Etelä-Karjalan museon parasta antia on Viipuria esittävä pienoismalli

ETELÄ-KARJALA / LAPPEENRANTA – Komea vanhaa Viipuria esittävä pienoismalli on Etelä-Karjalan museon katseenvangitsija. 1980-luvulla valmistunut käsityötaidon mestariteos on kooltaan ja tarkkuudeltaan pienoismallien eliittiä ja Etelä-Karjalan museon parasta antia. Aika on pysäytetty loppukesään 1939 ennen talvisodan alkamista. Mittakaava on 1:500. Viimeisen kunnostuksen jälkeen teos on entistä hienompi.

Tarkkasilmäinen huomaa, miten raitiovaunut aikoinaan kulkivat Viipurinkin kaduilla. Helsingin ja Turun lisäksi Viipuri kuuluu niihin suomalaisiin kaupunkeihin, missä on ollut raitiovaunuliikennettä.

Lappeenrannan Linnoitusalueen kärjessä sijaitsevan Etelä-Karjalan museon erottaa muista alueen empire-tyylisistä rakennuksista. Museo on entisissä tykkivarikon tiloissa. Rakennusmateriaalina on kalkkipitoinen kivi. Huonojalkaisella on haastetta kävellä epätasaista mukulakivikatua pitkin kalkkikivilohkareista rakennetun 1800-luvun kivimakasiinin luo. Museon vieressä on autoille parkkipaikka.

Etelä-Karjalan museon uusi perusnäyttely, Etelä-Karjalan tarina, toteutetaan vaiheittain. Pienoismalli on jo paikoillaan. Museossa on myös lasten leikkinurkkaus ja Pekka-lotja, jossa pääsee toimimaan lotjan kapteenina tai emäntänä.

Ruotsalaiset aloittivat Lappeenrannan linnoittamisen 1700-luvulla. Venäläiset jatkoivat. Marsalkka Suvorovin johdolla Kaakkois-Suomeen rakennettiin linnoitusketju, jonka tarkoituksena oli suojella pääkaupunki Pietaria. Venäjän vallan aikana Lappeenrannasta tehtiin sotilaskaupunki kasarmialueineen. Siitä lähtien sotilaat ja hevoset ovat olleet olennainen osa Lappeenrannan historiaa.

Museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

ETELÄ-KARJALAN MUSEO

Osoite: Kristiinankatu 15, Linnoitus, Lappeenranta.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Etelä-Karjalan Lottamuseo on kooltaan pieni, mutta sitä on hoidettu sitäkin suuremmalla sydämellä

LUE MYÖS: Lappeenrannan hiekkalinnoista on tullut kaupungin suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Karjalan ilmailumuseo poikkeaa muista ilmailumuseoista

LUE MYÖS: Ratsuväkimuseo – rakuunat kuuluivat Lappeenrannan katukuvaan vuosikymmenien ajan

LUE LISÄÄ: Saimaan kanavamuseo kertoo kanavan eri vaiheista

LUE LISÄÄ: Wolkoffin talo on eräs Lappeenrannan kiehtovimmista museoista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.