Puskeman Kustaa asui erakkona eläen äärimmäisen vaatimattomasti

PIRKANMAA / LEMPÄÄLÄ – Puskeman Kustaan savupirtin ikää ei tiedä kukaan. Se tiedetään, että tämä erikoinen erakkomainen mies eli vanhaksi. Kustaa kuoli liki 100-vuotiaana vuonna 1941. Mies eli pitkän elämän huolimatta siitä, että hän ei edes peseytynyt vuosikymmeniin, söi yksinkertaista ruokaa ja eleli äärimmäisen vaatimattomasti.

Kustaalla ei ollut tiettävästi sukulaisia eikä sukunimeäkään. Hän sai nimensä Puskema-nimisestä tilasta, jonka mailla Kustaan mökki alun perin sijaitsi. Ikivanhan mökin toinen pää oli ollut savupirtti ja toisen pään Kustaa rakensi itselleen nuorena miehenä. Savupirtin tunnistaa helposti kaikkien sisäpintojen mustumisen vuoksi. Pirtissä saattaa yhä tuntea savun hajunkin.

Vaatimattoman harmaan mökin asukas teki ammatikseen tallukoita. Hänen kerrotaan istuneen aina ikkunan ääressä. Ylimääräiset roskat Kustaa heitti pirtin nurkkaan. Isäntä itse ei juurikaan koskaan siivonnut mökkiään. Pientä ikkunaan tuskin pestiin kertaakaan. Ovensakin ujo Kustaa avasi vain harvoille.

Isännän ruuanlaittotaito oli olematon. Hänen kerrotaan osaavan paistaa vain perunoita savukiukaassa ja tehdä herneohrapuuroa. Hänelle oli varattu paikka vanhainkodista, mutta sinne Kustaa ei koskaan siirtynyt. Hänet löydettiin kuolleena mökkinsä lattialta.

Kustaan kuoleman jälkeen Eeva Anero siirsi mökin kotimuseoksi omaan pihapiiriinsä. Myöhemmin Aneron perilliset lahjoittivat Kustaan mökin Lempäälä-Seuralle. Eeva Anero oli myös kerännyt museoonsa laajan esinekokoelman. Kustaan esineistä jäljellä on vain 1800-luvun yksikäpyinen seinäkello.

Vaikka Kustaan mökki ei ole alkuperäisellä paikallaan, on se oiva lisä Kuoppalan Museoraitin kohteisiin. Vaatimaton asumus kertoo, miten aikoinaan Suomessa maaseudulla asuttiin. Puskemaan Kustaan erikoinen elämäntarina on jo kokemisen arvoinen.

PUSKEMAN KUSTAAN MÖKKI

Osoite: Kuokkalantie 14, Lempäälä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Eskolan Kauppamuseossa näkee millainen oli entisaikojen kyläkauppa

LUE MYÖS: Lempoisten kanavasta on tullut Lempäälän symboli

LUE MYÖS: Parturi-kampaamomuseon tunnus on verilautanen

LUE MYÖS: Sepän paja ei ole muuttunut mitenkään

LUE MYÖS: Maailman ensimmäinen salibandymuseo löytyy Lempäälän Ideaparkista

LUE MYÖS: Suutarin huone ja hammaslääkärituoli synnyttää paljon muistoja

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.