Reppuniemen ulkomuseo sijaitsee suositun kesäteatterin kupeessa

VARSINAIS-SUOMI / PÖYTYÄ – Reppuniemen ulkomuseoalue sijaitsee Turuntien varrella noin kilometrin päässä Pöytyän kirkolta. Paikka on tuttu monille ulkopaikkakuntalaisillekin suositusta kesäteatterista. Kaunis sijainti Aurajoen rannalla vanhojen rakennusten ympäröimä on idyllinen paikka kesäteatterille. Näyttämönä on Reppuniemen ulkomuseoalue pihapiireineen, katsomona luontaisesti nouseva rinnemaasto. Pöytyän kesäteatteri on saanut esiintyä täysille katsomoille.

Reppuniemen ulkomuseoalueella on rakennuksia 1700- ja 1800 -luvuilta. Talot eivät ole alkuperäisillä paikoillaan, vaan niitä on siirretty tänne 1960-luvulta alkaen. Nyt hirrestä tehtyjä rakennuksia on yhteensä kaksitoista: asuinrakennus, riihi, saha, savusauna, luhti, tuulimylly, savupirtti, paja, niittylato, kaksi aittaa ja 1700-luvun sotilastorppa. Viimeksi mainittu on eräs maakunnan vanhimpia.

Torppa edustaa aikaa, jolloin Ruotsi-Suomessa oli käytössä ruotujakolaitos. Tuulimylly on vuodelta 1806 ja sen vieressä sijaitsevat aitat ovat 1700-luvulta. Lähellä jokea sijaitseva paritupa luhteineen on sekin 1700-luvulta. Kengityssepän paja on museoalueen nuorin rakennus, vaikka sekin on rakennettu jo vuonna 1894. Osassa on yhä pärekatto.

Reppuniemen alueella on kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä maatalousmuseo. Nähtävänä olevat esineet ja koneet on saatu lahjoituksina pöytyäläisiltä maanviljelijöiltä. Esillä on rekiä, äkeitä, maamoottoreita, puimakoneita, heinäharavia ja sontakärryjä. Maatalouskoneet ovat olleet käytössä lähinnä 1800-luvun loppupuolella. Vanhimmat käsityökalut ovat vielä aikaisemmilta vuosilta. Joukossa on harvinaisuuksiakin. Entisaikoina tarvittavat työkalut tehtiin itse käsityönä.

Reppuniemessä on myös vanha suojeluskuntatalo, jota nykyisin kutsutaan nimellä Kyntäjäntupa. Se on paikallisten suosima juhlien pitopaikka.

REPPUNIEMEN ULKOMUSEO

Osoite: Turuntie 1047, Pöytyä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Enkelipuisto on kansantaiteilija Kyösti Iitin mielikuvituksen ja kädentaidon synnyttämä

LUE MYÖS: Kuhankuonon rajakivi on Kurjenrahkan kansallispuiston suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Pöytyän kirkkomaisema on kulttuurihistoriallisesti merkittävä

LUE MYÖS: Pöytyän museopappila on poikkeuksellisen mahtipontinen

LUE MYÖS: Riihipuoti on eräs Aurajoentien erikoisimmista nähtävyyksistä

LUE MYÖS: Vanha-Palikka saa legoharrastajan pään pyörälle – Velmeri Männikön oma legomaailma on hämmästyttävä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.