TPS 100 vuotta – Kiekkoselostaja Markku Silvennoisen matkassa TPS:n vieraspeliin

TPS 100 vuotta. Taivaalta putoaa jalkarätin kokoisia märkiä lumihiutaleita. Sohjoinen loska lentää tuulilasiin tienpinnasta. Puolenyön aikaa tulee nautittua kahvikupponen huoltoasemalla. Onneksi kotiin on matkaa enää alle 300 kilometriä. Aamuyöstä ollaan jo Turussa.

On vaikea uskoa kiekkoselostaja Markku Silvennoisen kertomaa väitettä.

– Olen unelma-ammatissani. Tätä olen halunnut tehdä jo pikkupojasta alkaen. Kuuntelin haltioituneena esikuvani Juha-Pekka Jalon lätkäselostuksia Auran Aalloilla. Tällaiset pitkät ajomatkat eivät tunnu missään. Monenlaisia hanttihommia on tullut elämäni aikana tehtyä, joten tämä on pikkupojan unelma. Osaan nauttia tästä joka päivä, vakuuttaa Silvennoinen.

Tällä kertaa matkaan on lähdetty jo hyvissä ajoin edellisen päivän puolella. Ottelupaikkakunnalle pitää saapua ajoissa. Selostajan työpäivästä tulee pitkä.

– Tämä ei ole kellokorttihommia. Teen tätä keikkaluonteisesti freelancerina eli yksityisyrittäjänä. Ei tässä voi laskea erikseen työtunteja.

Pitkät ajomatkat, ahtaat selostuskopit ja epäsäännöllinen vuorokausirytmi on lätkäselostajan arkea. Glamour on tästä kaukana. Paitsi kerran Silvennoinenkin pääsi nauttimaan kirkkaitten valojen loisteesta. Auran Aaltojen Silvennoisen selostama otteluilta oli ehdolla Radiogaalassa Vuoden paikallisradio-ohjelmaksi.

– Pukujuhlat eivät ole minun juttuni, mutta kun kuulin, että olen yksi ehdokkaista, piti sellainen hankkia. Hienossa tilaisuudessa tuli vastaan superjulkkiksia upeat asut yllään. Minulla oli vuokrapuku ja TPS-kravatti kaulassa. Puvun taskuun olin rustannut valmiiksi kaiken varalta pienen muistilapun puhettani varten, jospa olisin tullut valituksi. Ja niinhän siinä sitten kävi.

Radioselostajaksi ei ryhdytä tuosta vaan. Silvennoisenkin kohdalla on tarvittu tuuria.

– Minulla on käynyt järjetön säkä. Kyseessä on sattumusten sarja. Suoritin ammattikorkeakoulussa journalistiopintoja. Auran Aallot tarvitsi tuuraajaa iltapäiväohjelmaan. Kaverini, jonka tyttöystävä oli töissä Auran Aalloilla, ehdotti minua. Kävin antamassa ääninäytteen ja pääsin töihin.

Pari kertaa viikossa tehdyt iltapäiväjuonnot eivät liittyneet mitenkään urheiluun, mutta Auran Aalloilla oli kiekko-otteluiden selostaja vaihtumassa. Silvennoinen oli jo selostanut TPS:n jalkapallo-otteluita streemilähetyksinä internetiin.

– Minua suunniteltiin aluksi Auran Aalloilla jääkiekkolähetysten studioisännäksi. Neuvottelut selostajaehdokkaiden kanssa kuitenkin kariutuivat ja yllättäen minua ehdotettiin pääselostajaksi. Ilmeisesti myös TPS:n puolelta oli näytetty vihreää valoa. Tavallaan kyse oli onnekkaasta sattumasta. Nyt on menossa kuudes kausi. Yli 500 selostettua ottelua on takana.

Silvennoinen jatkaa J-P Jalon aloittamaa mustavalkoista perinnettä. Jalon aloittaessa vuosikymmeniä sitten paikallisradiokanavat olivat uutta. J-P hehkutti selostuksissaan estotta turkulaista joukkuetta. Tapa vakiintui, ja vaikka Silvennoisen työnantaja on vaihtunut, perinne jatkuu.

– Teen tätä turkulaisille. Selostan niille, jotka kuuntelevat tätä Tepsin takia. Näkökulma on mustavalkoinen. Pyrin kuitenkin olemaan rehellinen. Kerron suoraan, jos TPS pelaa huonosti.

TPS:n otteluselostukset olivat kolmenkymmenen vuoden ajan Auran Aaltojen perinteistä ohjelmatarjontaa. Osa kuuntelijoista saattaa vieläkin virittää erheellisesti radiokanavansa tutulle kanavalle, vaikka Silvennoisen työnantaja on vaihtunut. Kun tekee itsenäisenä yrittäjänä selostuskeikkoja, joutuu välillä kokemaan stressaavia aikoja.

– Radio City on halunnut tätä jo vuosia, ja nyt se voitti tarjouskilpailun. Minä seurasin vain sivusta ja rukoilin, että työni joka tapauksessa jatkuisi. Ei tämä tilanne ollut minun kohdallani ensimmäinen. On sitä roikuttu löysässä hirressä aikaisemminkin. Tällä kertaa kuitenkin, kun selostusvuosia on jo takana, oli luottavainen olo. TPS on ollut minuun tyytyväinen, mutta uudella työnantajallahan voi olla omat suunnitelmansa.

Vaikka työnantaja on vaihtunut, suuria muutoksia ei ole tapahtunut.

– Perustyöni eli selostaminen ei muuttunut, mutta nyt tätä tehdään isommalla organisaatiolla. Radio City haluaa rakentaa uutta tuotettaan ja ovat uskoneet sen minun käsiini. Jokainen liigapaikkakuntahan tuottaa kanavalle omaa osuuttaan. Itse vastaan Turun Palloseurasta. Auran Aalloilla tein myös studiolähetyksiä, mutta nyt vain selostan.

Vaikka selostaminen on Silvennoiselle työtä, se menee usein myös vahvasti tunteisiin. Vuosien myötä pelaajat ja valmentajat ovat tulleet läheisiksi.

– Vaikka en kaukalon ulkopuolella kaveeraakaan pelaajien kanssa, tunneside joukkueeseen on vahva. Toivottavasti se myös välittyy selostuksistani.

Silvennoinen näkee kiekkomaailman laajemmin kuin vain sen, mitä tapahtuu kaukalossa.

– Tässä on kyse ihmisten työpaikoista. Minä saan palkkani, vaikka TPS konttaisi. Kalle Kaskisen potkut ja Antero Niittymäen lähtö olivat minulle kovia paikkoja. Simon Suorannan pelaajasopimuksen purkaminen kosketti minuakin. Kaskisen kanssa olin lähes päivittäin tekemisissä ja kyllä hänen potkuistaan tuli minullekin fyysisesti paha olo. Harmittaa, kun sosiaalisessa mediassa ihmiset kirjoittavat pelaajista ja valmentajista ikään kuin he eivät olisi ihmisiä. Viedään ihmisarvo, jos tekee kaukalossa virheen. Lyödään lyömisen vuoksi.

Pitkän selostusmatkan päätteeksi Silvennoisen Radio Cityn tarroilla koristeltu auto saapuu lopulta yön pimeydessä Turkuun. Tällä kertaa uni maistuu lätkäselostajalle omassa sängyssä, mutta jo seuraavana päivänä pitää valmistautua ylihuomiseen TPS-otteluun. Sekin on vieraspeli, mutta onneksi Helsinkiin ajomatka on jo edelliskertaa inhimillisempi.

(Nykyisin Silvennoinen selostaan TPS:n ottelun jälleen Auran Aalloilla.)

Nykytekniikka mahdollistaa uusia työtapoja. Silvennoisen ottelun jälkeiseen videoklippiin tallentuu Ilari Filppulan ajatuksia illan ottelusta.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!