Riihipuoti on eräs Aurajoentien erikoisimmista nähtävyyksistä

VARSINAIS-SUOMI / PÖYTYÄ – Moni poikkeaa vakioasiakkaana, osa ensimmäistä kertaa sattumalta. Jälkimmäisiä odottaa sisätiloissa melkoinen yllätys. Vanha kyläkauppa on edelleenkin kauppa, mutta ei ihan sellainen, mitä odottaisi näkevän syrjässä maaseudulla.

Pöytyän Riihikoskella sijaitseva Riihipuoti on ollut jo vuosien ajan eräs Aurajoentien erikoisimmista nähtävyyksistä ja ostospaikoista. Eksoottinen Riihipuoti ei suuremmin itseään mainosta. Eikä tarvitsekaan, sillä puskaradio on toiminut markkinointikanavana mainiosti.

Kaikki sai alkunsa jo 1980-luvulla, kun pariskunta Eeva ja Hannu Saari päättivät ostaa myyntiin tulleen vanhan kauppakiinteistön. Eeva on koulutukseltaan hortonomi ja Hannu LVI-alan insinööri. Molemmilla oli työpaikat Turussa, kun heistä tuli vanhan kaupparakennuksen omistajia.

Tilat asumiseen järjestyi kaupan toisesta päädystä. Muuten pariskunnalla ei ollut aluksi tarkkaa suunnitelmaa, mitä omistamansa kaupan tiloissa voisi järjestää.

Eeva alkoi pitää piha-alueella taimimyymälää myymällä kotimaisia puuvartisia puutarhakasveja. Seuraavaksi myytäväksi tuli paikallisia tuotteita ja lahjatavaroita. Alkuaikoina syntyi myös idea myydä oman myllyn jauhamia lisäaineettomia luomuviljatuotteita. Tai vielä siinä vaiheessa 1980-luvulla sanaa luomua ei vielä oikeasti käytettykään. Pöytyän Riihipuoti olikin eräs Suomen ensimmäisistä luomutuotteiden valmistajista ja myyjistä.

Osa hakee Riihipuodin luomutuotteita paikanpäältä, mutta vuosien aikana suosituille tuotteilla on tullut useita jälleenmyyjiä ympäri Suomen. Toiminnan laajentuessa tuli myös aika käydä pankinjohtajan juttusilla, sillä Saaren pariskunta kunnosti omistamansa myllyn vastaamaan nykyajan tarpeita.

Riihipuodissa myytävien tuotteiden lista on pitkä. Jo pelkästään enkeliaiheisten lahjatavaroiden määrä on monipuolinen.

Riihipuoti kertoo omista tuotteistaan näin ”Kotimaiset hauskat ja ekologiset tiskirätit – Afrikkailaiset käsityöt – Suloiset Diddl -tuotteet – Mieletön valikoima laadukkaita palapelejä – Paljon lasten puuhakirjoja – Top Model -suunnittelutuotteet – Enkelin eväspussin lahjatavarat – Erilaisia pulmapelejä – Maikon käsitöitä jne.”…Oheiset valokuvat kertovat paljon.

Riihipuodin myymälästä voi myös ostaa itse tehtyjä perinnemakeisia. Esimerkiksi lakritsia, joka tehdään omista jauhoista. Marjamakeisten väri ja maku saadaan aidoista marjoista.

Riihipuotia ei pidä sekoittaa Riihikosken keskustassa sijaitsevaan Vanhaa Vehnämyllyyn. Se on ollut muun muassa vanhan tavaran kauppa ja kesäkahvila.

RIIHIPUOTI

Osoite: Turuntie 596, Riihikoski (Pöytyä).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Enkelipuisto on kansantaiteilija Kyösti Iitin mielikuvituksen ja kädentaidon synnyttämä

LUE MYÖS: Kuhankuonon rajakivi on Kurjenrahkan kansallispuiston suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Pöytyän kirkkomaisema on kulttuurihistoriallisesti merkittävä

LUE MYÖS: Pöytyän museopappila on poikkeuksellisen mahtipontinen

LUE MYÖS: Reppuniemen ulkomuseo sijaitsee suositun kesäteatterin kupeessa

LUE MYÖS: Vanha-Palikka saa legoharrastajan pään pyörälle – Velmeri Männikön oma legomaailma on hämmästyttävä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.