sijaan Sami Uotila, Vihti Ski Centerin rinnekeskusyrittäjä, tarttui tarjoukseen vuonna 2013. Sen jälkeen alkoikin tapahtua alueella paljon mielenkiitoista.

Mennään kuitenkin ensin ajassa taaksepäin.

Aluksi oli vain pähkähullu idea. Koivuniemi halusi rakentaa itselleen ja vaimolleen komean linnan keskelle somerolaista erämaata. Kivestä ja betonista rakennettavaan linnaan tulisi tornit ja kaikki. Rahakaan ei ollut, mutta Koivuniemi ideoi linnaansa yksityiskohtia myöten. Ravintolan ovimiehen hommat saivat jäädä. Rakennustyöt aloitettiin 1986 ja valmista tuli liki kymmenen vuotta myöhemmin.

Koville otti. Urakka, yli 300 neliötä ja kolme kerrosta, oli yhdelle miehelle melkoinen, lopputulos kuitenkin huikea. Vastaavaa ei ole Suomessa. Graniittilinnan sisätiloissa, lattiasta kattoon, on upeita isoja puuveistoksia ja Kalevala-henkisiä reliefejä. Huonekaluja myöten kaikki on linnanherran itsensä rakentamia.

Taitavan rakentajan ja itseoppineen taiteilijan luomus on herättänyt paljon kiinnostusta. Vilkkaimpina kesinä vierailijoita on ollut tuhansia. Erikoisesta taiteilijakodista tuli paikkakunnan suosituin nähtävyys. Hiidenlinna on ollut eläkeläisryhmien ja taiteenystävien suosiossa.

Syystäkin Reino Koivuniemeä on tituleerattu Vuosituhannen somerolaiseksi.

Hiidenlinna sijaitsee syrjäkulmilla Someron Somerniemellä metsän keskellä Särkjärven rannalla. Jykevä korpilinna ei riittänyt Koivuniemelle. Hän rakensi pihapiiriin vielä kahdeksankulmaisen talon eläkepäiviä varten. Järvenrantaan nousi hirsisauna. Portin pielessä on lappilainen niliaitta. Se nousi paikoilleen, kun ensimmäinen lapsenlapsi syntyi. Onpa samalla tontilla vielä tyttärenkin asunto.

Ja sitten tähän päivään.

Omistajavaihdoksesta huolimatta Koivuniemen pariskunta jäi asumaan Hiidenlinnan vieressä sijaitsevaan kotitaloonsa, Ukkohiisiin. Uuden omistajan Sami Uotilan myötä kohteesta on haluttu tehdä koko perheen nähtävyys. Lapsille on tarjolla omaa ohjelmaa. Koivuniemen kivilinnan ympärille avattiin Sisumetsän Seikkailupuisto.

” Eritasoiset seikkailuradat kulkevat kauniissa Kalevala-henkisessä ”viidakkomaisessa” koskemattomassa luonnossa ja sisältävät vaijeriliukuja, kiipeilyosioita sekä Tarzan-hypyn! Sisumetsään on tehty hyvin poikkeava jo 2-vuotiaista alkaen soveltuva seikkailurata. Erikoisuutena viiden metrin korkeuteen rakennettu kaikille avoin terassi, jolta pääsee riippusiltoja pitkin näköalapaikoille.”

Eikä tässä vielä kaikki.

”Pihapiiristä löytyvässä Ski-museossa on ainoana Suomessa mittava katsaus laskettelun ja alppihiihdon historiikkiin; välineitä, historiaa, lehtileikkeitä yms. Esillä myös ensi kertaa Kalle Palander legendaarinen MM-kulta Vail-99 ja voittosukset sekä Kitzin voitto 2003 sukset ja palkinnot.”

Ja tässäkin vain osa elämyspuiston monipuolisesta tarjonnasta. Loppu selviää, kun menee paikalle.

HIIDENLINNA JA SISUMETSÄN SEIKKAILUPUISTO

Osoite: Hiidenharjuntie 61, Somerniemi (Somero).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Baddingin kioski saa monet pysähtymään ja muistelemaan

LUE MYÖS: Mäkilän traktorimuseo perustuu veljesten intohimoiseen harrastukseen

LUE MYÖS: Someron pitäjänmakasiineihin on tallennettu runsaasti talonpoikaiskulttuuria

LUE MYÖS: Someron Sauhutupamuseo on aito savupirtti

LUE MYÖS: Someron Savenvalajanmuseo on alkuperäisellä paikalla

LUE MYÖS: Someron Torppamuseo esittelee havainnollisesti 1800-luvun loppupuolen maalaiselämää

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.