Kiilin kotiseutumuseo esittelee monipuolisesti suomenruotsalaista talonpoikaiskulttuuria

POHJANMAA / KRISTIINANKAUPUNKI – Siipyyn entinen kunta sijaitsee nelisenkymmentä kilometriä Kristiinankaupungista etelään. Kuntaliitos tehtiin 1970-luvulla. Siipyy (ruotsiksi Sideby) tunnetaan monipuolisesta Kiilin kotiseutumuseosta. Se on saanut nimensä Siipyyssä sijainneen Kiilin kalastajakylän mukaan.

Säätiön perustama Kiilin kotiseutumuseo sai ensimmäisen talonsa, Franssintalon, 1960-luvulla. Kiili avattiin kesällä 1969 presidentti Urho Kekkosen vihkimänä. Sen jälkeen museoalueelle pystytettiin lisää muualta siirrettyjä nykyisen Kristiinankaupungin alueen vanhoja rakennuksia. Nyt niitä on yhteensä jo kolmisenkymmentä.

Jo toiminnan alussa tavoiteltiin sitä, että luonnonkauniilla paikalla sijaitsevasta Kiilistä kehittyisi elävä museoalue. Tavoite on toteutunut. Kiilissä järjestetään museotoiminnan ohella kursseja, leirikouluja, perhejuhlia jne. Lopputuloksena onkin poikkeuksellisen monipuolinen, hyvin hoidettu suomenruotsalaista kulttuuria vaaliva kotiseutumuseo, joten aikaa kannattaa varata vierailulle. Yhdessä museorakennuksessa, Starcken talossa, toimii ravintolakahvila, jossa on tarjolla kesäisin myös lounasta.

Kiilin punainen päärakennus Franssintalo on yli 200 vuotta vanha, sillä se on rakennettu noin vuonna 1800. Talossa on poikkeuksellisen koristeellinen kuisti. Vielä vanhempi on pihapiirin 1700-luvun savupirtti, jonka sisätiloissa on esillä vanhoja työkaluja ja esineistöä.

Pihapiirin Henriksdalin talo on vuodelta 1807. Se siirrettiin kokonaisuudessaan Henriksdalin kylästä. Kaikki talon esineetkin on kerätty samasta kylästä. Museossa on esimerkiksi 1800-luvun lopussa toimintansa aloittanut kyläkirjasto.

Kiilin eräs erikoisuus on Sentraali-talo. Sieltä löytyy poikkeuksellisen kattava esittely puhelimen ja puhelinliikenteen kehittymisestä käsivälitteisestä vaihteesta alkaen. Mukana on useita todellisia puhelinharvinaisuuksia.

Eräs museoalueen kiinnostavimmista rakennuksista on kalastajan Jannen tupa. Kerrotaan, että kalamies Kekkonen olisi ollut vieraillessaan juuri tästä rakennuksesta erityisen kiinnostunut. Jannen tupa kertoo alueen entisaikojen kalastajakulttuurista ja kalastajaperheen vaatimattomasta kodista. Esillä on muun muassa kalastajien ennen vanhaan käyttämiä pyyntivälineitä.

Anna-Lena Ådjers oli 1900-luvun taitteessa vaikuttanut itseoppinut opettaja. Hän opetti kotonaan koulunkäynnistä kiinnostuneita nuoria, vaikka hänellä ei ollut lainkaan koulutusta tähän tehtävään. Anna-Leena osasi itse lukea, mutta ei lainkaan kirjoittaa. Eikä hänen asuntonsakaan vastannut edes koulun sen aikaisia vaatimuksia. Silti monet perheet lähettivät lapsensa Anna-Leenan ”kouluun”.  Koulu on siirretty Kiilin museoalueelle alkuperäisessä kunnossaan.

Edellä mainittujen lisäksi museoalueelle on siirretty muun muassa rantakappeli, suolaamo, sepän paja, riihi, savusauna, tuulimylly, luhti ja useita aittoja. Satamassa on pieni laivanrakennusmuseo. Kiilin alueella on myös mahdollista majoittua.

KIILIN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Kiilintie 90, Siipyy (Kristiinankaupunki).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Lebellin kauppiaantalo on Kristiinankaupungin ykkösnähtävyys – tarjolla on jotain ainutlaatuista

LUE MYÖS: Merimuseossa historia vie 1800-luvun Kristiinaan

LUE MYÖS: Merimakasiinin erikoisuutena ovat tarkat pienoismallit 1800-luvun Kristiinankaupungista

LUE MYÖS: Carlsron museo saa vierailijan suun loksahtamaan auki – Åke Weckströmin elämäntyö on jälkipolvien nähtävänä

LUE LISÄÄ: Kristiinankaupunki on eräs Pohjoismaiden parhaiten säilyneistä puukaupungeista

LUE MYÖS: Muinainen asuinpaikka Susiluola, totta vai tarua – kiistely jatkuu kiivaana

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.