Wolkoffin talo on eräs Lappeenrannan kiehtovimmista museoista

ETELÄ-KARJALA / LAPPEENRANTA – Monet lappeenrantalaiset muistavat Anna Wolkoffin tiukkana opettajana. Oppilaiden jono ulottui ulos asti, kun he kävivät opettajansa kodissa tekemässä laiskanläksyjä. Anna oli myös viimeinen Wolkoffien talossa elänyt asukas. Yhteensä neljä sukupolvea ehti jättää jälkensä Kauppakadun varrella sijaitsevaa kotiin.

Wolkoffien ja Lappeenrannan yhteinen historia alkaa Venäjän vallan ajalta. Kun Vanha Suomi liitettiin osaksi Venäjää, siirtyi venäläisten sotilaiden vanavedessä myös siviiliväestöä Suomeen. Eräs heistä oli Aleksander Wolkoff.

Vanhin Wolkoffien perheen pojista, Ivan, osti Kauppakadun kiinteistön. Kauppaa oli käyty tässä talossa jo ennen Ivania ja niin myös uusi omistaja jatkoi kauppiaana. Kauppahuone varustettiin kadulle avautuvalla ovella ja kaupan kalusteilla. Nyt tuosta samasta ovesta astutaan museoon.

Kolmas sukupolvi jatkoi perinteitä. Ivanin pojasta Nikolaista ja hänen vaimostaan Mariasta tuli seuraavat Wolkoffien suvun kauppiaat. Perheen sekatavarakauppa jatkoi vuoteen 1922 ja myymälätilat vuokrattiin ulkopuolisille. Wolkoffien perhe jäi asumaan liiketilan kylkeen rakennettuun jugend-osaan.

Wolkoffien talon hienous perustuu sen alkuperäisyyteen. Tavaraa ei ole heitetty pois, vaan neljän eri sukupolven jättämät jäljet ovat yhä nähtävissä. Wolkoffien koti pursuaa mielenkiintoisia yksityiskohtia yli sadan vuoden ajalta. Oppaan värikkäitä tarinoita sisältävä kierros on elämyksellinen. Kodin ilmapiiri on ainutlaatuinen.

Museokoti ei kerro pelkästään yhden suvun tarinan, vaan se edustaa kaikkia niitä venäläisten Venäjän vallan aikana muuttaneiden emigranttien elämänvaiheita. Wolkoffien koti on ollut kahden kulttuurin, suomalaisen ja venäläisen sekä kahden uskonnon, luterilaisuuden ja ortodoksisuuden, kohtauspaikka.

Anna Wolkoffin kuoltua perikunta lahjoitti kodin museotoimintaa varten. Talo oli ollut Wolkoffien koti vuosina 1872-1983.

WOLKOFFIN TALOMUSEO

Osoite: Kauppakatu 26, Lappeenranta.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Etelä-Karjalan Lottamuseo on kooltaan pieni, mutta sitä on hoidettu sitäkin suuremmalla sydämellä

LUE MYÖS: Etelä-Karjalan museon parasta antia on Viipuria esittävä pienoismalli

LUE MYÖS: Lappeenrannan hiekkalinnoista on tullut kaupungin suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Karjalan ilmailumuseo poikkeaa muista ilmailumuseoista

LUE MYÖS: Ratsuväkimuseo – rakuunat kuuluivat Lappeenrannan katukuvaan vuosikymmenien ajan

LUE LISÄÄ: Saimaan kanavamuseo kertoo kanavan eri vaiheista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.