Lempoisten kanavasta on tullut Lempäälän symboli

PIRKANMAA / LEMPÄÄLÄ – Lastiproomu Gustafilla oli kunnia olla ensimmäinen. Se oli ensimmäinen liikennöivä laiva, joka kulki Lempoisten kanavan (Lempäälän kanava) läpi vuonna 1873. Alus vei rahtia Tampereelta Hämeenlinnaan. Lastina oli tehdastuotteita, tehdasraaka-aineita, voita ja elintarvikkeita.

Vain päivää aikaisemmin kanava oli vihitty käyttöön. Samalla pitkä odotus oli päättynyt. Vihdoinkin oli avattu laivaliikenne Pyhäjärvestä Vanajaveteen. Ensimmäiset suunnitelmat oli tehty jo 1700-luvulla.

Vesi on olennainen elementti Lempäälän maisemaa. Kunnan keskusta sijaitsee vesistöjä rajaavalla kapealla kannaksella. Pyhäjärven ja Vanajaveden yhdistävästä kanavasta on tullut Lempäälän symboli, jota monet matkailijat käyvät ikuistamassa kameroillaan. Kana-van kohdalta länteen avautuva vesistönäkymä on Lempäälän kaunein maisema.

Lempoisten kanavahanke edistyi, kun Hämeenlinna-Tampere-välisen rautatien rakentaminen viivästyi. Tosin pian rautatien valmistumisen jälkeen tavarakuljetukset siirtyivät pääosin kiskoille.

Kanava täytti kuitenkin tarkoituksensa vuosikymmenien ajan, kunnes 1950-luvulla tuli ajankohtaiseksi kanavan suurentaminen ja nykyaikaistaminen. Syynä oli tukinuiton kas-vu ja vesien tulvasäännöstelyn aloittaminen. Vuonna 1961 Lempäälän kanavasta tuli Suomen ensimmäinen uitto- ja säännöstelykanava.

Tukinuitto päättyi 1980-luvun puolivälissä. Sen jälkeen siitä tuli pelkästään säännöstely- ja veneilykanava. Satoja huviveneitä sulutetaan kesän aikana. Säännöllinen vesibussiliikenne alkoi jo vuonna 1949. Matkustajaliikennettä varten perustettiin sisävesivarustamo Suomen Hopealinja Oy (www.hopealinja.fi). Monien mielestä Lempäälän kanava on Tampere-Hämeenlinna-reitin kohokohta.

Lempoisten kanavan pituus 1275 metriä ja putouskorkeus on hieman yli kaksi metriä. Kanavasulun pituus on 160 metriä ja leveys kahdeksan metriä.

LEMPOISTEN (LEMPÄÄLÄN) KANAVA

Osoite: Lempäälä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Eskolan Kauppamuseossa näkee millainen oli entisaikojen kyläkauppa

LUE MYÖS: Parturi-kampaamomuseon tunnus on verilautanen

LUE MYÖS: Puskeman Kustaa asui erakkona eläen äärimmäisen vaatimattomasti

LUE MYÖS: Sepän paja ei ole muuttunut mitenkään

LUE MYÖS: Maailman ensimmäinen salibandymuseo löytyy Lempäälän Ideaparkista

LUE MYÖS: Suutarin huone ja hammaslääkärituoli synnyttää paljon muistoja

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.