Someron Savenvalajanmuseo on alkuperäisellä paikalla

VARSINAIS-SUOMI / SOMERO – Kalle Männistö oli viimeinen. Siihen päättyi yli 100 vuotta kestänyt yhtäjaksoinen savenvalantaperinne Someron Kultelassa. Kalle kuoli vuonna 1974. Perinteen aloittaja oli Johan August Roos. Hän perusti Kultelan ensimmäisen verstaan vuonna 1869. Roosien savenvalajasuku jatkoi töitä kolmessa sukupolvessa. Heidän lisäkseen tuli Kutelaan myös muita saman alan yrittäjiä.

Kalle pääsi Roosin verstaaseen oppipojaksi heti rippikoulun jälkeen. Nuorimies ei saanut palkkaa, mutta talo tarjosi opin ohella ruuan. Vasta aikuisiässä Kalle alkoi saada rahaa tekemästään työstään. Männistö työskenteli Roosin verstaassa viisitoista vuotta, kunnes päätti perustaa oman verstaan. Paikka löytyi Hämeen Härkätien varrelta, paikasta, missä Kallen verstas seisoo yhä vieläkin.

Kultelan saviastiateollisuus oli laajimmillaan 1920-luvulla. Sitä seurannut yleismaailmallinen lama-aika synnytti vaikeuksia. Sotavuosina ja heti sen jälkeen savenvalajilla meni jälleen hyvin, sillä kaupoissa oli niukasti taloustavaraa. 1950-luvulle tultaessa käsintehdyt saviastiat olivat yhä muodissa. Kysynnän kasvaessa myös Kalle Männistö laajensi tuotevalikoimaansa. Hänen verstaassaan valmistettiin perinteisten astioiden ohella muun muassa maljakoita ja kolpakoita.

Ajan myötä Kutelan savenvalajat alkoivat vähetä. Lopulta vain Männistö oli jäljellä. Hänestä tuli paikallinen erikoisuus ja osin myös valtakunnan julkkis. Monet kävivät ottamassa oppia alan mestarilta. Viimeisinä elinvuosinaan syntyi ajatus verstaan museoimisesta.

Mestarin kuoleman jälkeen Kallen perilliset luovuttivat verstaan irtaimistoineen Somero-Seuralle. Yhdistyksen toimesta verstas kunnostettiin ja avattiin yleisölle. Jos on kiinnostunut näkemään somerolaista käsityöperinnettä, kannattaa ottaa yhteyttä Somero-Seuran yhteyshenkilöihin.

SAVENVALAJANMUSEO

Osoite: Hämeen Härkätie 277, Somero.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Baddingin kioski saa monet pysähtymään ja muistelemaan

LUE MYÖS: Hiidenlinnasta on tullut koko perheen matkailukohde – täältä lähtee jokainen hymyssä suin kotiin

LUE MYÖS: Mäkilän traktorimuseo perustuu veljesten intohimoiseen harrastukseen

LUE MYÖS: Someron pitäjänmakasiineihin on tallennettu runsaasti talonpoikaiskulttuuria

LUE MYÖS: Someron Sauhutupamuseo on aito savupirtti

LUE MYÖS: Someron Torppamuseo esittelee havainnollisesti 1800-luvun loppupuolen maalaiselämää

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.