Enkelipuisto on kansantaiteilija Kyösti Iitin mielikuvituksen ja kädentaidon synnyttämä

VARSINAIS-SUOMI / PÖYTYÄ – Kun on supliikkimies, jolla on sekä hulvaton mielikuvitus että mainio kädentaito, niin mitä syntyy. Pöytyän Kaitoonmäellä sijaitsee ITE-taiteilija Kyösti Iiitin ihmemaa, Enkelipuisto. Kyseessä on eräs Varsinais-Suomen kiehtovimmista matkailunähtävyyksistä.

Jo saapuminen taiteilijan veistosparatiisiin on vaikuttava. Vastassa on sisäänkäyntiä vartioiva korkealle ripustettu suurikokoinen Suojelusenkeli. Sen Kyösti teki auto-onnettomuudessa menehtyneen veljensä Sakarin muistoksi.

Nimensä mukaisesti Enkelipuistossa on lukuisa määrä enkeliveistoksia. Yksi on elämän lokikirjaa tutkiva Merenkulkijoiden suojelusenkeli. Eräs on Motoristien Enkeli.

Enkeleitten lisäksi puistossa on käytetty veistosten aiheena eläimiä, erityisesti lintuja, ihmishamoja, muun muassa urheilijoita ja tunnettuja julkisuuden henkilöitä. Yhteistä kaikille veistoksille on kierrätysmateriaali, pääasiassa ruostumaton teräs. Hevosenkenkiäkin on uusiokäytetty tuhansittain. Pelkästään Eiffel-tornissa on parisen tuhatta hevosenkenkää.

Kyösti eli ”Kössi” on tehnyt ITE-taidetta vuodesta 1985 lähtien – aluksi työuransa ohella ja myöhemmin kiihtyvällä vauhdilla eläkkeelle jäätyään. Taito luoda metallista taidokkaita veistoksia perustuu Kyöstin ammattitaitoon levyseppänä. Tosin myöhemmin elanto irtosi ammattihierojana.

Mielikuvitukselliset ja auringonpaisteessa välkehtivät metalliveistokset ovat sellaisenaan mielenkiintoista katseltavaa, mutta niihin liittyy kaikkiin aina myös Kyöstin kertoma tarina. Vaikka jokainen taideteos on syntynyt ilman tarkkaa ennakkosuunnitelmaan, niillä jokaisella on jokin tarkoitus. Romumetalli taipuu haluttuun muotoon, missä symboliikka on vahvasti mukana.

Enkelipuiston keskellä on puolenhehtaarin ”järvi” poukamineen ja siltoineen. Kyösti on sen itse kaivanut. Kaivuu-urakkaan meni kymmenisen vuotta. Veistokset on sijoitettu harkiten lammen ympärille.

Yksi ”veistos” on kirjaimellisesti ylitse muiden. Kansantaiteilija Iitti omistaa yhden Suomessa säilyneistä viidestä arkkitehti Matti Suurosen 1960-luvulla suunnittelemista Futuro-muovitaloista. Enkelipuistossa lentävää lautasta muistuttava talo on nostettu poikkeuksellisen korkealle metallijalkojen varaan. Jos pää kestää, on mahdollista kiivetä ylös ihmettelemään ufon sisätiloja ja katselemaan Enkelipuistoa yläilmoista.

Kyöstin rakentaman Enkelipuiston eräs erikoisuus on uurnalehto. Sen suojassa on turkulaisten tunteman oppaan Aiju von Schönemanin tuhkauurna.

Legendaarinen Turun tuomiokirkko-opas kuoli vuonna 2022 ja hän ehti esittää toiveensa päästä poismenonsa jälkeen kaupungin hälinästä luonnon rauhaan. Enkelipuisto teki aikoinaan suuren vaikutuksen Aijuun hänen vieraillessaan siellä. Aiju suhtautui kuolemaan omalla tavallaan. Olihan hänellä kotonaan olohuoneessa työkavereilta lahjana saatu ruumisarkkukin jo valmiina. Aijun lapset toivat tuhkauran äidin toivomuksen mukaisesti Enkelipuistoon.

Joutsenperhe siniristilippu selässään symboloi presidentti Sauli Niinistöä ja hänen perhettään. Sen sijaan jamaikalaisen reggaekuninkaan Bob Marleyn voi jopa tunnistaa sellaisenaan. Yksi veistos on veistetty poikkeuksellisesti kivestä sotaveteraaneja muistaen. Loch Nessin hirviö on tehty niittokoneen osista.

Alun perin puinen Lordi on saanut suojakseen metallikuoren hevosenkengistä. 100-vuotisen Suomen kunniaksi on ”leivottu” komea metallikakku. Maailman vahvin nalle on omistettu olympiavoittaja ja painonnostaja Kaarlo Kangasniemelle.

Enkelipuisto sijaitsee metsän siimeksessä Kyöstin lapsuusmaisemissa. Hän myös asuu alueella yhdessä puolisonsa kanssa. Niinpä Enkelipuistoon, toisen pihamaalle, ei ole sopivaa poiketa omin päin. Tutustuminen kohteeseen onnistuu, kun ottaa ensin puhelimitse yhteyttä taiteilijaan.

ENKELIPUISTO

Osoite: Kaitoonmäentie 200, Riihikoski (Pöytyä).

Puh: 040 5108437.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kuhankuonon rajakivi on Kurjenrahkan kansallispuiston suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Pöytyän kirkkomaisema on kulttuurihistoriallisesti merkittävä

LUE MYÖS: Pöytyän museopappila on poikkeuksellisen mahtipontinen

LUE MYÖS: Reppuniemen ulkomuseo sijaitsee suositun kesäteatterin kupeessa

LUE MYÖS: Riihipuoti on eräs Aurajoentien erikoisimmista nähtävyyksistä

LUE MYÖS: Vanha-Palikka saa legoharrastajan pään pyörälle – Velmeri Männikön oma legomaailma on hämmästyttävä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.