Pöytyän kirkkomaisema on kulttuurihistoriallisesti merkittävä

VARSINAIS-SUOMI / PÖYTYÄ – Pöytyän Aurajokilaakson kirkonkylä on pieni, mutta kulttuurihistoriallisesti merkittävä. Nykyisen kirkon läheisyydessä, tien toisella puolella, on erikoinen ja Suomessa erittäin harvinainen hirsirakenteinen hautausmaan aita. Sitä komistaa vielä hirsiaitauksen kaksi 1700-luvun lopun pyramidimallista porttirakennusta.

Ympyrämallisen kirkkomaan sisäpuolella on yhä nähtävänä muutama hauta risteineen. Puretun keskiaikaisen kirkon paikalla on muistokivi. Kirkkomaan vanhaan 1800-luvun viljamakasiiniin on kerätty vanhaa maatalousesineistöä.

Nykyisen kirkon pohjoispuolella sijainnut kirkko oli käytössä 1790-luvulle asti. Se tuli tarpeettomaksi, kun kuuluisan kirkonrakentaja Mikael Piimäsen puinen kirkkorakennus valmistui. Mikael oli toisen polven kirvesmies, sillä hänen isänsä Antti Piimänen oli myös tunnettu kirkonrakentaja.

Pöytyän keltaiseksi maalattu kookas kirkko on tyypiltään puinen pitkäkirkko, jossa on Piimäselle tyypillinen sipulinmallinen kellotorni. Kirkko valmistui vuonna 1793. Vanhaa kirkkotarhaa käytettiin hautaamiseen vuoteen 1834 asti, jolloin uusi hautausmaa perustettiin nykyisen kirkon eteläpuolelle.

Lähellä kirkkoa on Aarre Aaltosen veistämä Raivaajapatsas sekä kirkkomaalla saman taiteilijan sankaripatsas. Kirkkomäen arkkitehtonista arvoa lisää Alvar Aallon suunnittelema Pöytyän seurakuntatalo 1930-luvulta. Museovirasto luokittelee Pöytyän kirkkoympäristön valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Kirkkomäen kulttuurihistoriallista arvoa täydentää kirkon pohjoispuolelle vuonna 1802 valmistunut komea kaksikerroksinen pappila. Se toimii nykyisin kotiseutumuseona. Siellä on esillä myös Pöytyällä syntyneen kuvanveistäjän Aarre Aaltosen kipsiveistoskokoelma.

PÖYTYÄN KIRKKOMAISEMA

Osoite: Turuntie 1187, Pöytyä.

KARTTA

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Enkelipuisto on kansantaiteilija Kyösti Iitin mielikuvituksen ja kädentaidon synnyttämä

LUE MYÖS: Kuhankuonon rajakivi on Kurjenrahkan kansallispuiston suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Pöytyän museopappila on poikkeuksellisen mahtipontinen

LUE MYÖS: Reppuniemen ulkomuseo sijaitsee suositun kesäteatterin kupeessa

LUE MYÖS: Riihipuoti on eräs Aurajoentien erikoisimmista nähtävyyksistä

LUE MYÖS: Vanha-Palikka saa legoharrastajan pään pyörälle – Velmeri Männikön oma legomaailma on hämmästyttävä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.